Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v čase pokročilého adventu jsme už zřejmě pořídili většinu vánočních dárků a uložili je tam, kde na ně naši blízcí nenarazí. Někteří mí známí se sice prohánějí nákupními centry ještě v předvečer Štědrého dne, ale mám i pár prozíravých a trpělivých přátel, kteří dárky shromažďují ve skříních už od jara. Jen musejí dát pozor, aby zatím neztratily něco ze své aktuálnosti.

V prosincovém čísle jsme nadělili sobě i vám dárek vpravdě nevšední – rozhovor s ministrem kultury Danielem Hermanem. Dárek byl v redakci trpělivě očekáván. Všechny pečlivě formulované otázky úspěšně vzdorovaly proudu času až do konce listopadu, kdy se (a to je jen dobře) z připravované koncepce rozvoje knihoven stala koncepce schválená. Text jsme nechali v původní podobě s poznámkou a doufáme, že to čtenářům potěšení z článku nezmenší.

Stejně tak trpěliví a připravení museli být původci projektu CzechELib (vypovídá o tom i podnázev článku – projekt 12:05). Projekt se týká vybudování národního licenčního centra pro elektronické informační zdroje z oblasti vědy a výzkumu a je mu věnováno prosincové téma. Trpělivost jste osvědčili i vy – celkový přehled oceněných v rámci soutěže Knihovna roku přinášíme vzhledem k posunutému termínu udílení cen také teprve v tomto čísle, stejně jako informaci o letošní Knihovnické dílně.

Probíráme-li se články z praxe knihoven, vidíme, že ani tam to bez trpělivosti nejde. Ať už jste knihovník vítkovické pobočky Knihovny města Ostravy a pracujete s romskými dětmi nebo dětmi s autismem, metodik knihovny pověřené regionálními funkcemi a setkáváte se v terénu s kolegy různých povah a temperamentů, nebo jste „děckař“ z Chrudimi. Když si založíte čtenářský deník online podle návodu Jana Holečka, půjde to docela rychle, ale ne zas tak rychle, abyste výše zmiňovanou vlastnost nemuseli uplatnit.

A jestli si přečtete desátou pohádku o PR a vezmete si ji k srdci, možná se vám změní život – ta je totiž o promýšlení věcí, trpělivosti a běhu na dlouhou trať úplně celá.

Klidné vánoční svátky, sílu a trpělivost pro všechny vaše dlouhé tratě vám za redakci přeje

PAVLA VLKOVÁ