Hlavní obsah stránky

LIDÉ KOLEM ČTENÁŘE II: O životě a o Čtenáři (rozhovor s Danuší Vyorálkovou)

ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com

Narodila se také v roce 1948. Záhy zjistila, že může studovat a dělat, co ji baví, zejména knihovnictví a bibliografii. A tak to dělá po celý svůj život…

Jak jsi vůbec přišla ke knihovnictví?

Musím se přiznat, že ke knihovnictví jsem přišla náhodou. Po maturitě v roce 1967 jsem nastoupila do knižního velkoobchodu. Během tří let jsem prošla sklady, oddělením bibliografie a v závěru jsem pracovala v redakci Knižních novinek. Zejména práce v bibliografii mě zaujala, a tak jsem si na doporučení kolegů podala přihlášku ke studiu knihovnictví na Fakultě sociálních věd a žurnalistiky Univerzity Karlovy, kam jsem byla v roce 1968 přijata. Do roku 1969 jsem ještě pracovala v Knižním velkoobchodě.

Předpokládám, že časopis Čtenář důvěrně znáš. Jak dlouho a jak ses k němu dostala? Pomáhal ti nějak ve tvé knihovnické práci?

Časopis Čtenář znám už od studií. Jednak to bylo povinné periodikum ke studiu, jednak byl vlastně vždycky odborně zajímavý. Od roku 1984 jsem pracovala v Národní knihovně ČR, tenkrát ještě Státní knihovně ČSSR, v redakci Metodického zpravodaje. Naše redakční rada byla s redakcí Čtenáře v úzkém kontaktu. Poskytovala Čtenáři údaje o českých knihovnách, protože byla součástí Metodického kabinetu. Do Čtenáře jsem přispěla několika články o zajímavých českých knihovnách nebo o souborném katalogu. S příspěvky do Čtenáře jsem se setkávala i v rámci zpracování Bibliografie českého knihovnictví, bibliografie a vědeckých informací i při službách ve studovně knihovnické literatury. Vždy jsem časopis brala jako dobrý zdroj informací o knihovnách, a to nejen českých, a o knihovnictví vůbec.

Co se ti v jeho současné koncepci líbí nebo třeba nelíbí? Neměla bys nějaký námět na rozšíření či zkvalitnění obsahu?

K současné koncepci se vyjadřovat nemohu, protože v poslední době Čtenář popravdě moc často nečtu. Jeden námět bych ale měla – zkusit získat příspěvek o souborném katalogu.

A co bys přála časopisu do dalších let?

Co se dá přát do dalších let? Dost financí, knihovníky ochotné podělit se o své zkušenosti, zajímavé náměty a hlavně – hodně čtenářů!