Hlavní obsah stránky

TÉMA: Dopad koronavirové situace na knihovny: Zahraniční knihovny v době koronavirové

KLÁRA RÖSSLEROVÁ Klara.Rosslerova@ff.cuni.cz

Tento článek jsem začala psát v momentě, kdy situace minimálně v České republice vypadala, že se vrací k normálnímu stavu. Před prázdninami se postupně instituce otevíraly, zaměstnanci se vraceli z „homeofficů“ do kanceláří. Poté jsem musela do textu dvakrát s měsíčním odstupem zasáhnout, protože se situace opět začala měnit. Nyní – v září 2020 –příspěvek uzavírám, a to s plným vědomím, že před tiskem se situace zase může změnit…

V lednu 2020 streamovací služba Netflix zpřístupnila dokumentární seriál s názvem Globální pandemie.1 V dokumentu hovořili různí odborníci o stále více se blížícím riziku pandemie a nastiňovali, co vše by to pro společnost znamenalo. Popisovali, co se jen o pár měsíců později stalo skutečností. Od té doby už jsme nemuseli být autory sci-fi, abychom postupně pocítili, co taková situace znamená. Zároveň jsme mohli sledovat různé přístupy vlád i lidí samotných.

Jak se koronavirová nákaza, která se od února 2020 oficiálně jmenuje covid-19, šířila z čínského města Wu-chan do Evropy, začaly jednotlivé vlády reagovat různými opatřeními. Od 21. 2. byla vyhlášena izolace několika severoitalských provincií, následně se izolace rozšiřovala, až dne 9. 3. byla vyhlášena izolace v celé Itálii. To znamená, že lidé mohli vycházet pouze z důvodu práce nebo nezbytných pochůzek. Školy a univerzity byly mezi prvními uzavřenými institucemi, univerzitní knihovny však byly nadále přístupné. K úplné uzavírce knihoven, včetně univerzitních, došlo 8. 3. 2020.2 Další státy se postupně přidávaly s restrikcemi tak, jak nákaza postupovala Evropou a zbytkem světa. Některé země se alespoň zpočátku rozhodly vsadit na kolektivní imunitu (Velká Británie) nebo důvěřovat svým obyvatelům, že se budou sociálně distancovat i bez nařízení a uzavírek (Švédsko). Ve většině zemí však docházelo od začátku března 2020 k uzavření knihoven z rozhodnutí státu nebo zřizovatele.

Přístupy k omezení služeb

Mezinárodní federace knihovnických sdružení (International Federation of Library Associations, IFLA) na speciálně vytvořeném webu zveřejňuje seznamy zemí, které v nějakém období krize uzavřely své městské knihovny. Na webu je tak uveřejněno přes 80 zemí, které v nějaké fázi epidemie omezily provoz knihoven. V září 2020 byly nadále plně uzavřeny knihovny v Brazílii, Argentině, Mexiku, Kubě a dalších středo- a jihoamerických zemích nebo také ve Spojených arabských emirátech či na Ukrajině.3

Situaci v jednotlivých evropských zemích přehledně popisuje také souhrnná zpráva mezinárodní nevládní organizace NAPLE (National Authorities on Public Libraries in Europe), podporující zájmy evropských veřejných knihoven.4 Z té vyplývá, že většina evropských knihoven znovuotevřela mezi dubnem a květnem 2020.

K problematice knihoven se staví v různých zemích rozdílně. Převládají vládou, krizovými orgány nebo ministerstvy vydané jednotné instrukce či doporučení spočívající převážně v časovém rámci (od kdy je možné knihovny otevřít) nebo minimálních hygienických podmínkách, které musejí být zajištěny. Často se však knihovny řídí jednotnými pravidly, která platí v zemi, aniž by byly nějak zvlášť instruovány. Mezi nejčastější přijatá opatření patří ochrana pomocí plexisklových zábran, nošení roušek zaměstnanci i uživateli, omezování počtu osob v knihovně, výzva k desinfekci rukou u vstupu do knihovny nebo karanténa knih, jejíž délka se postupem času snižovala.

IFLA vydala základní doporučení pro knihovny5 s různými stupni ochrany:

  • Minimální výskyt viru v zemi

Knihovny v zemích s minimálním výskytem viru a bez jasných instrukcí vydávaných vládou se mají řídit základními hygienickými pokyny, jako je přístup k teplé vodě a mýdlu, zajištění dezinfekce na ruce, podpora nemocných zaměstnanců, aby zůstávali doma a nechodili nachlazení do kolektivů lidí. Důraz se klade na informační vzdělávání s cílem být odolnější před dezinformacemi.

  • Mírný výskyt viru

V případě mírného výskytu v situaci, kdy vlády zavádějí nějaká (i když) mírná opatření, by měly knihovny omezit hromadné akce, a to obzvlášť pro ohrožené skupiny uživatelů (seniory). Dále by měly zvážit uzavření studoven. Období mírného výskytu viru je vhodnou dobou pro zajištění nástrojů a znalostí zaměstnanců pro případnou práci z domova v případě zhoršení situace.

  • Výskyt viru

V momentě, kdy je riziko nákazy vysoké a vlády omezují možnosti shromažďování, se knihovnám doporuje přejít na výpůjční služby pouze u okénka knihovny, případně zavést službu „click & collect“, tj. knihy vydávat pouze na objednávky. Dále se doporučuje vrácené knihy nechat v karanténě. Zaměstnanci by se měli více soustředit na služby typu e-learningu. Pokud je to možné, měli by zaměstnanci již pracovat s využitím vzdáleného přístupu.

  • Nejpřísnější opatření
V nejvážnější situaci by měli zaměstnanci uzavřených knihoven pracovat z domova. Pokud do knihovny přeci jen musejí, měl by zaměstnavatel zajistit, aby zaměstnanci mohli dodržovat sociální distancování. Zaměstnavatel by měl umožnit knihovníkům pracovat mimo knihovnu – např. pomáhat při správě informací ve zdravotnictví apod.; v České republice by do tohoto bodu spadalo pravděpodobně šití roušek. Knihovny by měly počítat s amnestiemi pro pokuty, je-li to možné, měly by se snažit navyšovat množství licencí pro výpůjčky elektronických knih nebo vyjednávat výjimečné zpřístupňování elektronických zdrojů. Maximální energie by měla být věnována propagaci vzdálených služeb.
  • Znovuotevírání knihoven

Dokument IFLA se detailně věnuje i opětovnému otevření knihoven6,7. Patří mezi ně:

  • Stanovení limitu počtu uživatelů, kteří vstupují do knihovny

Důraz by se měl klást na reálné ověření počtu, a to např. vstupenkami do knihovny – příkladem je Ústřední knihovna v Hongkongu, která po znovuotevření zprovoznila systém umožňující vydání maximálně 250 vstupenek do knihovny za den. Uživatelé navíc v knihovně mohli strávit maximálně jednu hodinu.8  Jednodušší variantou jsou rezervace návštěv, ke kterým přistupují v první fázi po znovuotevření knihovny po celém světě. Způsoby rezervací se liší, knihovny zkoušejí různě modifikovat funkce knihovních systémů apod.

  • Úklid

Dalším hygienickým opatřením bývá zvýšený úklid prostor, zaměřený na desinfekci povrchů, na kterých virus déle přežije, a to i za cenu krátkých uzavírek knihoven v průběhu dne.

  • Sociální distancování

Výpůjčky a návraty knih by měly být maximálně bezkontaktní. Dále by knihovny měly zajistit, aby se uživatelé v knihovně ve větším množství při návštěvě nepotkávali. Toho lze docílit např. směrovkami, které určí jednosměrný pohyb osob v prostorech knihovny (nebo oddělit cesty zaměstnanců a uživatelů). Dodržení minimální vzdálenosti mezi uživateli lze dosáhnout např. odstraněním části nábytku nebo jeho znepřístupněním. Knihovny dále mohou omezit počet míst ve studovnách nebo je zcela uzavřít. Běžné jsou rezervace studijních míst. Systémy mohou mít od počítání u vstupu do knihovny (tj. bez nutnosti objednání předem) po objednávkové systémy. Mohou být nastaveny cesty knihovnou tak, aby se uživatelé nepotkali (tj. pomocí směrovek uživatele provést od vchodu k východu). Zaměstnanci knihovny by se měli stále snažit o maximální propagaci vzdálených služeb.

  • Školení a příprava na rizika

Knihovny by se měly připravit na situaci, kdy do nich vstoupí uživatel, který projevuje známky infekce, aby zaměstnanci přesně věděli, jak v takové situaci postupovat.

  • Práce s technickým vybavením

Zvláštní kapitolou je používání technického vybavení v knihovnách: knihovny i po otevření často omezují přístup k počítačům nebo tiskovým službám, jako náhradní řešení lze zprovoznit vzdálený tisk z vlastních zařízení.

Na webu lze najít velké množství zpracovaných doporučených postupů znovuotevření knihoven. Zajímavý je „checklist“ vydaný Australským knihovním a informačním sdružením (Australian Library and Information Association, ALIA).9

Situace v okolních zemích

  • Německo

Ve Spolkové republice Německo bylo knihovnám umožněno znovuotevřít od 20. 4. Jednotlivé spolkové země však reagovaly různě, některé tak ponechaly knihovny uzavřené o pár dnů déle. Nejpřísněji byly omezovány služby v sousedním Bavorsku, které se znovuotevíraly od 19. 5. Omezení bylo hlavně prostorové: do veřejných knihoven je na jednoho čtenáře vymezena plocha 20 m2.10 Mnichovská městská knihovna (Münchner Stadtbibliothek) požaduje zakrytý nos a ústa, dodržování 1,5 m vzdálenosti mezi uživateli, vstup do knihovny je omezen dokonce na jednu osobu na 10 m2. Preferují se bezhotovostní platby, skupinová práce ve studovnách je zcela znemožněna.11 Bavorská státní knihovna (Bayerische Staatsbibliothek) uživatele informovala o nutnosti nosit v prostorách knihovny zakrytá ústa a nosy, roušku lze však sejmout při studiu na místě. Vstup do studoven je podmíněn registrací. Jak místa ve studovnách, tak vstup do společných prostor knihovny je omezen počtem uživatelů. Povinnou bezpečnou vzdáleností od ostatních osob je 1,5 m.12

Obecně tak lze říci, že ač jsou knihovny v Německu otevřeny, je snížena jejich kapacita (jedna osoba na 10–20 m2). Uživatelé, kteří chtějí využít studovny, se musí zaregistrovat a místo rezervovat. Samozřejmostí je dodržování hygienických nařízení včetně zakrytých nosů a úst. Jednotlivá opatření se mohou v jednotlivých spolkových zemích lišit, zde uvedené je však společné minimum.

  • Polsko

V Polsku došlo k znovuotevření knihoven od 4. 5.13 Stejně jako v Německu se v knihovnách zpravidla vyžaduje rezervace studijního místa, samozřejmostí jsou roušky, povinná dezinfekce u vstupu. Knihovna Varšavské univerzity (Biblioteka uniwersytecka w Warszawie) naopak knihovnu až do odvolání uzavřela. Zajímavostí je, že toto uzavření knihovny neznamená zastavení výpůjček; ty jsou společně s vracením a online požadavky na skenování dokumentů i nadále možné.14

  • Slovensko

Na Slovensku došlo k postupnému uvolňování k 20. 5. a k 10. 6.15 Instrukce vydané Národní knihovnou jsou velmi detailní a prakticky zaměřené. Detailně je tak popsán způsob větrání (práce se vzduchotechnikou, čističkami vzduchu), úklidu, zabezpečení zaměstnanců ochrannými prostředky (plastové přepážky, poskytnutí roušek a dezinfekce), dezinfekce a ochrana prostor (dezinfekce výpůjčního pultu každou hodinu, práce s knihami v rukavicích) apod. Na Slovensku je taktéž omezen počet uživatelů v knihovně (jeden uživatel na 10 m2) a za bezpečnou vzdálenost mezi uživateli se považují dva metry.

  • Rakousko

V rakouských knihovnách je podle obecných nařízení pro knihovny16 nutná dezinfekce rukou, za bezpečnou vzdálenost mezi uživateli se považuje jeden metr. Při dodržení této vzdálenosti není nutná ochrana nosu a úst. Počet uživatelů v knihovně není nijak omezen, pouze na akcích v knihovnách smí být maximálně 100 osob najednou. Jak se však zhoršovala situace v severním Rakousku, od 28. 8. začala v Horním Rakousku platit nařízení o nošení ochrany úst a nosu.

Univerzitní knihovna Vídeňské univerzity (Universität Wien) poskytuje omezené služby: od 1. 7. došlo k otevření většiny studoven, je v nich však snížený počet míst (aby se dodržela vzdálenost jeden metr mezi uživateli). Všechny výpůjčky byly automaticky prodlouženy a do konce září byly pozastaveny poplatky.17

Příklady dalších vybraných zemí

  • Itálie

Dne 23. 4. Ministerstvo kultury a turismu uveřejnilo velmi detailní a praktické Pokyny pro archivy a knihovny.18 V dokumentu informují, že koronaviry mohou přetrvávat na površích až devět dní, lze je však zničit použitím roztoku chlornanu sodného (0,1–0,5%), ethanolu (62–71%) nebo peroxidu vodíku (0,5%). Tyto látky však nemusí být vhodné na materiály, které se v knihovnách a muzeích vyskytují. V dokumentu řeší i znovuotevření knihoven (jejichž prostory by měly být v momentě otevření nerizikové vzhledem k tomu, že byly uzavřeny). Dokument dále řeší dezinfekci elektronických zařízení běžně používaných v kancelářích (nutnost odpojení ze zásuvky během čištění). Dokument pro čištění kamenných povrchů a dřevěného nábytku doporučuje použití 70% etylenu, historický nábytek je však vhodné před otevřením zakrýt tak, aby nemusel být denně vystavován dezinfekci, která by ho ničila.

Samotná práce uživatele s fondem je podmíněna použitím rukavic a roušek. Dokumenty po vrácení musí být uloženy na deset dní do karantény. U vstupu do knihovny musí být umístěny gelové dezinfekce. Dne 29. 5. byl pokyn upraven a karanténa zkrácena na sedm dní (dokumenty lze zpřístupnit osmý den).19

  • Velká Británie

Od 4. 7. došlo k uvolnění některých opatření, mezi nimi bylo umožněno znovuotevření knihoven. Organizace Propojené knihovny (Library Connected), sdružující knihovny v Anglii, Walesu a Severním Irsku, se věnuje i doporučením pro bezpečné otevření knihoven.20 Na první místo klade bezpečí zaměstnanců, zároveň však vidí nutnost funkčnosti knihoven s ohledem např. na ohrožené skupiny, které se uzavřením knihoven staly ještě izolovanějšími.21 Podle seznamu plánu otevření knihoven ve Velké Británii většina knihoven plánovala otevření právě v průběhu měsíce července, v naprosté převaze však v režimu „click & collect“. Knihovny mají vybavené výpůjční pulty plastovými zástěnami, na zemi jsou graficky znázorněny odstupy, a snaží se tak být maximálně „covid-bezpečnými“ (s plným vědomím, že zcela „covid-bezpečné“ být nemohou).22, 23 V 75 stránkovém návodu pro znovuotevření knihoven se organizace věnuje velmi detailně zapojení zaměstnanců (kdo by měl i nadále zůstat doma), způsobu dodržování sociálního distancování na pracovišti, bezpečnému kontaktu s uživateli, osobní ochraně nebo úklidu prostor. Tento dokument je natolik detailní, že může být základem pro vytváření nejen manuálů pro znovuotevření knihoven, ale i pro napsání nebo aktualizaci krizových plánů pro případné další vlny nákazy.24

  • Belgie

Výjimečný postup nastal ve vlámské části země, kde oproti ostatním zemím knihovny zůstaly naopak otevřené, neboť byly vyhodnoceny jako základní služba. Došlo však k omezení jejich služeb na vyzvedávání rezervovaných dokumentů. Bezpečnostní rada Belgie vyhlásila za možné datum opětovného otevření knihoven (nejen pro vyzvedávání dokumentů) 18. 5., Vlámská knihovnická asociace pak rozpracovala harmonogram postupného otevírání knihoven. K plnému otevření knihoven bez omezení došlo 1. 7. 2020.25

  • Dánsko

V zemi naopak došlo 11. 3. 2020 po oznámení premiérky k uzavření všech veřejných institucí, které se nepovažují za kriticky významné, mezi nimi i škol a knihoven, a to původně na 14 dnů. Došlo tak nejen k zamezení služeb, ale i zaměstnanci zůstali z tohoto rozhodnutí doma (s hrazením plného platu).26 Dne 13. 5. uveřejnilo dánské Ministerstvo kultury instrukce pro znovuotevření knihoven. Mohly opět plně otevřít, poskytovat absenční služby, ale umožňovat i prezenční studium (předpokladem je vždy samozřejmě podřízení se případným vládním nařízením ohledně sociálního distancování apod.). Znepřístupněny však byly počítače a tiskárny27, a to až do 22. 7.28

  • Norsko

Knihovny zde byly uzavřeny 13. 3., k povolení znovu je otevřít došlo v průběhu května. Přesné termíny byly na jednotlivých provozovatelích. Dlouho očekávané otevření hlavní veřejné knihovny v Oslo, kterou si Norové nadělili ke 100. narozeninám, proběhlo se zpožděním až 18. 6. Norská knihovnická asociace vydala doporučení, jak knihovny otevřít.

  • Francie

Návrat k běžnému provozu je naplánován velmi pomalý. Knihovny jsou ve velmi omezené míře otevřeny od 11. 5. (vyzvedávání knih s omezením přítomnosti na maximálně dvě osoby najednou). Teprve v září byly povoleny návštěvy knihoven i skupinám uživatelů (výjimkou jsou maximálně desetičlenné skupiny žáků ve věku 6–10 let, které mohou knihovny navštěvovat již od května).29 Knihovnám a jejich provozu v souvislosti s infekcí se věnuje vytvořená webová stránka Biblio-covid, která vznikla díky spolupráci různých francouzských knihovnických asociací. V červenci se knihovny nacházely ve třetí fázi uvolnění restrikcí z celkem čtyř. Kromě doporučených způsobů dezinfekce různých druhů povrchů je však webová stránka téměř prázdná.30

  • Nizozemsko

Knihovny se mohly částečně vrátit ke svým službám od 11. 5., bez omezení fungovaly až od 1. 7., i když stále za podmínky dodržení sociálního distancování.

 

1 Pandemic: how to prevent an outbreak. USA, 2020.

2 MORRIELLO, Rossana. Academic libraries and coronavirus: a view from Italy. Research information, 6 April 2020 [cit. 9.6.2020]. Dostupné z www: https://www.researchinformation.info/analysis-opinion/academic-libraries-and-coronavirus-view-italy.

3 IFLA. Covid-19 and the global library field [online]. Last updated 1 September 2020 [cit. 04-09-2020]. Dostupné z www: https://www.ifla.org/covid-19-and-libraries.

4 NAPLE. Public libraries in Europe and COVID-19. July 15th, 2020 [cit. 24-07-2020] [pdf]. Dostupné z www: https://www.culturaydeporte.gob.es/dam/jcr:55d18a18-f4e6-40a9-86a7-9d67994f087c/european-library-services-during-covid19---part-two-may---july-2020.pdf.

5, 6 IFLA. Covid-19 and the global library field [online]. Last updated 24 July 2020 [cit. 27-7-2020]. Dostupné z www: https://www.ifla.org/covid-19-and-libraries.

7 IFLA. Covid-19 and the global library field. Reopening libraries [online]. Last updated 24 July 2020 [cit. 27-7-2020]. Dostupné z www: https://www.ifla.org/covid-19-and-libraries#reopening.

8 Another page turned as govt libraries reopen. In: rthk.hk, 2020-03-11 [cit. 27-7.2020]. Dostupné z www: https://news.rthk.hk/rthk/en/component/k2/1513850-20200311.htm?spTabChangeable=0.

9 ALIA. Australian libraries responding to COVID-19: checklist for reopening libraries [pdf]. 2020 [cit. 27-7-2020]. Dostupné z WWW: https://read.alia.org.au/australian-libraries-responding-covid-19-checklist-reopening-libraries.

10 DBV. Wiedereröffnungen. 24.04.2020 [cit. 2020-09-07]. Dostupné z www: https://www.bibliotheksverband.de/ dbv/themen/coronavirus/wiedereroeffnungen.html.

11 Münchner Stadtbibliothek [cit. 2020-09-07]. Dostupné z www: https://www.muenchner-stadtbibliothek.de/offenetueren.

12 Bayerische Staatsbibliothek. Unsere aktuellen Services und Angebote [cit. 2020-09-07]. Dostupné z www: https://www.bsb-muenchen.de/recherche-und-service/unsere-aktuellen-services-und-angebote-informationen-zur-nutzung-der-bayerischen-staatsbibliothek-waehrend-der-corona-pandemie/.

13 Od 4. maja 2020 r. beda otwierane biblioteki. SBP, data dodania: 29.4.2020 [cit. 2020-09-07]. Dostupné z www: http://www.sbp.pl/artykul/?cid=22428.

14 University of Warsaw Library operates to a limited extent. 7 September 2020 [cit. 2020-09-07]. Dostupné z www:  https://www.buw.uw.edu.pl/en/lending-and-free-scanning-from-18th-may2020/.

15 Postupné uvolnovanie knižnic – od 20. mája 2020 [cit. 2020-09-07]. Dostupné z www: https://www.snk.sk/images/2020_06_10_odporucanie_SNK_otvorenie_kniznic.pdf. Postupné uvolnovanie knižnic – od 10. júna 2020 [cit. 2020-09-07]. Dostupné z www: https://www.snk.sk/images/2020_06_10_odporucanie_SNK_otvorenie_kniznic.pdf.

16 Bibliotheken und Corona [Letztes Update 04.09.2020] [cit. 2020-09-07]. Dostupné z www: https://www.bvoe.at/themen/bibliotheken_und_corona.

17 Fragen zum eingeschränkten Betrieb (Covid-19 Massnahmen) [cit. 2020-09-07]. Dostupné z www: https://bibliothek.univie.ac.at/faq-covid19.html.

18 Ministero per i beni e le attivita culturali e per il turismo. Linee guida per la gestione delle operazioni di sanificazione e disinfezione degli ambienti di Archivi e Biblioteche. 23. dubna 2020 [cit. 9.6.2020] [pdf]. Dostupné z www: http://www.saf-icpal.beniculturali.it/wp-content/uploads/2020/04/Linee-Guida-ICPAL.pdfhttp://www.saf-icpal.beniculturali.it/covid-19-linee-guida-per-archivi-e-biblioteche/

19 Ministero per i beni e le attivita culturali e per il turismo. Aggiornamento linee guida a seguito delle ultime indicazioni del Documento del Ministero della Salute Direzione Generale della Prevenzione Sanitaria 0017644-22/05/2020. 29. května 2020 [cit. 9.6.2020] [pdf]. Dostupné z www: http://www.saf-icpal.beniculturali.it/wp-content/uploads/2020/04/Aggiornamento-linee-guida_maggio-giugno-2020.pdf.

20 Library Connected. Library service recovery toolkit [word]. Version 3/09.07.20 [cit. 24.7.2020]. Dostupné z www: https://www.librariesconnected.org.uk/resource/service-recovery-toolkit-2020-word.

21 HUNTER, Isobel. Safety first: the recovery of library services [online]. Libraries Connected, May 12, 2020 [cit. 21.7.2020]. Dostupné z www: https://www.librariesconnected.org.uk/news/safety-first-recovery-library-services.

22 When and how will public libraries reopen in England? [online]. Public Libraries News [cit. 21.7.2020].  Dostupné z www: https://www.publiclibrariesnews.com/about-public-libraries-news/coronavirus-public-library-ideas-and-responses/when-and-how-will-public-libraries-reopen-in-england.

23 ANSTICE, Ian. Covid-safer: at least five-sixths of library services will have a physical service operating by the end of July [online]. Public Libraries News, July 19, 2020 [cit. 21.7.2020]. Dostupné z www: https://www.publiclibrariesnews.com/2020/07/covid-safer-at-least-five-sixths-of-library-services-will-have-a-physical-service-operating-by-the-end-of-july.html.

24 Library Connected. Library service recovery toolkit [word]. Version 3/09.07.20 [cit. 24.7.2020]. Dostupné z www: https://www.librariesconnected.org.uk/resource/service-recovery-toolkit-2020-word.

25 NAPLE. Public libraries in Europe and COVID-19. July 15th, 2020 [cit. 24-07-2020] [pdf]. Dostupné z www: https://www.culturaydeporte.gob.es/dam/jcr:55d18a18-f4e6-40a9-86a7-9d67994f087c/european-library-services-during-covid19---part-two-may---july-2020.pdf.

26 LAUERSEN, Christian. Coronavirus and libraries. In The Library Lab. March 14, 2020 [cit. 24.7.2020] [online]. Dostupné z www: https://christianlauersen.net/2020/03/14/coronavirus-and-libraries-staying-safe-and-staying-relevant/.

27 LAUERSEN, Christian. Official guidelines for reopening of the Danish libraries. In The Library Lab. May 23, 2020 [cit. 24.7.2020]. [online]. Dostupné z www: https://christianlauersen.net/2020/05/23/official-guidelines-for-reopening-of-the-danish-public-libraries/.

28 NAPLE. Public libraries in Europe and COVID-19. July 15th, 2020 [cit. 24-07-2020] [pdf]. Dostupné z www: https://www.culturaydeporte.gob.es/dam/jcr:55d18a18-f4e6-40a9-86a7-9d67994f087c/european-library-services-during-covid19---part-two-may---july-2020.pdf.

29 NAPLE. Public libraries in Europe and COVID-19. July 15th, 2020 [cit. 24-07-2020] [pdf]. Dostupné z www: https://www.culturaydeporte.gob.es/dam/jcr:55d18a18-f4e6-40a9-86a7-9d67994f087c/european-library-services-during-covid19---part-two-may---july-2020.pdf.

30 Biblio-covid: site ressource pour accompagner le déconfinement en bibliothèque [online]. [cit. 24-7-2020]. Dostupné z www: http://www.biblio-covid.fr/.