Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Maskoti a skřítci lákají děti do knihovny

ALENA VOLKOVÁ BALVÍNOVÁ balbal@seznam.cz

Děti mají rády vedle roztomilých zvířátek hlavně pohádky, pohádkové bytosti, skřítky, víly a jiné fiktivní postavy. Tyto bytosti v dětech dokážou vyvolat silné emoce. Děti se na ně těší při každém čtení pohádkové knížky. A co když takové bytosti na ně čekají i v knihovnách? A nejen schované v knihách, ale „reálné“?

Knihovny si často volí svého maskota s cílem, aby se dětem v knihovnách líbilo a rády tam chodily. Velmi často si vyberou konkrétní stylizovanou pohádkovou postavu – nejčastěji skřítka, vílu apod., méně často živé zvíře. Maskot se stává pro knihovnu silným spoluhráčem a pomocníkem. Pomůže přivést pozornost dětí ke knihám, k četbě i k samotné knihovně a hlavně k tomu, co všechno se v ní odehrává. A platí to nejen pro děti. Pomáhá změnit pohled lidí na knihovnu. Ukazuje, že to není jen místo, kde se půjčují a vracejí knihy, ale „že se tam něco děje“.

Pomoc maskotů knihovnám

Pomoc může být pasivní i aktivní. Pasivní pomoc představuje například statické umístění maskota jako ukazatele, rozcestníku nebo pouze jako dekorativního prvku. Aktivní pomocí je např. jejich využití jako komunikátora při akcích v knihovně. Může pomáhat i jako člen personálu: např. maskot s knihovnicí pomáhá dětem vybírat knihy z regálů, s knihovnicí vrací a půjčuje knihy, může zabavit mladší sourozence, než si starší sourozenec nebo maminka vyberou knihy.

Přehlídka knihovních maskotů a skřítků

Pomocí svého projektu jsem chtěla zmapovat existenci maskotů a skřítků v našich knihovnách, zjistit, jak častý je to jev a jak je knihovny využívají ve své praxi. Na základě dotazníkové akce v průběhu poloviny června a celého července se knihovny přihlašovaly, odpovídaly na dotazy a následně mi do konce září mohly posílat fotografie. V říjnu 2020 mi kolegyně Linda Jansová pomohla vytvořit a zpřístupnit online výstavu knihovních maskotů a skřítků na Facebooku. Ta se setkala s poměrně velkým zájmem odborné veřejnosti i čtenářů. Mnohé knihovny, které to včas nestihly, se dodatečně do Přehlídky knihovních maskotů a skřítků přihlásily.

Výsledným výstupem projektu by měla být výstava reálných maskotů a skřítků v reálných výstavních prostorách, ideálně v Praze, které se nám snad časem podaří sehnat. Vzhledem ke stávající situaci kvůli koronaviru není třeba s výstavou spěchat a předpokládám, že by se mohla uskutečnit až v roce 2021. Myslím, že dostatečné množství knihoven přislíbilo, že zapůjčí svého skutečného maskota či skřítka na výstavu nebo vytvoří pro účely výstavy jeho kopii. Jiné nabídly fotografický materiál či jiné předměty s maskoty a skřítky spojené. Domnívám se, že by na výstavu bylo materiálu dost a dost.

Příklady

Proč by nešlo využívat maskotů více? Knihovna se může pomocí nich více zviditelnit v místních médiích, na webu nebo na Facebooku knihovny. Navíc může pomocí maskotů plnit výchovné cíle. V následujícím textu se dozvíte o inspirativních příkladech z praxe, jak lze maskota či skřítka v knihovně využít. Některé pasáže vycházejí právě z odpovědí v dotazníku, jiné z následné komunikace s knihovnou při sběru fotografií. Texty knihovnic jsou většinou beze změny uvedeny kurzívou.

Kde se maskoti a skřítci v knihovně berou? Fiktivní postavy mohou vznikat v hlavách dětí, ty je pak ztvární na papír a vítězná postavička je vybrána v anketě a následně vyrobena v reálné podobě buď pracovnicí knihovny, výtvarníkem nebo šikovnou maminkou. Příkladem toho jsou knihovny v Hrobcích a ve Frýdlantu.

Místní knihovna v Hrobcích – Věra Jaborová

Autorkou skřítka Květinky je naše malá čtenářka Elenka Motejlová (9 let), se šitím jí pomáhala její maminka.       

 

Městská knihovna Frýdlant – Radka Wittmayerová  [viz výše vpravo]

Knihovní skřítek této knihovny se jmenuje Knihomol a měří cca 30 cm. Říká o sobě: „Já Knihomol jsem se zrodil napřed v hlavách dětí a následně na papíře při vyhlášení dětské soutěže Znáte KNIHOMOLA. Moji podobu hledaly děti ve své fantazii. Kreslily, jak si mě představují. Nakonec mi podobu vtiskla dětská čtenářka Eliška Ptáčková. Podle její předlohy mou postavičku z textilu vytvořila Kateřina Kaprálek Vítámvásová z Domu dětí a mládeže Frýdlant. Já Knihomol tak můžu být pro vás čtenáře v městské knihovně a jsem taky u všeho, co se kde šustne. Byl jsem stvořený v roce 2015.“

Za zvoleného maskota se může při určitých příležitostech převlékat i konkrétní člověk, zatímco neživý maskot během roku přebývá a pomáhá v knihovně jinak.

Městská knihovna Jihlava – Radka Pavlíčková

Náš skřítek Kniháček má prsty ve všem, co se u nás v dětském oddělení děje. Každý měsíc se osobně potkává s dětmi při Kniháčkově počteníčku. Přímo nezastupitelnou roli má při Pasování prvňáčků, kde už několikrát dokonce ožil, aby mohl sám pasovat děti na čtenáře. Pohrát si s ním pak mohou všichni naši čtenáři u nás v dětském oddělení, kde má svůj pelíšek.

Městská knihovna při KD Strážničan ve Strážnici – Alena Brhelová

Maskota Knišpíka pojmenovaly děti prostřednictvím ankety. Obléká se na člověka, takže jeho velikost se pohybuje kolem 185 cm na výšku, i když legenda praví, že se po odchodu dětí zmenšuje, aby se mohl schovávat v regálech mezi knihami a pospávat tam. Hlavní akcí, které se účastní společně s královnou naší knihovny, je pasování prvňáčků na čtenáře knihovny, kdy je jeho hlavním úkolem přímo pasování. Občas se nechá probudit i v průběhu školního roku, kdy děti přijdou na besedu, a jednou dokonce přišel pozdravit děti na letní venkovní akci knihovny.

Knihovna u Mokřinky, Mokré – Dagmar Honsnejmanová

Maskotem naší knihovny je Bludička Mokřinka. Má několik podob. Z původní podoby figuríny Mokřinky v životní velikosti, umístěné v klubu, vznikly i další podoby. Kresba Dagmar Honsnejmanové byla vybrána v anketě, aby se stala patronkou knihovny; dřevořezbu Mokřinku vytvořila řezbářka a výtvarnice Jarmila Haldová k oslavě 120. výročí založení knihovny.

Skřítci a jiní maskoti mohou účinně pomáhat personálu. Podílejí na celoročních projektech jako komunikátor. Knihovnice mohou s dětmi prostřednictvím změněného hlasu komunikovat, děti si s maskotem povídají, odpovídají na otázky apod. Jedná se mimo jiné o akce s mateřskými či základními školami, maskoti vystupují na akcích pro předškoláky, při akcích Bookstartu – Knížka pro prvňáčka nebo akcích pro družiny. V průběhu celého roku mohou dětem ukazovat, jak se chovat v knihovně, jak nakládat s knihami, pomáhat při výtvarných dílničkách aj. Při čtení někdy ruší, ale také uklidňují jednotlivé děti. Paní učitelce i maminkám zadávají tipy pro práci ve škole, doma. Svoji výchovnou roli plní i tak, že knihovnice mění jejich aktuální podobou podle svátků, významných dnů nebo podle jiných důležitých událostí.

Níže uvádím příklady z Mnichova Hradiště, Jevišovic a Bílovce, kdy maskot pomáhá vydatně personálu.

Městská knihovna Mnichovo Hradiště – Jana Jedličková

Náš skřítek Románek je malá postavička chlapečka bez obličeje. Jméno skřítka měníme, pokud je ve skupině dítě s tímto jménem. Když mluvíme s dětmi, jak se mají správně chovat ke knížkám, ukazujeme jim i knihy počmárané a roztrhané a říkáme, že to udělal Románek.

Velmi se nám negativní postavička osvědčila, protože nikdo nechce být jako on a děti se předhánějí v ujišťování, že oni se takhle ke knihám nechovají. Někdy při lekcích v jedné uličce schválně naděláme nepořádek, povalíme knížky, nastrkáme tam hračky a papírky od bonbonů a každé dítě tam musí najít jednu věc, která je špatně, a opravit ji nebo uklidit. Akce se těší veliké oblibě.

Městská knihovna Jevišovice – Zdenka Komůrková

aktuálně děti velmi kladně reagují na to, že má jejich maskot Knihomol Jarda také roušku.

Městská knihovna Bílovec – Jana Klazarová

Skřítek Vavřínek svým převlekem upozorňuje v době koronavirové na to, že rouška není hanba a že máme ochranné štíty i dezinfekci.

Maskotem může být občas i reálné živé zvíře, které přitahuje dětské čtenáře. Příkladem může být pískomil v Městské knihovně v Týništi nad Orlicí, kotě Kulička, které jednou přišlo do Městské knihovny v Týnci nad Sázavou a už tam zůstalo (viz foto), nebo želvák Karel, který vydatně pomáhá v Městské knihovně Most.

Všem knihovnám zapojeným do Přehlídky moc děkuji za spolupráci – za vyplnění dotazníku i za zaslané fotografie. Doufám, že se mi podaří dosáhnout vytčeného cíle, aby se výstava uskutečnila. Maskoti a skřítci za to stojí. V článku jsem zmínila jen některé jejich pozitivní přínosy pro knihovnu, v praxi jich mají určitě více. Knihovny, které maskota ve svém dětském oddělení nemají, by neměly váhat. Tyto postavičky zcela jistě pomohou jejich PR.