Hlavní obsah stránky

VYUŽITÍ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ: Koncepce webu Městské knihovny Ústí nad Orlicí

JANA KALOUSKOVÁ  j.kalouskova@centrum.cz

Vítězem letošního jubilejního 20. ročníku soutěže Biblioweb o nejlepší webovou prezentaci knihovny se stala  Městská knihovna Ústí nad Orlicí (www.knihovna-uo.cz). Vyhrála celkově již podesáté, poprvé v roce 2002. Knihovna se vždy snažila vytvářet svůj web jako informační portál – tak, aby nezprostředkovával pouze přístup k fondům a službám knihovny, ale aby na něm čtenáři a veřejnost nalezli také informace o regionálních osobnostech, neziskových organizacích a organizacích pro zdravotně znevýhodněné spoluobčany, které ve městě působí, a informace o dalších kulturních a vzdělávacích institucích, se kterými knihovna spolupracuje.

Webové stránky jsou pro nás důležitým komunikačním kanálem, snažíme se je integrovat a koordinovat s celkovým pojetím služeb knihovny. To souvisí nejen s poskytováním služeb konkrétním čtenářům, ale z pozice pověřené a střediskové knihovny nabízíme na webu i metodické služby pro střediskové a obecní knihovny našeho regionu – všechny knihovny mají automatizovaný knihovní systém Koha a na webu je pro knihovny i veřejnost k dispozici celookresní souborný katalog. Také se snažíme shromažďovat a zveřejňovat informace o regionálních osobnostech našeho regionu. Aktivně vytváříme a aktualizujeme databázi regionálních osobností (www.osobnostiregionu.cz), na které dlouhodobě spolupracujeme s ostatními knihovnami okresu.

První webovou stránku jsme měli už v roce 1998 a vždy jsme si web vytvářeli sami – hlavní zásluhu na jeho tvorbě má náš IT pracovník Josef Moravec, ale i ostatní pracovníci knihovny se k jeho obsahu aktivně vyjadřují a neustále ho „vylepšujeme“. V současnosti na něm lze např. vyhledávat plné texty zákonů, je možno stahovat plné texty e-knih z Městské knihovny v Praze (MKP), nabízí katalog zvukových knih pro zdravotně znevýhodněné uživatele apod. Web je interaktivní; čtenáři se mohou přihlásit do svého čtenářského konta a sami sledovat historii svých výpůjček, případně si přes něj sami výpůjčky prodlužovat a rezervovat dokumenty jak půjčené, tak volné.

Usilujeme o integraci webových stránek s on-line katalogem VuFind tak, aby přechod mezi oběma těmito systémy byl vždy co nejplynulejší a nejsnadnější. Vyhledávací formulář katalogu je plně integrován do záhlaví všech stránek webu a stejně tak hlavní navigace webu je integrována přímo do všech stránek katalogu.

Vždy jsme se hodně zaměřovali i na přístupnost webu. Kromě respektování standardních požadavků na přístupnost je též responsivní, čímž se výrazně zlepšuje uživatelský zážitek především na menších zařízeních, jako jsou tablety a mobilní telefony.

Web spravují a průběžně aktualizují dva naši knihovníci v rámci své pracovní náplně. Při jeho tvorbě a údržbě používáme freewarové a open-sourceové nástroje. Své webové stránky máme rovněž v anglické a německé verzi.

Náš online katalog je též napojený na další informační zdroje: legislativní databázi zakonyprolidi.cz, e-knihy eReading.cz včetně možnosti půjčování a nabídky e-knih MKP, které je možné zdarma stahovat přímým odkazem z našeho katalogu.

Návštěvníci stránek s námi mohou komunikovat pomocí e-mailu nebo formulářů integrovaných do webových stránek (např. pro objednávky MVS), pomocí Facebooku a Instagramu. Stránky umožňují rovněž přístup ke službě Ptejte se knihovny.

Pozn. red.: Soutěž Biblioweb proběhla v letošním roce ve stávající podobě zřejmě naposledy. Jakmile dojde k dohodě na jejích změnách, budeme vás o tom neprodleně informovat i na stránkách Čtenáře.