Hlavní obsah stránky

ZE ZAHRANIČÍ: Global Vision podruhé

LENKA PRUCKOVÁ pruckova@kmol.cz

V dnešní měnící se společnosti začíná převažovat diskuse a podněty zdola oproti předchozí volbě zástupců a jejich následujícímu rozhodování. Příkladem je přímá volba prezidenta v České republice, stejně jako způsob tvorby Strategie a akčního plánu IFLA na období 2019–2024.

Tajemník IFLA Gerhard Leitner rozjel v roce 2017 proces, který dosud neměl obdoby. A protože je to akční a zároveň charismatický člověk, podařilo se mu k dříve „nudné“ problematice strategií a plánů přitáhnout živé lidi. Poprvé se mohl každý knihovník vyjádřit ke společné budoucnosti.

V roce 2018 se již pracovalo s výsledky z předchozího roku, které vyplynuly jak z regionálních a národních workshopů, tak především z celosvětového hlasování. Účast knihovníků v něm dala tušit, že knihovníkům na jejich budoucnosti záleží, což potvrzuje celkem 21 772 hlasujících ze 190 zemí a ze všech typů knihoven. Společně jsme došli k deseti výsledkům a deseti příležitostem.

Deset nejdůležitějších výsledků

1. Zaměřujeme se na rovný a svobodný přístup k informacím a poznání

Za nejdůležitější hodnotu všichni shodně pokládáme zajištění rovného a svobodného přístupu k informacím a poznání.

2. Stále se výrazně angažujeme v oblasti podpory gramotnosti, učení a čtenářství

Naše tradiční silné stránky – podpora učení, gramotnosti a čtenářství – se obecně pokládájí za klíčové součásti poslání knihoven.

3. Soustřeďujeme se na poskytování služeb svým cílovým skupinám

Bez ohledu na to, co pokládáme za svou cílovou skupinu, se shodneme na tom, že naším hlavním cílem je uspokojovat požadavky uživatelů. Důležitou roli hrají rozmanitost, rovné šance a poskytování nekomerčního veřejného prostoru.

4. Digitální inovace přijímáme za své

Panuje výrazná shoda v tom, že při naplňování potenciálu knihoven obohacovat společnost hrají klíčovou úlohu digitální inovace, a to bez ohledu na to, do jaké míry už digitální technologie umíme používat a skutečně používáme.

5. Máme vůdčí osobnosti, které jsou si vědomy potřeby důrazně prosazovat zájmy knihoven

Osoby ve vedoucích funkcích shodně poukazují na potřebu prosazovat zájmy knihoven u důležitých a vlivných osob a veřejnosti.

6. Za jeden ze svých největších problémů pokládáme financování

Získávání prostředků a jejich účinné využívání je důležitým předpokladem pro poskytování služeb, které odpovídajícím způsobem uspokojují potřeby cílových skupin.

7. Je nám zřejmé, že musíme vzájemně spolupracovat a rozvíjet partnerství

Jsme si vědomi, že nezbytnými předpoklady silného postavení knihoven jsou vzájemná spolupráce knihoven a rozvoj spolupráce knihoven s dalšími subjekty.

8. Chceme snížit byrokratickou zátěž, být pružní a otevření změnám

Rádi bychom byli proaktivnější a také otevření novacím a připraveni opustit zastaralé nebo omezující postupy.

9. Jsme ochránci paměti světa

Knihovny jsou hlavními úložišti světového dokumentového dědictví a myšlenek a nápadů, které jsou v dokumentech obsaženy. Naší silnou stránkou je schopnost uchovávat a pořádat poznání pro budoucí generace.

10. Mladí knihovníci jsou hluboce oddáni své profesi a chtějí se zapojit do změn

Vysoká účast knihovníků, kteří se v profesi pohybují teprve krátce, je dokladem toho, že mají zájem se zapojit do utváření budoucí podoby knihovnictví.

Deset příležitostí

1. Podporovat intelektuální svobodu

Podmínkou rovného a svobodného přístupu k informacím je svoboda projevu. Je třeba lépe porozumět roli knihoven v této oblasti.

2. Přizpůsobovat své tradiční role digitální době

Aby knihovny mohly v digitální době smysluplně podporovat učení, gramotnost a čtenářství, je nezbytné, aby se neustále přizpůsobovaly. Aby dokázaly uspokojovat měnící se požadavky uživatelů, musejí rozvíjet své služby, fondy i postupy.

3. Lépe rozumět potřebám svých cílových skupin a nabízet služby, které budou pro lidi užitečné

Půjdeme-li z knihovny ven, lépe oslovíme místní partnery, získáme nové uživatele, kteří dosud naše služby nevyužívali, a konkrétním způsobem ovlivníme životy lidí.

4. Držet krok s neustálými změnami v oblasti technologií

Je třeba bezodkladně zajistit, aby všechny knihovny měly správné nástroje, prostředky, finance a dovednosti potřebné pro využívání příležitostí, které nabízejí digitální inovace.

5. Prosazovat zájmy knihoven na všech úrovních

Všichni knihovníci musí lépe porozumět potřebě prosazovat zájmy knihoven za účelem zlepšování vnímání knihoven a ve výsledku dosažení našich cílů. Zájmy knihoven by měl prosazovat každý knihovník!

6. Zajistit, aby si zřizovatelé a další zainteresované strany byli vědomi významu knihoven

Bude-li více vidět, že knihovny mají význam, zřizovatelé budou knihovny více uznávat a podporovat.

7. Rozvíjet duch spolupráce

Budeme-li vědět o skutečných i zdánlivých překážkách spolupráce a budeme-li je překonávat, snáze přestaneme pracovat v izolaci a vize sítě knihoven a knihovníků se stane skutečností.

8. Zpochybňovat správnost zastaralých způsobů uvažování a jednání

Překonáme-li svůj pasivní přístup a přijmeme-li inovace a změny za své, umožní nám to vyřešit problémy, jimž nyní knihovnictví čelí.

9. Co nejvíce zlepšit přístup ke světovému dokumentovému dědictví

Abychom mohli zpřístupňovat díla, která ochraňujeme, musíme společně zavádět inovativní postupy a nástroje, sdílet znalosti a zdroje a prosazovat řešení právních a finančních problémů.

10. Podporovat mladé knihovníky a dávat jim možnost se učit a rozvíjet

Musíme se přizpůsobovat požadavkům doby a dát mladým knihovníkům dostatečnou možnost se rozvíjet a rozumět si s nimi, aby se v budoucnu mohli sami stát iniciátory změn.

Druhé kolo diskuze odstartovalo setkání vedoucích představitelů IFLA v březnu 2018 v Barceloně, na které navazovalo šest regionálních workshopů (383 účastníků ze 146 zemí), na ně pak workshopy v jednotlivých zemích. Tady už nešlo jen o posuzování jednotlivých priorit, ale o hledání akčního řešení, realizace cílů a sdílení kreativních nápadů, jak vize naplnit.

Také my jsme se zapojili. V rámci setkání pracovní skupiny k realizaci priority 6 Systém hodnocení a marketing veřejných knihovnických a informačních služeb naší koncepce a na zasedání předsednictva SKIP proběhly velice živé workshopy.

Zajímavým zjištěním bylo, že účastníci obou setkání se shodli na pěti hlavních příležitostech, kterým bychom se u nás měli věnovat. Shrneme-li to, tak musíme přizpůsobit své služby digitální době, ptát se svých uživatelů, co je pro ně užitečné, ale nezapomenout o sobě více dávat vědět směrem ke svým zřizovatelům i k veřejnosti a spolupracovat mezi sebou (Deset příležitostí – příležitosti č. 2, 3, 5, 6, 7).

Pokud jde o konkrétní navržené akce a projekty, skloňovaly se kulaté stoly ve všech pádech, protože je to ojedinělá a, jak se zdá, i úspěšná aktivita nejen v Evropě, ale i ve světě. Musíme pracovat na rozvíjení funkce a služeb portálu Knihovny.cz a legislativně ukotvit půjčování a trvalé uchovávání elektronických publikací. Vzájemná spolupráce se netýká jen knihovnických spolků a sdružení, ale především vytvoření společné platformy se zřizovateli, spolky a sdruženími v obci či regionu a následně zapojení těchto stakeholderů do modernizace knihoven a aktivit podporujících čtenářskou i digitální gramotnost. Je potřeba pracovat na různých formách zpětné vazby našich služeb s využitím všech dostupných sociálních sítí. Důležitá je přitom podpora vzdělávání knihovníků v oblasti nových digitálních technologií, komunitní práce a advokacie knihoven včetně možnosti zahraničních stáží.

Global Vision, celosvětová knihovnická diskuze o směřování knihoven v dnešním měnícím se světě s ideou společné práce i společných výhod sjednoceného knihovnického světa – tzv. UNITED LIBRARY FIELD –, prolínala celým programem 84. celosvětového setkání knihovníků a informačních pracovníků v malajské metropoli Kuala Lumpur. V neděli 26. 8. 2018 bylo slovy Gerharda Leitnera: The vision without execusion is hallucination zahájeno online vyplňování ankety na https://ideas.ifla.org/, oceňování priorit z deseti vybraných příležitostí a hlavně konkrétní kreativní nápady každého hlasujícího, jak tyto příležitosti uvést do praxe. Šance byla do 30. září 2018. Věřím, že ji ani naši knihovníci nezahodili…

Se strategií IFLA a jejím akčním plánem na období 2019–2024, poprvé v historii tvořeném skutečně každým z nás, se potkáme v Athénách v srpnu příštího roku na jubilejní 85. konferenci IFLA.

Překlady textů příloh: VLADANA PILLEROVÁ