Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

nevím, jaké bude počasí na přelomu července a srpna, kdy toto šedesátistránkové dvojčíslo vychází, ale v době psaní úvodníku je úmorné vedro, právě ten správný čas nechat se inspirovat rubrikou Téma při výběru četby na léto.Tipy v příspěvcích jsou rozmanité, ale všechny jejich autorky se shodnou na tom, že když dovolená, tak s knihou. Ať už si chcete odpočinout a pobavit se, věnovat čas objemnější, náročnější, na toto období odkládané „bichli“, nebo přibalíte dokonce literaturu odbornou.

A takto rozmanitá je i náplň Čtenáře. Cestovat po zahraničních knihovnách můžete s rubrikou Stáže v zahraničí (tentokrát do Dánska a Švédska) i v rámci studijní cesty SDRUK po knihovnách Nizozemska.

Historii a výročí prvního knihovního zákona se věnujeme pravidelně. Tentokrát zavítáte do Libereckého kraje, návštěvu můžete doplnit také cestopisným povídáním o současnosti knihoven v tomto kraji a druhou částí právního pohledu na problematiku daného zákona. Pro mě velmi zajímavý článek z pera vysokoškolského pedagoga a kihovníka D. Katuščáka ukazuje, jak odlišnou startovní čáru a podmínky mělo Slovensko ve srovnání s Čechami při naplňování zákona, jak významnou úlohu slovenské knihovny po první světové válce hrály při likvidaci negramotnosti, výchově a vzdělávání lidí a jak náročnou cestu muselo slovenské knihovnictví tehdy zvládnout.

Z dvojčísla nabitého informacemi ještě vyberu přetištěný výtah článku Z. Blechové a V. Richtera z doby těšně před sametovou revolucí, který hovoří o tehdy neutěšeném stavu hlavních státních knihoven. Zatímco Národní technická knihovna se dnes honosí prostornou moderní budovou, kde je studentům i knihovním fondům dobře, situace Národní knihovny je stále stejně (nebo spíš více) neutěšená.

V rubrice Inspirace si můžete přečíst dva příspěvky o netradičním spojení knihovny a hvězdárny, které neplatí jen pro Klementinum, ale také (a na to jsou tamější knihovníci patřičně hrdí) pro knihovnu v Táboře. A jestli tahle úmorná vedra brzy neskončí, taková noční, teplotně příznivá výpůjční služba spojená s prohlídkou letní hvězdné oblohy by nemusela být marná a mohla by být námětem pro rozšíření nabídky služeb…

Pro rozloučení si tentkokrát vypůjčím závěry článků o letním čtení: Hezkou a dlouhou dovolenou! Ať žije léto a literatura! Krásné pročtené léto!

Za sebe a za redakci přidávám ještě přání optimálního dovolenkového podílu slunce a deště!

PAVLA VLKOVÁ