Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: Když se řekne Dolněmčí…

IVANA BIČANOVÁ knihovna@babice.eu

... tak téměř každý, kdo trochu sleduje dění v naší republice, ví, že se jedná o vítěze soutěže Vesnice roku 2018. Dolní Němčí (hovorově Dolněmčí) je obec na úpatí Bílých Karpat, v regionu Uherskohradišťsko, v současnosti v ní žije 3000 obyvatel a je známá především výrobou obuvi firmy Baťa a pěstováním česneku. To jsou však jen strohé údaje, které příliš nevypovídají o tom, jak to v obci „žije“.  Místní knihovna je toho jasným příkladem. Hodnoticí komise Vesnice roku za Zlínský kraj si to myslela taky a udělila knihovně Diplom za moderní knihovnické a informační služby. Knihovna pak postoupila do celostátního kola, ve kterém byla oceněna za „vytvoření uživatelsky příjemného prostředí knihovny, rozsáhlou komunitní činnost a programy k podpoře čtenářství“. Také se stala Knihovnou Zlínského kraje roku 2018. 

 

 

Všechna tato ocenění svědčí o tom, že Jana Daňková za tři roky působení v místní knihovně udělala obrovský kus práce. Její pracovní začátky však byly hodně náročné, protože krátce po jejím nástupu zahájila obec plánovanou a dlouho očekávanou rekonstrukci knihovny. Kdo to zažil, ví, že rekonstrukce je činnost náročná na čas, materiál i nervy zúčastněných, ale výsledek zpravidla stojí za to. Platí to i v případě zdejší  knihovny. Ta se nachází v budově obecního úřadu, kde přístavbou ke stávajícím prostorám vzniklo oddělení pro dospělé čtenáře s čítárnou, suterén s „retroknihovnou“ a s prostorem pro vzdělávací akce a tvořivé večery. Své místo dostal samozřejmě i dětský koutek. Potenciál nových prostor Jana Daňková využila dokonale a z knihovny tak vzniklo komunitní centrum, do kterého si cestu nacházejí nejen čtenáři. Pro nejmenší děti s maminkami je určeno interaktivní cvičení Žížalky, které je velmi oblíbené a vede je paní knihovnice. Kromě cvičení se děti mohou zabavit také v dětském koutku; maminky si v klidu posedí, vyberou knihu nebo časopis, a stráví tak příjemné dopoledne v knihovně.

Rekonstrukcí vznikl rovněž prostor pro pořádání výstav fotografií a kreseb místních občanů. Jsou zde k dispozici alba se starými fotografiemi z obecních archivů a v šanonech články o Dolním Němčí z regionálního tisku. Nedávno se tady konala výstava starých učebnic ze soukromé sbírky.

Pro tvořivé zájemce „rozjela“ Jana Daňková brzy po svém nástupu Pletení z papírových ruliček, které probíhá formou lekcí a soustřeďuje se na různé vhodné příležitosti, jako jsou Vánoce, Velikonoce, sv. Valentýn apod.

Pořádá také řadu besed a přednášek na různá témata, jako například cestovatelská manželů Márových, o zdravé výživě, regresních terapiích, o bylinkách, o houbách apod.

Nová čítárna přímo láká k posezení, a proto paní knihovnice nabízí denně čtenářům šálek bylinkového čaje či kávy, takže návštěva knihovny nemusí být jen rychlým výběrem knih, ale i příjemně stráveným odpolednem.

Pro školáky je připraven program, trefně nazvaný Zvedni zadek od PC. Je to impuls k využití volného času nikoliv hraním počítačových her, ale třeba hraním her společenských. Tato akce začala v minulosti v rámci Týdne knihoven, zájem dětí z ní ale udělal stálou a oblíbenou aktivitu.

Abych však nezapomněla na to nejdůležitější: Jana Daňková se intenzivně věnuje práci se čtenáři. Knihovna se zapojila do projektu Už jsem čtenář – knížka pro prvňáčka, jehož vyvrcholením je pasování prvňáčků na čtenáře Písmenkovou královnou. Noc s Andersenem je také velmi oblíbenou akcí, protože knihovnice má hravého ducha a dokáže dětem vykouzlit opravdu zajímavá noční dobrodružství. I Týden knihoven má vždy bohatý program, o čemž svědčí skutečnost, že v roce 2017 právě v rámci této akce Česká televize navštívila knihovnu a živým vstupem odvysílala reportáž, která se týkala čtení předškolním dětem.

Dolněmčané mají také svůj „literární spolek“, který využívá vždy poslední čtvrtek v měsíci příjemné klubové prostředí nové čítárny ke schůzkám. Diskutuje se nejen o knihách; tématem byl i význam jmen, grafologie a jiné. 

Paní Daňková nezapomíná ani na seniory. Chodí s dětmi pravidelně číst seniorům do místního Domu s chráněnými byty. Velký ohlas u jeho obyvatel mělo promítání videa ze soutěže Vesnice roku 2018, protože se jednalo o událost, která na dlouhou dobu ovládla dění v obci.  

Pozitivní energie paní knihovnice, kterou kolem sebe šíří, je zárukou toho, že má v knihovně stále plno a její akce se těší velké oblibě. Přeji jí, ať jí optimismus a radost z práce vydrží i nadále.

Foto: archiv Místní knihovny Dolní Němčí