Hlavní obsah stránky

VYUŽITÍ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ: Národní digitální knihovna – jak se mohou zapojit knihovny a jejich uživatelé

VÍT RICHTER Vit.Richter@nkp.cz

Národní digitální knihovna (dále NDK), kterou provozuje Národní knihovna ČR (dále NK), nově nabízí službu vzdáleného přístupu k plným textům dokumentů (knihy, časopisy, noviny atd.) vydaných na území České republiky do roku 1989. Jedná se o dokumenty, které jsou chráněny autorským zákonem, tj. neuplynulo 70 let od smrti autora, a které nejsou dostupné na běžném knižním trhu, a to včetně případných dalších vydání. Služba se poskytuje na základě licenčních smluv NK s kolektivními správci DILIA a OOA-S.1 NDK kromě toho obsahuje plné texty dokumentů, které jsou z hlediska autorského práva volné, tj. byly vydány v minulých staletích až do začátku 20. století.

Zatímco plné texty digitalizovaných knih a časopisů vydaných do počátku 20. století jsou uživatelům knihoven i nejširší veřejnosti již delší dobu běžně dostupné (uživatelé si je na internetu mohou vyhledat, otevřít, číst, kopírovat i tisknout), u novějších dokumentů tato volnost až do nedávné doby neplatila. Fakticky to znamenalo, že pokud uživatel zjistil, že kniha byla digitalizována, mohl se dostat k jejímu plnému textu pouze tak, že musel fyzicky dojít do knihovny, která knihu digitalizovala, a na počítači v knihovně zde dokument číst. Výše zmíněná licenční smlouva v současné době umožňuje, aby se lidé pomocí služby vzdáleného přístupu dostali k plným textům těchto digitalizovaných dokumentů právě prostřednictvím NDK.

Co jsou to díla nedostupná na trhu?

„Díla nedostupná na trhu“ (zkráceně „DNNT“), jsou vymezena autorským zákonem (§ 97f). V tomto smyslu jsou díly nedostupnými na trhu:

díla slovesná, včetně děl do nich vložených nebo začleněných nebo tvořících jejich nedílnou součást (tedy ilustrací apod.),

pro která byl autorem (nositelem práv), knihovnou nebo kolektivním správcem podán návrh na zařazení do seznamu DNNT, uveřejněného na webu NK,

jejichž užití není zjevně předmětem prodejních nebo licenčních podmínek, které vylučují možnost označit je za nedostupná na trhu (například možnost zakoupení e-knihy),

která nebylo možno v druhově shodném nebo obdobném vyjádření ve lhůtě šesti měsíců od podání návrhu, při vynaložení přiměřeného úsilí a za obvyklých podmínek opatřit za úplatu v běžné obchodní síti,

která byla na tomto základě NK zařazena do seznamu DNNT,

přičemž autor (nositel práv) nevyzval NK k vyřazení svého díla ať z návrhů, nebo ze seznamu DNNT.

NDK-DNNT v roce 2020 zpřístupňuje 74 145 knih a 2408 titulů periodik vydaných do roku 1989 na území České republiky. Od počátku roku 2021 budou dostupné dokumenty vydané až do roku 2007 (periodika do roku 2009).

V současné době se prostřednictvím NDK zpřístupňují dokumenty, které byly digitalizovány v NK, většina dokumentů digitalizovaných v Moravské zemské knihovně a také část výsledků digitalizačních projektů jiných knihoven, které byly financovány pomocí dotačního programu VISK 7. Mimo zůstávají dokumenty z Knihovny Akademie věd ČR a také dokumenty z krajských knihoven a jiných institucí, které zpřístupňují své dokumenty v systému Kramerius. V budoucnu se předpokládá, že i tyto dokumenty budou zpřístupňovány ve společném rozhraní NDK. Rozvoj systému Kramerius pro zpřístupnění autorsky chráněných děl a agregace jednotlivých digitálních knihoven do společného rozhraní se řeší v rámci výzkumného projektu RightLib.2

Služba vzdáleného přístupu k NDK-DNNT

Služba umožňuje registrovaným uživatelům pouze čtení plného textu dokumentu. Současně je zakázáno zhotovení jakékoliv digitální i tiskové kopie. Porušení tohoto zákazu je důvodem k pozastavení poskytování služby až do odvolání a případně i k sankcím za spáchání autorskoprávního deliktu porušením autorského zákona. Podmínkou služby je registrace uživatele v knihovně, která má uzavřenou smlouvu o poskytování služeb NDK s NK. Uživatel se ke službě může připojit ze svého zařízení (počítač, notebook, tablet apod.) a po registraci službu využívat. Služba se knihovnám i uživatelům poskytuje bezplatně.

Službu zpřístupnění děl nedostupných na trhu (NDK-DNNT) nabízí NK prostřednictvím knihoven, které poskytují veřejné knihovnické a informační služby, tj. jsou evidovány podle knihovního zákona č. 257/2001 Sb. Knihovna, která bude mít zájem svým uživatelům a návštěvníkům zpřístupnit službu vzdáleného přístupu, musí mít uzavřenou smlouvu o poskytování služeb NDK s NK a splnit několik podmínek3:

Projevit o službu zájem, tj. správně a úplně vyplnit vstupní formulář.

Uzavřít smlouvu s NK o zpřístupnění služby.

Seznámit své registrované uživatele s pravidly poskytované služby vzdáleného přístupu (služba NDK-DNNT se může poskytovat registrovaným uživatelům).

Vést řádně evidenci svých ověřených uživatelů a zajišťovat její průběžnou aktualizaci.

Poskytnout NK údaje o uživatelích, které jsou nezbytné pro jednoznačnou identifikaci uživatelů (jedná se o emailovou adresu uživatele).4

Poskytovat NK pravidelně aktualizovaný seznam emailových adres uživatelů.

Získat od uživatelů souhlas k tomu, aby v případě, že ze strany uživatelů dojde k porušování autorských práv, mohla knihovna poskytnout osobní údaje uživatelů kolektivním správcům k dalšímu šetření. 

Poskytnout součinnost v případě porušení pravidel ze strany uživatele, tj. poskytnout příslušnému kolektivnímu správci nebo Policii ČR relevantní osobní údaje o uživateli.

Cílem je, aby uživatelé mohli přistupovat pod svým skutečným účtem vzdáleným přístupem odkudkoliv. Knihovny a jejich uživatelé se do služby NDK-DNNT zapojují postupně v několika vlnách. V současné době službu využívají vy-sokoškolské knihovny, knihovny Akademie věd a knihovny zapojené do Centrálního portálu KNIHOVNY.CZ. Jedná se o knihovny, které pro identifikaci uživatelů využívají identity v rámci České akademické federace identit eduID.cz.

Nyní nastává období, kdy se budou moci postupně zapojovat i další knihovny. S ohledem na to, že uzavírání smluv i zapojování knihoven je kapacitně dost náročné, předpokládá se, že NK bude knihovny vyzývat k zapojení postupně. Předpokládá se, že v krajských knihovnách proběhnou semináře, na kterých bude vysvětlen postup zapojování a další nezbytné podrobnosti.

Jak zapojit knihovnu do online služby NDK-DNNT?

Podrobný postup pro zapojení knihovny je k dispozici na stránce https://dnnt.nkp.cz/knihovny.html#JakSeZapojit:

1. Knihovna si na této stránce vybere registrační formulář5 a po jeho vyplnění ho odešle na adresu dnnt-registrace@nkp.cz.

2. NK vyhodnotí údaje uvedené v zaslaném formuláři, případně si vyžádá doplnění a formulář akceptuje.

3. NK následně pošle knihovně připravenou smlouvu podepsanou za NK. Vyplněný formulář bude součástí smlouvy.

4. Knihovna podepíše smlouvu a její přílohu a odešle vše zpět NK.

5. Následně proběhne předání technických informací nutných k spuštění služby a otestování ze strany zapojené knihovny.

6. Pokud v průběhu provozu dojde ke změně takto poskytnutých údajů, knihovna bez zbytečného odkladu oznámí změnu NK prostřednictvím osoby označené jako „Administrativní kontakt“ na adresu dnnt-registrace@nkp.cz.

Pokud se na knihovnu obrátí zájemci o zapojení do služby vzdáleného přístupu k NDK-DNNT a knihovna dosud nebude mít uzavřenou smlouvu, je možné zájemce odkázat na jiné knihovny, které služby již nabízejí. Pokud se zájemce v takové knihovně zaregistruje jako uživatel, bude moci službu bezplatně využívat. Pro knihovny i uživatele se připravuje příručka usnadňující vyhledávání v NDK-DNNT, která je provozována v systému Kramerius.

 

1 Podrobnosti o procesu vyjednávání licence viz RICHTER, Vít. Zpřístupnění digitalizovaných dokumentů chráněných autorským právem. Bulletin SKIP [online]. 2018, roč. 27, č. 2 [cit. 2020-07-26]. ISSN 1213-5828. Dostupné z: https://bulletinskip.skipcr.cz/node/359.

2 RightLib – elektronické zpřístupnění chráněných publikací. Knihovna Akademie věd ČR [online]. Praha [cit. 2020-07-26]. Dostupné z: https://www.lib.cas.cz/projekt/rightlib-elektronicke-zpristupneni-chranenych-publikaci/.

3 Podrobné informace o nové službě NDK-DNNT i o tom, co jsou díla nedostupná na trhu, najdete na samostatné webové stránce https://dnnt.nkp.cz/. Služba NDK-DNNT je k dispozici na adrese: https://ndk.cz/.

4 Tento způsob identifikace bude používat většina knihoven. Další možností je využít pro identifikaci uživatelů identity používané v rámci České akademické federace identit eduID.cz. Tento způsob je běžný pro vysokoškolské knihovny, knihovny Akademie věd ČR a také knihovny zapojené do Centrálního portálu knihoven KNIHOVNY.CZ.

5 Pokud pro identifikaci uživatelů nepoužíváte identity eduID, zvolte formulář s označením Online přístupy NDK via identity NDK (zřízeno a provozováno NK pro partnerské instituce bez IdP zdarma). Formulář je k dispozici na adrese: https://dnnt.nkp.cz/downloads/DNNT_priloha_1a.xlsx.