Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: Obecní knihovna ve Stříbrných Horách

Do knihovny jsem nastoupila teprve nedávno – 1. 1. 2017. Celou dobu svého působení se usilovně snažím, aby se z ní stalo příjemné, útulné místo, kde mají svůj koutek i děti, a zároveň aby také ožila. Snad už je tato proměna patrná. Dala jsem nový kabát webovým stránkám knihovny a založila i její facebookový profil. Tam si můžete např. prohlédnout výrobky dětí z Dílniček a sledovat aktuální dění v knihovně.

Stříbrné Hory jsou malá obec v kraji Vysočina s přibližně 250 obyvateli, 68 z nich jsou čtenáři knihovny. Ta se nachází v budově obecního úřadu, sídlícího hned na návsi, tedy v samém centru obce. Sousedí s místní mateřskou školou a leží jen několik málo metrů od autobusové zastávky. Její poloha je tedy ideální. Bohužel se nachází v patře, takže není úplně bezbariérová. Stejně jako mnoho jiných knihoven i tu naši zřizuje a podporuje obecní úřad. 

V nedávné době prošla menší rekonstrukcí, při které vznikl dětský koutek s pohovkou a regály s knihami pro malé čtenáře. Vzhledem k malému prostoru je zde – kromě dalších regálů s knihami – už jen jeden dětský stoleček se dvěma židličkami a velký stůl pro šest osob. Pro velký zájem ze strany dětí prostor v poslední době naprosto nedostačuje. Dětští čtenáři jsou naštěstí velmi tolerantní a při různých tvořeních a aktivitách se vzájemně střídají. Knihovna má otevřeno dvě hodiny týdně, a to každý pátek od 16 do 18 hodin; po celou dobu je maximálně využita.

Knihovny už dnes dávno neplní jen svoji původ­ní funkci – půjčování knih –, ale nabízí množství dalších služeb. Nejinak je tomu i u nás. S dětmi například tvoříme různá výtvarná dílka; tyto aktivity baví především mladší děti z řad začínajících čtenářů. Pro ty pokročilejší a dospělé čtenáře jsme vyhlásili Čtenářskou výzvu. Mezi dospělými sice neměla moc velkou odezvu, ale menší čtená­ři se s vidinou hodnotné výhry rádi zúčastnili. Do vyhlášení vítěze zůstali jen ti nejtrpělivější, kteří byli za své úsilí také náležitě odměněni. Tuto akci bude knihovna určitě opakovat. Děti jsou motivovány výhrou a soupeří mezi sebou, kdo přečte více knih. Čtenářská výzva má však ještě další, neoddiskutovatelný přínos, který si děti samotné ani neuvědomují, a tím je fakt, že čtou.

V našem knihovním fondu se nachází kolem 1500 knih, přičemž zhruba 1000 z nich tvoří knihy z výměnného fondu Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Výměnný fond se pravidelně obměňuje. Díky tomu tak mají naši čtenáři po celý rok možnost opravdu velkého výběru knih, který v sobě pravidelně zahrnuje to nejnovější, co český knižní trh nabízí.   

Knihovna také odebírá několik časopisů, které je samozřejmě možné si vypůjčit. Knihy, které z fondu vyřadíme, nevyhazujeme, ale dovezeme například na nádraží, kde se uplatní jako „knihy do vlaku“. Mají tak další využití a cestující si díky nim zpestří své putování. V poslední době také nacházejí vysloužilé knihy své místo v tzv. Old Book Art, kde se využívají pro nejrůznější výtvarnou tvorbu.

Celoročně spolupracujeme s metodiky Krajské knihovny Vysočiny, kteří nám vždy vyjdou vstříc při řešení různých problémů, nejen s knihovnickým programem, ale i s organizací a interiérem knihovny. Také nám knihovníkům vycházejí vstříc pravidelnými vzdělávacími programy.

Knihovna se ve spolupráci s místními spolky podílí na různých akcích. Každoročně se například připojujeme k Noci s Andersenem. Vzhledem k pro­storu a věku účastníků vynecháváme přespávání v knihovně, ale pořádáme takový náš „večer“ podle témat vyhlášených v této celorepublikové akci. Účast dětí je vždy hojná a provázejí ji pozitivní ohlasy i z řad rodičů. Do budoucna plánujeme uspořádat (nebo se alespoň spolu­účastnit) rovněž více akcí a různých přednášek pro dospělé čtenáře.

Jak už je uvedeno v perexu, knihovna založila jak vlastní webové stránky, tak i účet na Face­booku. Všichni její uživatelé tak mají neustálý online přístup ke všem aktuálním informacím nebo fotkám z našich akcí.

Na konci roku 2019 jsem na Knihovnické slavnosti pořádané Krajskou knihovnou Vysočiny získala za svou práci, která mě velmi baví a naplňuje, ocenění Knihovník Vysočiny 2019. Četba a knihy prostě k mému životu patří a já si mohu v této pozici dovolit tuto ctnostnou činnost, kterou čtení bezesporu je, šířit. Stejné ocenění si zcela jistě zaslouží všichni knihovníci a knihovnice, kteří v obecních knihovnách podle svého originálního receptu připravují tu správnou atmos­féru. S trochou píle, špetkou trpělivosti a něk­dy i hromadou svého volného času, hlavně však svým srdcem.