Hlavní obsah stránky

JAK SE DĚLÁ DOBRÁ DĚTSKÁ KNIHOVNA... Recept z Chrudimi

IVETA NOVOTNÁ novotna@knihovna-cr.cz

U nás v Chrudimi „vaříme“ základ dětské knihovny stejně jako ostatní, jen přidáváme svá koření a dochucovadla. Vaříme ale tak, aby především chutnalo našim dětským čtenářům, rodičům i prarodičům a ostatním spolupracujícím organizacím ve městě.

Neexistuje žádný recept ani předloha či šablona, jak udělat dobrou knihovnu. Každá knihovna je jiná a přitom jedinečná, žije si svým tempem, má různé čtenáře, jiné zřizovatele. Dá se ale nakouknout pod pokličky knihoven a nechat se inspirovat.

Snažíme se, aby naše knihovna tady byla pro rodinu. Pro úplně nejmladší děti připravujeme každou středu Pacičkování. Dopolední program pro rodiče (tím myslíme i tatínky) na rodičovské dovolené a jejich ratolesti. Každou středu je chodba u dětského oddělení plná kočárků a v knihovně je opravdu veselo. Pro větší děti je pak připraven English Reading Club. Pod vedením zkušené lektorky se děti a rodiče zdokonalují v angličtině a především pracují s literaturou v anglickém jazyce. Dětské oddělení se může pochlubit díky darům ze zahraničí velmi pestrou nabídkou těchto knih.

I teenageři jsou našimi dobrými parťáky. Pomáhají jako dobrovolníci při pasování prvňáčků na čtenáře, Noci s Andersenem, příměstských táborech a nebo přijdou jen tak posedět do knihovny, popovídat si a sami se nabídnou, že budou uklízet knihy. Zapojili jsme se do projektu Paměť národa. Gymnazistky Majda a Verča si vyzkoušely práci badatelek, reportérek a hlavně se díky tomuto projektu seznámily s pamětnicí 2. světové války a životem její rodiny. Jejich reportáž odvysílal Český rozhlas.

Naše menu mělo nebo má mnohem více výborných nabídek. Stačí uvést společný projekt pro školy Plakátování, který se uskutečnil ve spolupráci s Regionálním muzeem Chrudim. Dále dlouholetou spolupráci se Speciální školou a každoroční divadelní představení Pomáháme pohádkou, kde společně výtěžek – několik desítek tisíc korun – darujeme potřebným. Klienti Denního stacionáře Pohoda se učili ve společné Školičce s dětmi ze Základní školy Školní náměstí. „Paní učitelkou“ byla knihovnice. Velkou oblibu získává Listování, které pořádáme ve spolupráci s Gymnáziem Josefa Ressela. Jeho výtěžek rovněž vždy putuje za těmi, kteří to potřebují nejvíce.

Naše knihovna nespí ani o letních prázdninách. Nejdříve jsme připravovali příměstské tábory, ale tam byla vždy limitem omezená kapacita. Nyní nabízíme nejen čtenářům, ale celým rodinám, čtvrteční dopolední program. Prázdninové čtvrtky si zatím získaly velkou oblibu. V knihovně totiž můžete zažít např. šermířské klání, muzikoterapii, jógu, korálkování, vidět ukázky práce s dravci, ukázku výcviku psů nebo mladé hasiče v akci.

Koření a ochucovadel bychom ve své kuchařce jistě našli ještě více, ale na jednu přísadu, a sice základní, nesmíme zapomenout. Dobrá dětská knihovna se musí dělat především srdcem!