Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Mnohé je jinak

Milé čtenářky, milí čtenáři,

výstižnější titulek pro zářijový editorial mne nenapadl, protože bohužel stále jednoznačně platí, že než se číslo Čtenáře s číslem sejde, je mnohé jinak, a to ještě nelze vyloučit, že i to, co už je jinak, nemůže být zase změněno. Samozřejmě to nelze srovnávat, jak proběhlo médii, s léčitelskými schopnostmi našeho ministra zdravotnictví, který dokázal ze dne na den zázračně uzdravit asi třetinu nakažených koronavirem, ale… Ze člena naší redakční rady Víta Richtera se zatím stal generální ředitel Národní knihovny ČR. A byť je jeho funkční mandát omezený, ale i to se může změnit, úkolů před ním stojí nemálo. Už druhý den ve funkci jsem ho mohl vyzpovídat, a tak si o jeho zásadních záměrech a úkolech můžete v čísle přečíst.

Byť se ještě úplně nevyjasnilo, kdy přesně dojde v prostorách Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí ke slavnostnímu shromáždění ke 30. výročí obnovení SKIP, po několika odkladech (již od května) toto téma skromně otevírá zářijové číslo, a to rozhovorem s předsedou profesní organizace Romanem Giebischem, několika reflexemi pamětníků i následovníků a představením některých iniciátorů, kteří už nejsou mezi námi… Naléhavě totiž čekají témata další. Rád v daném případě prozrazuji, že se jedná o bezbariérové knihovny a také o zhodnocení situace v jednotlivých krajích, jak pandemie koronaviru ovlivnila činnost jejich knihoven a jaké důsledky to přinese pro jejich fungování v budoucnosti.

Ještě chci upozornit na texty rubriky Knihovny v novém, a to o unikátní vestavbě Městské knihovny Soběslav do pustnoucích prostor místního hradu – mimochodem podle poslední vůle Petra Voka z roku 1604 tam měla být zřízena rožmberská knihovna! – a o inovacích sociálních služeb, které se po vzoru zahraničí stále více zabydlují i v našich knihovnách, byť mnohdy pod různými názvy: dílny, kreativní hnízda, makerspace… Výzva k zapojení knihoven do tvorby Wikipedie nejen během letošního Týdne knihoven mi připadá stejně důležitá jako stálá platnost myšlenek J. A. Komenského o výchově a vzdělávání i pro dnešek. 

Ještě v dubnu platilo, že se letos neuskuteční knižní přehlídka Svět knihy Plzeň. V červenci tomu ale bylo jinak. Jak mi sdělili organizátoři, proběhne ve dnech 25.–26. 9. 2020, pokud se ovšem situace opět nezmění… Jisté je, že letošní ročník pravidelného květnového Světa knihy Praha se opravdu konat nebude. Je přesunut na příští rok, ovšem na netradiční dubnový termín 22.–25. 4. 2021.

V čase, jak doufám, pokoronavirovém (nebo naopak před jeho druhou vlnou?) vás zdraví

JAROSLAV CÍSAŘ