Hlavní obsah stránky

TÉMA: Dopad koronavirové situace na knihovny: Pohled z Britských ostrovů

SYLVA ŠIMSOVÁ  simsova@simsova.co.uk

Když byly během března v celé zemi knihovny všech typů dočasně uzavřeny, řekla mi jedna  studentka matematiky, že jí knihovna vůbec neschází. Možná, že knihovny scházely jen málo lidem. Naproti tomu zavření kadeřnictví způsobilo, že mnozí z těch, kteří denně sledovali televizní zprávy, se bavili pozorováním délky vlasů politiků.

Pravidla týkající se pandemie koronaviru nevyhnutelně mají vliv i na knihovny (https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-51950115). British Library uzavřela své budovy v Londýně i v Boston Spa, ale dále umožňovala omezený přístup online (https://www.bl.uk/news/2020/march/coro navirus).

Během léta se knihovny postupně otvíraly. Jejich budovy a služby byly přizpůsobeny zdravotním předpisům. Dovolený počet uživatelů v prostorách se snížil a někde musejí uživatelé být předem objednáni, v některých knihovnách i třeba jenom pro vrácení knihy. Hodiny, kdy je knihovna otevřena, byly většinou zkráceny. Doby, kdy byla veřejná knihovna přístupná od 9.00 do 20.00, a to šest dní v týdnu, jsou už dávno za námi! Například naše místní veřejná knihovna je otevřena pouze od 10.30 do 14.30 hodin.

Společenský odstup (podle současných předpisů jeden až dva metry) je umožněn přemístěním nábytku a řízen nápisy na podlaze, kde a kterým směrem se smí chodit. Pro omezení osobního kontaktu bývají otevřeny jenom některé části knihoven. Osobní kontakt mezi uživateli a knihovníky nahrazují digitální technologie, které však zatím nejsou plně vyzkoušené. Uživatelé i knihovníci usilují o to, aby jejich vztah zůstal kladný, i když se některé metody změnily.

Reorganizace má vliv na zaměstnance. Někteří dočasně vykonávají práci z domova. Očekává se, že se zase do knihovny vrátí, ale je možné, zhorší-li se situace, že třeba přijdou o zaměstnání.

Knihovnická organizace CILIP pravidelně shrnuje informace o současné situaci a pomáhá knihovnám hledat rovnováhu mezi zdravotními předpisy a čtenářskými potřebani a právy (https://www.cilip.org.uk/news/507342/CILIP-Policy-Statement-on-COVID-19-civil-liberties-and-professional-ethics.htm; https://www.cilip.org.uk/news/506793/COVID-19-Guidance-for-School-Libraries.htm). Zdravotní předpisy očekávají od uživatelů, že budou mít na tváři roušku, že budou dodržovat odstup, pohybovat se v knihovně podle značených cest, umývat si ruce a používat nabízené dezinfekční prostředky.

Jedním z následků změn jsou finanční problémy spojené s reorganizací. Protože jsou už stejně několik let podfinancovány, nečeká asi knihovny na Britských ostrovech slibná budoucnost. Ekonomické změny způsobené pandemií koronaviru nejenom v knihovnách hrozí růstem nezaměstnanosti. Knihoven bude ubývat a také bude méně knihovníků. Tradiční služba uživatelům se zhorší.

Dlouhodobě se dají očekávat i další změny týkající se samotné podstaty práce s informacemi. Zatím se o nich málo ví a doufejme, že se na ně odborníci podívají.

Přesun od četby knih k internetovému vyhledávání vede k novému postoji k informacím. Četbu logicky a esteticky podávaných velkých celků nahrazuje vpisování zlomků do internetových škatulek. K třídění hesel se místo klasifikace používá abeceda. Jsou to metody rychlé, ale navádějící k povrchnímu porozumění.