Hlavní obsah stránky

TÉMA: Dopad pandemie na služby a práci knihoven: Bookport – řešení pro uzavřené knihovny

MICHAELA MÁLKOVÁ michaela.malkova@ff.cuni.cz

Epidemiologická situace, kvůli které byly knihovny nuceny uzavřít se veřejnosti, přiměla tyto instituce zhodnotit svou dosavadní situaci ohledně poskytování služeb a promyslet, jak mohou svým čtenářům i nadále poskytovat bez větších omezení stejné služby. Mnohé knihovny se tak začaly více orientovat na poskytování online služeb, které mohou jejich uživatelé využívat z bezpečí domova. Jednou z nich je online knihovna Bookport (https://www.bookport.cz) kterou zde krátce představím.

Platforma Bookport, za kterou stojí nakladatelství Grada, poskytuje přístup k více než 5800 titulům českých vydavatelství, jako jsou například Grada, Portál, Host, Jota, Galén, Práh a několik dalších. Nové tituly se pravidelně přidávají a obsah se tak neustále aktualizuje. Dostupné tituly lze rozdělit na beletrii, literaturu odbornou, populárně naučnou a dětskou.1

Online knihovnu mohou čtenáři využívat ve čtyřech režimech s přístupem k tzv. balíčkům titulů2:

– individuální předplatné s přístupem pouze k balíčkům populárně naučné literatury a beletrie, včetně dětské literatury;

– individuální předplatné s přístupem ke všem nabízeným balíčkům;

– předplatné pro 2–20 osob s přístupem k beletrii i odborné literatuře;

– předplatné pro organizace.

Předplatné pro organizace, resp. pro knihovny, je flexibilní a je možné si zvolit přístup na 1–12 měsíců s možností prodloužení. Rozsah dostupných kolekcí a titulů v rámci jednotlivých balíčků lze také vytvořit tzv. na míru podle potřeb konkrétní knihovny. Před případným předplatným mohou knihovny vyzkoušet online knihovnu v časově omezeném zkušebním přístupu. Samozřejmostí je pak získání statistik o využívanosti služby.

Jak se online knihovna Bookport používá?

Obsah knihovny Bookport je možné prohlížet online, a to jak ve webovém prohlížeči, tak i pomocí stejnojmenné aplikace pro mobilní telefony a tablety, která je dostupná pro systémy Android i iOS. Tato aplikace umožňuje čtení obsahu knihovny také v režimu offline; maximem je však standardně jen šest knih současně. Pro offline čtení je většina e-knih dostupná ve formátu ePUB i PDF. V online režimu je možné číst neomezené množství knih, přičemž po přečtení čtenář knihu tzv. „vrací“ zpět do knihovny.

Čtenář se pro přístup do online knihovny musí zaregistrovat. V případě přihlášení přes organizaci pomocí eduID se mu vytvoří účet okamžitě po prvním přihlášení. Hned poté může začít číst. Po prvním přihlášení v aplikaci Bookport na mobilním telefonu nebo tabletu se tato zařízení automaticky autorizují k užívání. Jeden čtenář může autorizovat až tři zařízení ke čtení.

Online knihovna má jednoduché a uživatelsky přívětivé rozhraní. Pro lepší přehlednost o přístupném obsahu té které knihovny je vhodné vyfiltrovat si e-knihy, které si daná knihovna předplácí. Po výběru titulu jsou k dispozici podrobnosti o knize včetně jejího hodnocení čtenáři online knihovny.

Čtenářům se automaticky vytváří seznam knih označený „nedávno rozečtené“, kde naleznou všechny tituly, které si doposud otevřeli ke čtení. Stejně tak si ale mohou vytvářet vlastní seznamy knih a přidávat do nich vybrané tituly. Výhodou online knihovny je také synchronizace čtení ve webovém prohlížeči i v aplikacích na chytrých zařízeních; čtenáři tak mohou plynule přejít z offline čtení na mobilním telefonu či tabletu na online čtení stejného titulu ve webovém prohlížeči a naopak.

Samotné čtení e-knih nabízí několik možností, jak pracovat s obsahem titulu. Čtenáři si mohou vkládat záložky či vytvářet sadu poznámek a zvýrazňovat text. Je možné i měnit velikost písma a barvu pozadí pro lepší čitelnost nebo nastavit automatický přechod na noční režim. E-knihy také nepostrádají interaktivní obsah, pomocí kterého lze přecházet na jednotlivé kapitoly.

Zkušenosti knihoven s Bookportem

Jednou z institucí, která se rozhodla online knihovnu Bookport zpřístupnit svým uživatelům, je Univerzita Karlova. Ta se na základě velké využívanosti Bookportu při zkušebním přístupu na jaře 2020 rozhodla od ledna 2021 online knihovnu předplácet skrze projekt CzechELib. Uživatelé z Univerzity Karlovy mají přístup ke čtyřem kolekcím odborné literatury – „zdravotnictví“, „byznys“, „technika“ a „společenské vědy“. Celkem se jedná až o 3800 titulů, přičemž kolekce se budou každý měsíc aktualizovat. Hlavním cílem předplatného je dodat čtenářům relevantní a žádanou literaturu potřebnou ke studiu a k výuce, a částečně tak nahradit uzavření knihoven Univerzity Karlovy.

Zařazení nabídky Bookportu testují i další knihovny. Od října 2020 běží pilotní provoz v Městské knihovně v Praze (MKP). Ta nyní nabízí svým čtenářům s aktivním členstvím přístup k necelé tisícovce vybraných titulů, a to převážně beletrie a některých titulů odborné literatury.3 Smyslem využití Bookportu je doplnit dlouhodobě budovaný fond e-knih MKP a nabídnout čtenářům rozšířený online obsah v době dlouhodobě omezeného provozu knihoven. Vojtěch Vojtíšek, zodpovědný za nasazení služby, k tomu dodává: Jsme stále na začátku, na hodnocení návratnosti investice a porovnávání statistik stahování je zatím brzy. Kromě avizovaného rozšiřování obsahu dále plánujeme zejména zpracování jednotlivých titulů v katalogu Městské knihovny v Praze tak, aby se čtenáři snáze dostali ke konkrétní knížce, kterou hledají.

Od prosince 2020 je Bookport dostupný také pro čtenáře Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové (SVK HK). V pandemické situaci bylo cílem nabídnout čtenářům online dostupnou možnost české četby, a to nejen naučné, která je přístupná v jiných databázích, ale i kvalitní beletrie. Pro čtenáře SVK HK je dostupná kompletní nabídka celého Bookportu, tedy aktuálně 5500 knih. Statistiky využívání budou vyhodnocovány průběžně během celého roku, na který je předplacen. Při dostatečném zájmu dojde k prodloužení předplatného, a pokud to bude možné, plánují v Hradci Králové přidat Bookport do svého portfolia v CzechELib.

Platforma je tedy vhodná pro různé knihovny s různým zaměřením a umožňuje zakoupení různých balíčků. Na vyhodnocení statistik zájmu čtenářů je v době zpracovávání tohoto článku v lednu 2021 ještě příliš brzy.

Při pohledu na kompletní nabídku knih je patrné široké spektrum témat, které Bookport poskytuje. Možnost přizpůsobit si balíčky titulů podle potřeb jednotlivých knihoven představuje příležitost dočasně rozšířit knihovní fond o relevantní literaturu. Bookport tak umožňuje poskytnout čtenářům zábavu i vzdělání v době, kdy není možné chodit do knihoven a standardně si půjčovat tištěné knihy. A přestože podobných online knihoven je v dnešní době i kvůli uzavření knihoven mnoho a někteří budou vždy preferovat tištěné knihy před těmi elektronickými, Bookport stále vyniká svým zaměřením na literaturu českých nakladatelství, ke které mohou čtenáři přistupovat z jednoho rozhraní v podobě několika kliknutí, a to nejen z domova, ale snad brzy i na cestách.

1 FAQ. Bookport [online]. GRADA Publishing, © 2021 [cit. 2021-01-29]. Dostupné z: https://www.bookport.cz/faq/.

2 Předplatné. Bookport [online]. GRADA Publishing, © 2021 [cit. 2021-01-29]. Dostupné z: https://www.bookport.cz/predplatne/.

3 Nová služba a čtení e-knih přes BOOKPORT. Městská knihovna v Praze [online]. [Cit. 2021-01-29]. Dostupné z: https://www.mlp.cz/cz/novinky/1264-nova-sluzba-a-cteni-e-knih-pres-bookport/.