Hlavní obsah stránky

TÉMA: Koncepce rozvoje knihoven v České republice na léta 2021–2027: K čemu je užitečná nová koncepce rozvoje knihoven

VÍT RICHTER Vit.Richter@nkp.cz

Informační a komunikační technologie proměňují naši práci, ekonomiku, vzdělávání i volný čas a stále více zasahují do našeho každodenního života. Změny se nemohou vyhnout ani tak tradiční instituci, jakou je knihovna.

Vládní dokument Koncepce rozvoje knihoven na léta 2021–2027 s výhledem do roku 2030 byl připraven v těsné spolupráci s knihovnickou komunitou. Základní návrh dokumentu vznikl jako výsledek intenzivní diskuze na několika zasedáních Ústřední knihovnické rady ČR, na která byli přizváni i další odborníci a specialisté z různých typů knihoven. Před předložením návrhu na Ministerstvo kultury byla vyzvána i knihovnická veřejnost, aby uplatnila své připomínky.

Usnesení vlády ke Koncepci doporučuje hejtmanům, primátorům, starostům obcí a dalším členům zastupitelských orgánů krajů a obcí i dalším provozovatelům knihoven, aby se s ní seznámili a využili ji při zpracování svých dokumentů a naplňování záměrů v péči o rozvoj knihoven ve své působnosti.

Vládní materiál nás inspiruje k přípravě strategie proměny vlastní knihovny v místě tak, aby knihovny pohotově reagovaly na potřebu komunity, které slouží. Koncepce nám také vymezuje prostor pro vzájemnou spolupráci. Je velmi důležité, abychom si všichni uvědomili, jaké máme příležitosti, čeho bychom se měli obávat a co je pro proměnu knihoven důležité. Jde o to, aby knihovny v propojeném světě garantovaly, že kdokoliv a v každém období svého života se bude moci vzdělávat, setkávat se, číst a rozvíjet prostřednictvím knihoven.

Jedním z prvních kroků k zahájení nezbytných změn v knihovně je vytvořit si vlastní strategii rozvoje a usilovat o její naplnění. Mít vlastní strategický plán, mít jasnou představu o své budoucnosti je v současné době životně důležité pro každou knihovnu, nezávisle na tom, zda se jedná o knihovnu malou, či velkou. Připravit dobrou strategii či koncepci není jednoduchou záležitostí a zejména pro malé knihovny s omezeným počtem pracovníků se může jednat o nelehký proces. Je to ale nezbytné!

Zpracování koncepce knihovny je také příležitostí oslovit její provozovatele a další důležité instituce, které jsou podstatné pro činnost a rozvoj knihovny. Knihovny ve své komunitě nebývají příliš viditelné. Z tohoto hlediska je nová strategie velmi dobrou příležitostí k seznámení zastupitelů i širší veřejnosti s jejími současnými i budoucími službami. Umožňuje přizpůsobit služby knihovny novým potřebám komunity.

Příprava strategie je správným krokem k zahájení diskuze o poslání knihovny a o tom, jak reagovat na zúžené pojetí knihovny jako půjčovny knih. Je možné blíže vysvětlit, k čemu je knihovna užitečná a jak slouží své komunitě. A také přesvědčit všechny zainteresované, že je nezbytné investovat do rozvoje knihovny a reagovat na současné a budoucí změny, a zdůvodnit proč. Významným přínosem bude i získání pracovníků knihovny k realizaci společných cílů.