Hlavní obsah stránky

TÉMA: Čtení na léto: Tipy na letní čtení

JANA BEDNÁŘOVÁ bednarova@svkul.cz

Léto je dobou odpočinku, hledání nových inspirací, cest za dobrodružstvím a poznáním. Je obdobím, kdy si najdeme čas i na činnosti po zbytek roku odkládané. Jednou z nich bývá kvůli nedostatku času čtení knih. Pokud stojíte na rozcestí a nevíte, kudy se vydat, nabízíme několik knižních tipů. Za zážitky nemusíte cestovat daleko, zacílili jsme výhradně na české autory.

Česká literární krajina je rozmanitá. Našich osm tipů v průřezu několika žánry je jejím nepatrným zlomkem, přesto věříme, že nabízí nekonečnost zábavy. Nezbývá než popřát všem krásné pročtené léto.

 
Tip č. 1

Citlivý, avšak velmi silný příběh s generačním propojením přináší nejnovější román české autorky Aleny Mornštajnové Tiché roky (2019). Na pozadí rodinného dramatu se postupně odkrývají životní osudy a lidské charaktery jednotlivých postav, především křehký svět uzavřené dívky Bohdany a příběh jejího mrzoutského otce, oddaného komunisty Svatopluka Žáka. Mornštajnová si pohrává s vnitřními pocity postav, s nástrahami a náhodami života. Dějové souvislosti obou příběhů autorka odkrývá v různém časovém horizontu a postupně, až se nakonec slijí do jednoho, aby se ukázalo, že nic není takové, jak se zdálo být.

 

Tip č. 2

Napínavým příběhem plným tajemství je společenský román Hlas kukačky (2019) spisovatelky Hany Marie Körnerové. Navzdory neradostným událostem, odehrávajícím se v komplikované době, je život tří generací jedné rodiny vykreslen s laskavostí a vlídností tak, jak ji u autorky známe. Nenápadný půvab vyprávění je dán i jeho čtivostí a umocněn je bezprostředně plynoucím dějem, který krok za krokem rozplétá složitá rodinná tajemství s kořeny v daleké v minulosti.

 

Tip č. 3

Pro každého, kdo raději volí zábavné čtení založené na situačním humoru, máme v hledáčku nové příběhy známého sluhy Saturnina. Humoristickou knihu Zdeňka Jirotky Saturnin (1942) zná již několik generací (nebo alespoň její povedené filmové zpracování). Právě s nevypočitatelným sluhou, ale i s dalšími oblíbenými postavami se mohou čtenáři setkat v knize Saturnin se vrací (2017), kterou jako volné pokračování napsal Miroslav Macek.

 

Tip č. 4

Speciálním tipem, který můžeme doporučit, je biografie legendárního běžce Emila Zátopka. Pod názvem Emil Běžec (2. doplněné vyd., 2019) ji vydal český novinář, scenárista a spisovatel Pavel Kosatík. Čtivá kniha o běhání poutá vedle příběhu i svým nápaditým zpracováním. Sám příběh je připomenutím životního osudu člověka, jemuž se jako jedinému atletovi v historii světového běžeckého sportu podařil zlatý hattrick na olympijských hrách v roce 1952.

 

Tip č. 5

Kultivovaný humor a plno trefných a vtipných postřehů ze života přináší kniha Michaela Třeštíka Jen aby, řekla moje žena (2017). V krátkých několikařádkových glosách Třeštík výstižně komentuje svět kolem sebe. Jeho humor je inteligentní, ironický i laskavý a hlavně sympaticky zábavný.

 

Tip č. 6

K letnímu čtení patří i napínavé detektivní příběhy. Jedním takovým je krimiromán Inspektor Prevít (2018) autora historických románů Františka Niedla. Hlavní postavou je svérázný inspektor Timothy Prévit ze 17. newyorského policejního okrsku, jemuž se smůla na paty lepí při každém kroku. To ovšem není nic, s čím by si nedokázal s humorem poradit. Při řešení kriminálních případů tak není o komické situace nouze.

 

Tip č. 7

Milovníky poezie potěší knižní novinka z pera básníka Ivana Wernische s tajemným názvem Pernambuco (2018), vítěz „Moleskine Litery za poezii“ literární ceny Magnesia Litera v roce 2019. Wernischova unikátní poetika na pomezí reality a snu plyne v hádankách a mystifikacích. Dokládá, jak bezedná a nezaměnitelná je autorova fantazie.

 

Tip č. 8

Prázdninovým čtením pro dětské čtenáře je druhý příběh o Valentýnce spisovatelky Ivany Peroutkové. V knize Valentýnka a daleké kraje (2019) se Valentýnka s kamarády rozhodne podnikat v oblasti cestovního ruchu. Společně založí cestovní kancelář, vyrobí a po městě roznesou katalogy s nabídkami. Nečekané potíže se objeví ve chvíli, kdy se najde někdo, kdo má o cestu zájem.