Hlavní obsah stránky

RECENZE: Vstupte do literárního doupěte

LENKA ŠIMKOVÁ avokmis@seznam.cz

SMOLÍKOVÁ, Klára a Jiří Walker PROCHÁZKA. Vstupte do literárního doupěte: pracovní listy pro tvořivé psaní a chytré čtení. Ilustroval Viktor SVOBODA.

Praha: Pasparta, 2018. ISBN 978-80-88290-12-4.

Zájem o čtení a následně celoživotní vztah k němu se může u dětí probudit velmi brzy. O tom, jak jej podpořit, vzniká poměrně velké množství studijních materiálů, podpůrných projektů i aktivit na toto téma zaměřených. A to napříč knihovnami, školami i dalšími vzdělávacími a příbuznými subjekty. Jak je to s opačnou stranou mince – tedy se zájmem dětí o vlastní literární tvorbu?

Ani tady nenarazíme na pole zcela neorané, ale dalo by se říci, že podpora tvůrčího psaní bývá ve zmíněných kruzích zaměřena spíše na dospělé či dospívající zájemce. To se ale pomalu mění a jedním z počinů, který k tomu v nedávné době přispěl, je soubor pracovních listů pro tvořivé a chytré psaní určený dětem již od 12 let.

Do literárního doupěte zvou autoři, kteří mají se čtenářskými workshopy a literárními dílnami pro děti bohaté zkušenosti – Klára Smolíková a Jiří W. Procházka. Spoluautoři v ukázkách, na které navazují pracovní listy, používají vlastní texty a zaměřují se na žánry, které jsou mezi mladými čtenáři oblíbené. Skladba publikace reflektuje samotný tvůrčí proces: nechybí práce se slovní zásobou, pravidla výstav-by textu, vytváření literárních postav apod. Dále upozorňuje na různé chyby, kterých by se měli začínající autoři vyvarovat, a nabízí ověřené tipy a triky, jak vznikající dílo posunout o úroveň výše.

Autoři jsou pravidelnými spolupracovníky časopisu Čtenář. Pokud se vám bude zdát, že jste se s některými kapitolami již setkali, pak vězte, že kniha vychází z rubriky publikované právě v tomto časopise. Kapitolám však dává ucelený charakter, poutavou formální podobu a přehlednou strukturu. Ke každému pracovnímu listu je pak připojena srozumitelná metodika, kterou mohou knihovníci, učitelé či další zájemci v rámci daného tématu ještě rozvinout.

Velmi přínosný pro mě osobně je přesah do mediální výchovy, která může vybranými lekcemi volně prostupovat. Na závěr bych ráda použila slova z anotace: Předkládaný materiál by rád ukázal, že literatura je fajn a že do oblasti literární tvorby může vstoupit každý. Možná toto koketování s texty nevyvrhne na břeh fůru nových spisovatelů, ale to není důvod, proč si v literárních vlnách nezařádit.

Za sebe potom dodávám, že čím dříve se potenciální budoucí autoři naučí v těchto vlnách plavat, tím lépe. Mám tedy pro vás ideální tip do vaší knihovny.

Pozn.: Publikace volně navazuje na pracovní listy k rozvoji čtenářství Zakousněte se do knihy (Klára Smolíková, Portál 2017), tentokrát však cílí na starší žáky.