Hlavní obsah stránky

LIDÉ KOLEM ČTENÁŘE: Marie Šedá: Čtenář krajským metodikům pomáhá

Sedím před prázdnou obrazovkou a přemýšlím o tom, jestli jsem ten správný člověk „kolem Čtenáře“. Protože mám pochybnosti, zkouším to jinak. A abych se dostala do vhodného rozpoložení, otevřela jsem si katalog naší knihovny a objednala si ze skladu Čtenáře – z roku, kdy jsem se narodila, z roku, kdy jsem do své první knihovny nastoupila. Ty nové mám všude kolem sebe – buď přímo na stole, nebo mezi knihovnickou literaturou.

Nostalgicky procházím už historická čísla časopisu a dívám se, jak se psalo o knihovnách v tehdy Severomoravském kraji. Narazila jsem na článek Jarmily Burgetové Větší pozornost fondům vesnických knihoven. Otázkám knihovního fondu se věnujeme i dnes, i když trochu jinak: vydali jsme Standard pro dobrý knihovní fond. Pročítám si sloupek Ze zkušeností metodika a jsem ráda, že jsem takovou zkušenost nezažila a že knihovny v našich obcích už vypadají jinak.

Když jsem do knihovny v roce 1982 nastoupila, vůbec jsem netušila, že existuje oborový časopis. Ten se mi ale brzy dostal do rukou díky práci ve střediskové knihovně. A nepustila jsem ho z ruky dodnes.

K práci se Čtenářem jsem se dostala spíše náhodou a nepatřím mezi jeho pravidelné přispěvatele. Jsem vždy ráda, když se u nás v kraji něco zajímavého podaří, když se můžeme o něco podělit, s něčím se pochlubit. To má určitě smysl. Na druhou stranu se snažím povzbudit i kolegy z našich knihoven, aby napsali příspěvek. Je to také o tom, že se můžeme na knihovnictví podívat pohledem knihovníka – a nezáleží na tom, na jaké pozici pracuje a o jak velkou knihovnu jde. Domnívám se, že je důležitá dobrá spolupráce celé knihovnické veřejnosti. Tím širokým rozptylem jsou pak příspěvky pestřejší a každý si může najít tu „svou“ část, která ho inspiruje. Kolegialita, vztahy mezi lidmi v knihovně, přístup ke čtenářům nejrůznějšího věku – to často zrcadlí mnohé z článků.

V České republice vychází celá řada knihovnických časopisů. Mnohé z nich mají lokální význam, ale všechny pomáhají knihovníkům – ať už sdílením dobré praxe, seznamováním s novými postupy či trendy nebo ukázkami zahraniční praxe.

Osobně vnímám Čtenáře jako velkou metodickou oporu, která je dostupná všem. Příspěvky z oblastí personalistiky, public relations, novinky a trendy oboru, výsledky celostátních průzkumů… Nám, krajským metodikům, časopis velice pomáhá.