Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Nejen o dobrovolnictví očima dobrovolnice

TEREZA GARAMSZEGI terezagaramszegi@gmail.com

Poslední, pátý ročník konference Do černého se konal v Městské knihovně v Praze (MKP) ve dnech 21. a 22. ledna 2019.

Místo úvodu

Vedena heslem učit se od nejlepších, využila jsem možnosti zúčastnit se konference i jako dobrovolnice. Náplní mé práce bylo vítat příchozí účastníky a být jim nápomocna při orientaci v prostoru hlavní budovy MKP a na pořádaných workshopech a přednáškách. Jako bonus po vykonané práci jsem pak měla možnost navštívit přednášky nebo vybrané workshopy také já.

Tou nejdůležitější přidanou hodnotou a mojí hlavní motivací ovšem bylo zjistit úskalí pořádání podobných akcí a zažít na vlastní kůži, jak si s nimi pořadatelé poradí. Tedy zodpovědět si otázku, co je nutné zajistit, aby byla konference bezproblémová a úspěšná.

Klíčovou se ukázala vlastní sebereflexe pořadatelů, kteří po kritice z loňského roku posílili svůj organizační tým právě o dobrovolníky. Účastníci byli hned zahrnuti jejich péčí a vstřícností, věděli, na koho se mohou obrátit v případě nejistoty. Jak se ukázalo, úsměv na uvítanou nebyl jen příjemným přivítáním, ale mostem mezi nimi a organizátory. Řada účastníků se obracela na mne a na mé kolegyně v průběhu celých dvou dní s nejrůznějšími otázkami.

Základem pro pohodlí a komfort účastníků bylo, že fungovala po celou dobu konání akce šatna a k dispozici bylo také občerstvení. Nutností pro dobrou konferenci je samozřejmě primárně její obsah. Tedy výběr přednášek, lektorů. Aktuálnost témat. Program byl pestrý. V dopoledních blocích přednášek se řešila virtuální realita, podpora čtenářství nebo třeba problematika 3D tisku či fake news. Kromě klasiků, kteří nezklamali a mezi něž patří Tomáš Pipota a jeho komiksový koutek, spisovatelka, scenáristka a lektorka Klára Smolíková či vynikající kouzelník slova Martin Hak, bych ráda zaměřila svou pozornost především na tři příspěvky, které můžete aplikovat do své knihovnické praxe téměř okamžitě.

Dobrovolnictví v knihovnách

Na práci s dobrovolníky se rozhodně musíte připravit. Základem je mít pracovníka zodpovědného za dobrovolnickou činnost v knihovně. Koordinátora, který pracuje jak s dobrovolníky, tak s knihovníky, příp. spolupracuje s akreditovaným dobrovolnickým centrem. Akreditace je v tomto směru velmi důležitá, její legislativní zakotvení (zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě) umožňuje dlouhodobou udržitelnost projektů díky možnosti žádat o dotace. Akreditace je také určitou zárukou kvality.

Pokud vás problematika dobrovolnictví v knihovnách zajímá nebo již dobrovolníky v knihovně využíváte a rádi byste se o své zkušenosti podělili, můžete využít možnosti zúčastnit se konference o dobrovolnictví v knihovnách, která proběhne 3. října 2019 v knihovně Jiřího Mahena v Brně; nebo se můžete obrátit přímo na Ing. Evu Vodičkovou z Krajské knihovny Karlovy Vary, která má letité zkušenosti s dobrovolnickou praxí nejen v knihovnách (vodickova@knihovnakv.cz).

Doučování v knihovnách

Doučování v knihovnách pomocí dobrovolníků a za podpory koordinátora Michala Kryla ze společnosti Nová škola se zdá jako úplná hračka, alespoň po shlédnutí jeho příspěvku. Tak proč to nezkusit?

Knihovna poskytne prostor, dobrovolníci (většinou z řad vysokoškolských studentů) věnují svůj čas a děti a studenti středních škol ze sociálně znevýhodněných poměrů dostanou šanci na plnohodnotné vzdělávání.

Aplikace z inovativní dílny Albatros Media

Nové formy čtení a vyprávění představila Bára Votavová z firmy Albatros Media. Chat fiction, tedy vyprávění příběhů formou sms zpráv, či chat konverzace si můžete užít v aplikaci Storki, čtením i jejich samotným tvořením. Obojí tato aplikace umožňuje. Stáhnout lze na Google Play či App Store. Je zcela zdarma.

Malým čtenářům a jejich rodičům je určená aplikace BOOKO. Jedná se o klasické pohádky v interaktivní formě. Vyzkoušet si ji můžete zdarma na sedm dní také prostřednictvím Google Play či App Store.

Virtuální realita

Ocitnout se v pokoji Řehoře Samsy umožňuje prostorová instalace Kafkovy Proměny. Proměna virtuální reality je nový způsob, jak prožít toto dílo světové literatury. V projektu Goetheinstitutu se tak děje díky týmu Mika Johnsona z Prague Film School, jenž vytvořil miniaturní model Řehořova pokoje, do nějž se můžete přenést prostřednictvím virtuálních brýlí. V současné době je instalace na putovním turné.