Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: OKnA 2019

IVETA NOVOTNÁ  novotna@knihovna-cr.cz

Letošní již 9. ročník knihovnické přehlídky OKnA (O knihovnických aktivitách) se konal v Městské knihovně Český Těšín v kavárně a čítárně AVION. Téma Báje a pověsti bylo určeno pro žáky 2. stupně základních škol. Přehlídku pořádal Klub dětských knihoven SKIP (KDK) spolu s Knihovnou Český Těšín za finanční podpory Ministerstva kultury a SKIP10 Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Partnerem přehlídky bylo nakladatelství Host z Brna.

Požádala jsem paní učitelku Zuzanu Červenkovou, aby se s námi podělila o svůj pohled na celou  knihovnickou přehlídku:

Jsem bývalá učitelka na základní škole a k účasti na knihovnické akci mě přizvala paní knihovnice, se kterou jsem spolupracovala před nástupem do důchodu. Akce OKnA mě mile překvapila. Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje. Líbí se mi nápad, při němž mezi sebou knihovníci soutěží, a tím mohou zkvalitnit svou práci. Navzájem se inspirují a motivují.

Po organizační stránce byla akce perfektně zvládnutá: neexistovaly žádné prostoje, lekce navazovaly, všichni se přizpůsobili příchodu dětí a vše mělo spád. Děti byly neustále zaměstnány, neměly žádný prostor pro nudu a případné zlobení.

Složení poroty bylo optimální, byli zde zastoupeni všichni lidé, kteří pracují s dětmi na různých úrovních.

Zprvu jsem měla obavy z toho, jak se svého úkolu jako porotce zhostím, ale ty se postupně rozplynuly po seznámení s ostatními. Po shlédnutí prvních lekcí obavy zmizely úplně a já si svou roli plně užila.

Tady hodnocení paní Červenkové přeruším a představím porotu. Vedle ní zde usedli:

• Helena Šlesingerová – předsedkyně Klubu dětských knihoven SKIP a ředitelka Knihovny města Plzně;

• Jana Roškotová – vítězka loňského ročníku;

• Venuše Mirovská – dětský psycholog;

• Jakub Mruz – ředitel Městské knihovny Karviná.

Paní Červenková pokračuje: Překvapila mě kreativita a moderní způsoby práce s dětmi, jiné formy a metody učení a práce s knihou. Především se vystupujícím podařilo upoutat pozornost dětí, což je těžké obzvláště na druhém stupni. Knihovnice vtáhly děti do děje a aktivně je zapojily i do témat, která dnešní děti až tak neoslovují. Knihovnické lekce rozhodně vzbuzují zájem o čtení, obzvláště v dnešním přetechnizovaném světě, proto si myslím, že jsou tyto akce důležité. Pouhý poslech přednášky již nestačí a děti nezaujme. Je důležité, aby se aktivně zúčastnily.

Já sama jako pedagog jsem si odnesla novou inspiraci a nápady. Velice oceňuji zakomponování vlastních postojů do programu, například toho, jak by se děti zachovaly v určité konkrétní situaci, což u mě jako kantora vzbuzuje pocit, že si žáci lépe zapamatují děj určitého příběhu, také je to podněcuje ke zkvalitnění vlastních morálních postojů. Potěšilo mě využití hudby, což zvýšilo dramatický účinek a podnítilo fantazii.

Tato zkušenost obohatila i mě samotnou. Lekce byly přínosné také pro můj osobní rozvoj, líbily se mi konkrétní tipy na práci s knihou. V současné době děti nemají zájem o čtení, proto je třeba jej u nich zvyšovat všemi možnými způsoby – a to si myslím, že se při této akci velmi zdařilo. Lekce vedená tímto způsobem je pro ně nejen zpestřením a zajímavostí, ale je to i zábavnější forma poučení, na kterou mnohdy ve školách není dostatek času. Vážím si také toho, že knihovnice podněcovaly žáky k národní hrdosti. Děti se díky tomu dostaly k jiným kulturám a informacím. Prostřednictvím těchto lekcí si kultivují mateřský jazyk, rozvíjejí slovní zásobu i fantazii. Kniha samotná pak působí na city dítěte, formuje ho a dělá člověka lepším.

Na místě je představit vítěze. Hlavní cenu přehlídky získala Knihovna Třinec (Simona Kubiszová, Klára Szturcová: Kdo vstoupí do Valhally?), Cenu diváků si odnesla Městská knihovna Louny (Jana Hrbková: Trójská válka).

Další udělená ocenění:

• Městská knihovna Louny (Jana Hrbková: Trójská válka) za originální a citlivý přístup k tématu s výchovným přesahem do současného života;

• Městská knihovna Most (Jitka Jílková: Regionální a národní pověsti) za citlivé využití pověstí jako nástroje poznání místa;

• Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně (Michaela Sehnalová: Báje a pověsti) za nadšený, otevřený a přátelský přístup k dětskému čtenáři;

• Knihovna Gymnázia Příbram a Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského (Umíme oživit hmotu?) za uchopení citlivého tématu, práci s textem a využití multimediálních prvků;

• Městská knihovna v Praze (Stáňa Kiknavelidzeová: Pověsti a my) za zdůraznění národnostní hrdosti a propojení pověstí se současným světem.

Na závěr bych ráda poděkovala všem, kteří se organizačně na celé akci podíleli: Zlatě Houškové, která jako vždy perfektně přehlídku moderovala, celému kolektivu Knihovny Český Těšín, především paní ředitelce Janě Galáškové a vedoucí kavárny a čítárny AVION Daně Zipeserové. Velké poděkování patří rovněž Marice Zadembské z Knihovny Třinec, která mě letos kvůli zdravotním problémům nahradila a vše dokonale organizačně zařídila.

Tímto zavírám OKnA 2019 a otevírám jubilejní 10. ročník OKnA 2020, který proběhne příští rok 15.–16. 4. 2020 v Krajské vědecké knihovně v Liberci.