Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Slyšet trávu růst

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

životními zkušenostmi zocelen (nebo poznamenán?) slyším často trávu růst dříve, než začnou její semínka vůbec klíčit. A přitom si uvědomuji, že se mnohé mění a vývoj nelze zastavit, teritoriální vymezení je dnes tou nejmenší překážkou. Svědectví o tom podává i nejnovější číslo našeho, vlastně vašeho časopisu. Jaký postoj převládne v případě dress codu v knihovnách? Loajalita s institucí, nebo negativní postoj, který ho vnímá jako potlačování vlastní identity? Nebo nakonec roli lidí přeberou technologie 4D a roboti či jiný způsob umělé inteligence? A nebude co řešit!

V Dánsku zase v digitálním světě knihovny vybojovaly důležité vítězství. Přes kritiky s tendenční interpretací faktů ze strany domácích vydavatelů e-knih, paradoxní kritiky kolegů ze zahraničních knihoven, které zase děsila přílišná vstřícnost k těmto vydavatelům, převládl postoj, že činnost knihoven a výpůjčky e-knih nekanibalizují celý knižní trh, ale právě naopak, že přivádějí nakladatelům nové čtenáře, a to i k titulům, o kterých neměli zdání a ani o nich zprvu neuvažovali. Že by v zemi na Jutském poloostrově už Jan Tleskač poradil dříve než u nás? 

Korektnosti a naprosté hodnověrnosti informací na internetu a sociálních sítích dnes už věří jen naprostí snílci nebo naivní občané. Ačkoli se o tom stále píše, hoaxů a fake news nekontrolovaně přibývá, manipulace a dezinformace tímto prostorem sviští, ne-li mnohdy přímo vládnou. Na pomoc, jak do tohoto zrádného marasmu nezapadnout, vznikl projekt Zvol si info. I o něm si v tomto čísle přečtete.

Politice „všechno všem, nejlépe zdarma“ už zřejmě u nás brzy odzvoní. Jak potom nejlépe interpretovat velmi častá varování a upozorňování na nutnost šetření a redukci nadbytečných pracovních míst v dohledné době? Každý, kdo pracuje nějaký čas v oblasti kultury, vždy zpozorní! Sem, byť jsou zde objemy peněz ve srovnání s jinými oblastmi spíše malé, se s oblibou vždy teatrálně sahá nejdříve s řadou neotřesitelných zjištění, že co mohou dělat čtyři, zvládnou klidně tři, proč něco dělat třicet minut, když na to stačí klidně patnáct, proč něco rozvíjet, když je levnější nic nerozvíjet, raději nevydávat než vydávat, nepořádat či pořádat spíše zadarmo, proč platit malý honorář, když poloviční je také pěkný. Doufám, že už se mi zhoršil sluch…

JAROSLAV CÍSAŘ