Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: ​​​​​​​Knihovna v nádražní budově II

JAROSLAV KŘÍŽ reditel@knihovna.turnov.cz

Na vlakovém nádraží v Turnově je od pondělí 3. prosince 2018 otevřena nová pobočka městské knihovny. Pravděpodobně se jedná o první knihovnu umístěnou na nádraží v České republice. Kmotrem otevření se stal herec a moderátor Tomáš Hanák, který je také velkým milovníkem vlaků a nádraží. Podpořit tuto akci přijel především proto, že se mu tento nápad – smysluplně využít prostory historické budovy vlakového nádraží – neskutečně zalíbil.

Turnov má tedy jednou zase raritu v rámci republiky. Vznik knihovní pobočky na nádraží ale nebyl jednoduchý (pozn. red.: o přípravě projektu a postupu rekonstrukce viz článek v loňském Čtenáři, 2018, 70, s. 276 až 277). Několik let totiž trvalo, než proběhly všechny rekonstrukční práce na vlakovém nádraží a přilehlém autobusovém terminálu. Byla to však výzva, kterou město Turnov, resp. knihovna přijala, protože část Turnova u nádraží nemá přirozené centrum, a přitom v této lokalitě žije více než 40 % občanů města. Knihovna tak aspiruje na to, aby se stala centrem komunitního života této oblasti, a proto bude pobočka otevřena každý všední den.

Přístup do knihovny je bezbariérový, a tak je tento prostor vnímán jako vícefunkční a pro všechny generace. Kromě knihovního fondu, novin a časopisů, audioknih a e-knih mohou návštěvníci využít odpočinkové zóny a veřejný internet. Několikrát za měsíc zde budou probíhat kulturně-vzdělávací pořady, ať už se jedná o pohádkové podvečery pro rodiče s dětmi, přednášky cestopisného či historického charakteru, nebo literární večery, které jsme nazvali Spisovatelé na nádraží. Navíc knihovní prostor, jenž má více než 120 m2, je rozdělen na dvě zóny. První částí jsou knihovní regály s odpočinkovými zónami a tou druhou je dřevěné vestavěné patro, které je určeno především mládeži. Doufáme, že se sem naučí chodit i děti z nedaleké základní školy a mládež ze středních škol. Když budou třeba čekat na vlak či autobus, využijí tento prostor a možná – obklopeni knihami – naleznou cestu ke čtení.

 
Do konce prosince 2018 turnovská knihovna vyhlásila registrace pro tuto pobočku zdarma. Za první týden provozu se již přihlásilo na sto nových čtenářů, což dokazuje, že se plní předpoklady a o knihovnu na nádraží bude zájem. Teprve provoz po několika měsících nám však ukáže, zda naše činnost přináší kýžené ovoce. Všichni v turnovské Městské knihovně Antonína Marka věříme, že se nám zde povede vytvořit vyhledávané komunitní centrum pro tuto lokalitu. Držte nám palce a někdy se přijeďte podívat na turnovské nádraží, které se mimochodem pro rok 2018 dostalo mezi deset nejkrásnějších nádraží v České republice.