Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Klub tvořivých knihovníků

ALENA VOLKOVÁ BALVÍNOVÁ  balbal@seznam.cz

Klub tvořivých knihovníků (KTK) byl založen v listopadu roku 2010 s cílem sdružovat knihovníky a informační pracovníky s tvořivými koníčky. Jako jeho zakladatelka a předsedkyně bych vás ráda seznámila s tím, co všechno se za osm let jeho existence událo.

Prostřednictvím přihlašovacího formuláře na webu SKIP se podařilo shromáždit údaje o členech klubu včetně jejich vyjádření, jaká mají očekávání od činnosti klubu, jakou pomoc by mohli klubu poskytnout, jaké mají na svém pracovišti možné prostory pro přehlídky, výstavy či další setkávání apod.

Během pár dní se přihlásilo do nově vznikajícího klubu cca 45 zájemců. V průběhu let se na základě ohlasu na naše akce přidávali další. Počet členů přesáhl loni na jaře sedmdesátku. Nešlo mi však o kvantitu, ale o kvalitu – zda jsou lidé ochotni se zapojit do činnosti klubu, něco sami zorganizovat, udělat pro jiné. Vlastně mi pomohla povinnost získávat souhlasy s ukládáním a zveřejňováním osobních údajů (GDPR). Zbylo „zdravé jádro“ 49 lidí. Mnohé z nich vídám na společných akcích, mnohé jsem nikdy neviděla, ale píší o akcích, které pořádají u nich v knihovně, o svých zkušenostech atd.

Naplnění cílů

Přemýšlím, zda byly a jsou splněny cíle, které jsem od KTK očekávala. Měl by být přínosný jak v osobní rovině (sdružovat lidi nejen kvůli výměně zkušeností, konfrontaci výsledků, konzultování vlastních plánů s dalšími), tak v rovině profesní pro celé knihovny (pořádání kurzů, tematických odpolední s dětmi i dospělými, výzdoba knihoven atd.).

Každým rokem organizuji odborný seminář (viz foto na s. 64) a společné výstavy. Protože koníčky členek jsou různé, snažím se volit témata seminářů vhodná pro co nejširší okruh lidí z KTK a vždy sehnat nějakého fundovaného odborníka. Ze společných aktivit bych ráda upozornila např. na první společnou výstavu prací členek KTK s názvem Knihy, informace, internet a počítačové sítě trochu jinak (2012, FF UK). Z té se následně stala výstava putovní a v letech 2012 až 2014 prošla deseti knihovnami po celé ČR. Dále máme za sebou seminář Psychologie volnočasových aktivit (2011, NK), besedu Jak se vyvarovat kýče (2012, NK) nebo seminář Výzdoba interiérů knihoven tvořivě (2013, MK Louny), který finančně podpořilo Ministerstvo kultury a byl organizačně zabezpečen KTK a Městskou knihovnou v Lounech.

Dále se sluší zmínit seminář Ruční práce jako duchovní obroda (2014, Knihovna VŠUP), výstavu Upcycling aneb Nové příležitosti pro věci bez šance (květen 2015, knihovna JABOK; srpen 2015, Magistrát hl. m. Prahy), výstavu Tvořivé ruce (2016, NK), seminář o řemeslech spojený s komentovanou prohlídkou Národopisného muzea (2017, NM) a loňský seminář Kompozice plošných a prostorových výtvarných prací (2018, NK).

Ráda bych upozornila také na vánoční jarmarky v Klementinu, pořádané již od roku 2011 ve spolupráci s NK ČR, i velikonoční jarmarky, které se konají tamtéž od roku 2013 (viz foto na protější straně).

Zajímavou činností je i tvorba cen pro knihovnické soutěže. Již podruhé se na mne obrátilo vedení středočeského regionu SKIP kvůli tvorbě ceny Papilio bibliothecalis pro zasloužilé knihovníky/knihovnice regionu. Z „motýlků“ vzešlých ze soutěže v rámci KTK si regionální výbor vybral několik kousků v roce 2011 a stejně tak i loni. Nabídka tvorby cen pro knihovnické soutěže a kteroukoliv knihovnu byla zveřejněna na webu KTK a je stále platná.

Aktivity v regionech a charitativní činnost

Mám velikou radost, že se postupně realizují aktivity členek i v dalších regionech. Buď jde o společné akce ve větších městech, nebo akce probíhající pravidelně či jednotlivě v knihovnách. Nerada bych na někoho zapomněla, ale zmíním alespoň společnou výstavu Tvořiví knihovníci se představují (2013, SVK Hradec Králové), předvánoční knihovnické jarmarky v Hradci Králové, tvořivé dílny pro seniory a držitele průkazu ZTP (MK Karlovy Vary), společnou výstavu Knihovnice umí více (2017, Knihovna města Plzně), kde se členky KTK pravidelně angažují při Dnu otevřených dveří.

V knihovnách také probíhají v hojném počtu výtvarné kroužky či jednorázové akce. Zde uvedu pouze ty, které organizují členky KTK a o kterých se dozvím. Jedná se např. o kurz drátování (knihovna JABOK), kroužek paličkování pro děti (Místní knihovna ve Vetlé), tvůrčí dílny (MK Jihlava), tvůrčí dílny skládání čajových sáčků, výroba dekorací na Velikonoce, malování mandal pískem, pletení z papíru a enkaustika (MK Potštát), několikrát ročně dílny origami pod vedením kolegyně Buřilové (Praha), kurz pletení košíků z pedigu pod vedením kolegyně Vladimíry Sodomkové (jedna z poboček MK Liberec), výtvarná dílna drátování vedená Blankou Myslikovjanovou (MK Podbořany), beseda Knihy nás učí… jak malovat (MK Babice), kde kolegyně Ivana Bičanová dokonce založila Klub tvořivých rukou.

KTK se rovněž věnuje charitativní činnosti. Ráda bych zmínila tvorbu zvířátek na pomoc kočičímu útulku o.s. Zachraň kočku z Jílového u Prahy, akci v několika fázích (2014–2015) organizovala Kristýna Rolincová. Několik členek KTK poskytlo své návrhy pro akci Veselé polštářky pro vážně nemocné děti. S nápadem přišla kolegyně Hana Skálová a podle svých i dalších došlých návrhů šila polštářky (2013–2014). Naše členky se zapojily i do akce Upleť čtverec, kterou uspořádala Knihovna JABOK ve spolupráci s berounskou katolickou farností. Pletly nebo háčkovaly čtverce na deky pro sirotky, opuštěné děti a děti s AIDS v Jihoafrické republice (2016). Do akce Chobotničky se zase zapojily pracovnice Knihovny města Plzně včetně několika členek KTK a uháčkovaly oblečení a terapeutické pomůcky pro nedonošená miminka (2017); v roce 2018 se zapojily také pracovnice MK Karlovy Vary. KTK průběžně (2011–2018) poskytuje finanční podporu Nadačnímu fondu Klíček; jejím zdrojem je výtěžek z prodeje výrobků na jarmarcích. Některé členky KTK poskytly své výrobky přímo k prodeji nebo poukazují na účet nadačního fondu část získaných peněz ze svých vlastních výdělků za své výrobky.

Časopis Malý tvořivec

A čím žil náš klub v poslední době? Andrea Beranová z MK Děčín přišla na začátku minulého roku se skvělým nápadem na celorepublikovou akci: připravit tištěný černobílý tvořivý časopis Malý tvořivec jako společný dárek ke dni dětí 2018. Z počáteční diskuse nad názvem, cílovou skupinou, rozsahem, redakční radou, formátem listů dodaných samotnými autorkami, které se přihlásily, že budou přispívat svými nápady, vzešlo první číslo s rozsahem 17 listů. Vedení redakční rady, grafické ztvárnění stálé titulní strany i vytvoření několika úkolů si vzala na starost sama autorka nápadu paní Beranová. Úkoly jsou určeny pro předškoláky a nižší školní věk (prý si je ale luští i některé maminky) s tím, že jsou u některých složitějších úkolů zaangažováni k pomoci i rodiče. Časopis je určen všem knihovnám k volnému použití v knihovně a je bezplatně ke stažení z webu KTK (https://www.skipcr.cz/odborne-organy/klub-tvorivych-knihovniku/maly-tvorivec).

V zimě 2018 jsme začaly pracovat na druhém čísle časopisu. Posilou je nám zpětná vazba z knihoven na první číslo. Nejdříve sice žádná nedošla, ale po další prosbě o ni se nám té pozitivní dostalo docela dost. A to je dobrý impuls k pokračování této práce pro děti.

Je stále co zlepšovat

Když se ohlédnu, je toho docela dost, co za osm let existence KTK proběhlo. Co bych doporučovala vylepšit? Sestavila jsem seznamy členek klubu podle regionů, koníčků a zaměření v domnění, že to pomůže menším skupinkám lidí spojit své úsilí při pořádání akcí. Byla bych ráda, kdyby se ještě někdo další ujal organizace různých přehlídek, výstav, setkávání a besed, aby probíhala výměna zkušeností a bližší kontakty v těchto menších skupinách. Možná by byl prospěšný i vznik menších sekcí – podle krajů, aby lidé k sobě měli blíž. Chápu, že setkávání lidí téměř z celé ČR častěji než dosud je téměř nemožné. Na naše semináře přijede ze vzdálených míst ČR málokdo. Na veškerou organizaci jsem byla zatím většinou sama, ale přibyla mi starost o vnoučata a sil a energie ubývá. Jak jsem už napsala výše, naštěstí se již nyní objevují další aktivní „vlaštovky“.