Hlavní obsah stránky

Z KNIHOVNY KNIHOVNICKÉ LITERATURY: Zajímavé zahraniční knižní novinky

Třetí pokračování rubriky, která zpravidla s dvouměsíční periodicitou přináší jako referenční služba anotované informace o knižních novinkách z fondu knihovny Studijního a informačního oddělení Knihovnického institutu NK ČR zaměřených na praxi veřejných knihoven. Ukazuje se, že řešení celé řady problémů ze zahraničí je přenosné i do praxe našich knihoven – viz dnešní nabídka titulů o zajištění ochrany práv jejich uživatelů v éře internetu a sociálních sítí pomocí technologické infrastruktury knihoven, zřizování a vybavování tvůrčích dílen a webové stránky knihoven jako zdroj analýzy hodnocení jejich programové nabídky a služeb.

CONNOLLY, Matthew. User privacy: a practical guide for librarians. Lanham, Rowman & Littlefield, [2018], ©2018. xv, 165 stran. Practical guides for librarians; no. 37.

ISBN 978-1-4422-7632-1

Knihovny jsou povinny zavádět taková opatření, kterými zajistí soukromí svých uživatelů. To není novinka; přínosné je zaměření publikace na informační technologie. Knihovníci v ní najdou návody, jaké problémy je třeba mít na paměti a jak se s nimi vypořádat. Kniha je rozdělena do devíti kapitol. První shrnuje problematiku ochrany práv uživatelů v epoše internetu, všudypřítomných počítačů, chytrých telefonů a sociálních sítí. O data uživatelů projevují zájem hackeři i tvůrci reklam, ale ohrožuje je i vlastní chování uživatelů. Druhá kapitola přináší doporučení na posílení ochrany soukromí uživatelů založené na modelu ALA (American Library Association). Ostatní kapitoly se podrobněji zabývají technologiemi a metodami, které pomáhají posílit technologickou infrastrukturu knihovny. Týkají se sítí a síťové infrastruktury, veřejných počítačů, webových browserů a webových míst, mobilního rozhraní, aplikací, cloud computingu a softwarového systému Tor, který zajišťuje anonymizaci. Každá kapitola je zakončena seznamem zdrojů doporučených v případě zájmu o hlubší prostudování tématu. Kniha může sloužit knihovníkům jako praktická příručka, ale i studentům knihovnictví a informační vědy jako učební text. A i když je primárně zjevně určena jako návod typu „krok za krokem“ pro IT specialisty v knihovnách, je vhodná i jako přehled problematiky pro management knihoven. Autor pracuje jako programátor a správce aplikací v Knihovně Cornellovy univerzity.

BURKE, John J. a KROSSKI, Ellyssa. Makerspaces: a practical guide for librarians. Second edition. Lanham: Rowman & Littlefield, [2018], ©2018. xix, 187 stran. Practical guides for librarians; no. 38. ISBN 978-1-5381-0818-5

Publikace pojednává o různých aspektech nové knihovní služby, jejíž popularita narůstá: knihovny zřizují a vybavují tzv. tvůrčí prostory (tvůrčí dílny). Databáze TDKIV je definuje jako prostor v knihovně vyhrazený pro tvůrčí činnosti uživatelů a sdílení nástrojů a poznatků. Jedná se buď o činnosti spojené s digitálními technologiemi, nebo o umělecké a řemeslné činnosti. Podtitul publikace je výstižný, kniha je praktickým průvodcem pro knihovníky. V prvních kapitolách je široce definován termín tvůrčí prostor (anglicky makerspace) a vývoj fenoménu tvoření, „dělání“. V dalších kapitolách nás autoři provádějí procesem od založení a vybavení tvůrčího prostoru, jeho financováním přes tipy, co se dá v rámci tvůrčího prostoru dělat, jak ho využívat a propagovat. Hodně místa je věnováno právě detailnímu popisu možného vybavení: pro tvorbu audio- a videonahrávek, elektroniku, robotiku a programování, 3D tisky, umělecké řemeslo apod. Pro inspiraci jsou zmíněny i příklady dobré praxe: knihovna hostí kavárnu-opravnu, kde dobrovolníci opravují přinesené rozbité věci a do knihovny tak přijdou i lidé, kteří by to jinak neudělali. Jinde organizovali setkání dospělých fanoušků lega. Provozování tvůrčích prostorů se neomezuje jen na veřejné knihovny, jsou uvedeny také příklady z univerzitních knihoven a školních knihoven. Autoři vycházejí z vlastních zkušeností s vedením tvůrčího prostoru. Burkeho kniha vyšla poprvé v roce 2014. E. Kroski, uvedená jako spoluautorka, ji přepracovala a obohatila o novinky. Nová jsou především data z průzkumů tvůrčích prostorů v knihovnách z roku 2017, další příklady tvůrčích prostorů v knihovnách a samozřejmě nové technologie. Publikace je zajímavá i pro české knihovníky, protože i u nás již zřizování tvůrčích prostorů v knihovnách (pod různými názvy) zdomácnělo. Lze v ní najít nejednu inspiraci.

BENGTSON, Jason. Library web development: beyond tips and tricks. Chicago: ALA Editions, 2019. viii, 134 stran.

ISBN 978-0-8389-1830-2 

Publikace o vytváření www stránek knihovny reaguje na skutečnost, že knihovníci potřebují znalosti a dovednosti k vytváření a správě webu, knihovny proto jako školitele svých pracovníků najímají profesionály. Setkávají se tak specialisté z různých oblastí. Knihovníci s nedostatečně hlubokými znalostmi, často samoukové, v oblasti tvorby webu. Experti v tvorbě webu, kteří však nerozumí dobře potřebám uživatelů. Autor má zkušenosti z obou stran. Je pedagogem na Kansaské státní univerzitě, kde zároveň vede úsek služeb informačních technologií v univerzitní knihovně. Jako odborník na tvorbu webových stránek knihovny zpracoval základní strategie, pravidla a tipy k řešení hlavních problémových okruhů. Patří k nim např. sběr dat pro účely hodnocení programů a služeb knihovny, customizace Google Analytics (přizpůsobování požadavkům zákazníka), vytváření interaktivních map apod. Akcentuje nutnost pochopení problému, systematického řešení třeba i v postupných krocích a s nadhledem. Je třeba vždy myslet na bezpečnost a získávat zpětnou vazbu např. testováním použitelnosti. Kniha není učebnicí tvorby webu, neřadí se mezi obsáhlé a komplexní manuály. Pro případ, že by čtenář takový manuál potřeboval, je uveden výběr elektronicky dostupných učebnic s příslušnými odkazy.

EVA BARTŮŇKOVÁ Eva.Bartunkova@nkp.cz