Hlavní obsah stránky

DĚTSKÉ ČTENÁŘSTVÍ: Knížky i pohlazení agamy vousaté

ZLATA HOUŠKOVÁ  zlata.houskova@gmail.com

Amálii Peškové je sedm let. Patří k nejpilnějším dětským čtenářům Městské knihovny Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem. Pozná se to nejen podle jejího posledního přání, ale i podle agamy vousaté, kterou ve zdejší knihovně chovají.

Amálko, je ti sedm let, jsi tedy asi už čtenářka... Čteš ráda?

Čtu hodně ráda. Někdy čtu přímo v knihovně, tam hodně komiksy, hlavně Čtyřlístek, ale nejvíc čtu knížky s mamkou večer před spaním. Většinou se spolu střídáme. Čtení s mamkou mám ráda, protože někdy něčemu nerozumím, tak mi to zrovna vysvětlí. Když dočteme, tak si někdy ještě o tom příběhu povídáme.

Já o tobě vím, že chodíš do knihovny. Odkdy?

Začala jsem tam chodit ve třech letech na kurz angličtiny pro předškoláky.

Chodíš tam ráda? Co se ti v knihovně líbí?

Do knihovny chodím často. Po angličtině si vždycky půjčím nějakou knížku. Líbilo se mi tam pasování prvňáčků a taky Škola naruby. Do deníčku jsem psala známku za čtení mamce, taťkovi i paní vychovatelce. Dostala jsem diplom za nejvíc zápisků a taky knížku Bráchova bota. Jsem taky ráda, když si můžu pohladit agamu vousatou.

Co ti v knihovně chybí?

(po delším přemýšlení) Na nic jsem nepřišla.

Jaká je tvá oblíbená knížka?

Nejvíc se mi líbila knížka Ema a kouzelná kniha. Vůbec jsem nevěděla, co znamená slovo sirotčinec. Bylo mi líto, že děti neznají svoje rodiče, ale kouzelná kniha jim je našla, a to se mi líbilo. Taky se mi líbily pohádky bratří Grimmů. Překvapilo mě, že pohádka Hrombuchdup je skoro stejná jako pohádka O Rampelníkovi nebo pohádka z televize Rumpl Cimpr Campr.

Amálko, co bys své knihovně popřála do dalších let?

Ať má knihovna hodně pěkných knížek! Ať si děti hodně knížky půjčují! Ať hodně škol nebo školek zapisuje do deníčku Škola naruby všechno, co s dětmi přečetly! Ať Slavoj vydrží ještě hodně dlouho!