Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: Splněný sen...

VERONIKA HAVLÍNOVÁ knihovna@mks-letovice.cz

Když jsem byla malá, brávala mě maminka do knihovny v Letovicích, ve které moje teta pracovala jako vedoucí. Jedna ze vzpomínek na mé dětství je právě ta, jak se okolo mě až ke stropu tyčí regály plné knih, teta sedí uprostřed za velikým stolem a připadá mi jako královna. Taky jednou budu knihovnice, prohlásila jsem tehdy. I když zpočátku tomuto rozhodnutí osud nedával příliš za pravdu, později se tato slova stala téměř prorocká.

O několik let později jsem převzala pobočku Městské knihovny Letovice v Kladorubech. Zájem o její služby byl pramalý. Pravidelně do ní z obce o dvou stech obyvatelích chodili pouze dva čtenáři, občas se objevil i někdo, kdo hledal knihu z povinné četby. Knihovní fond byl zastaralý a ani darované knihy jeho kvalitu nijak zázračně nevylepšovaly. Jako úžasná mi přišla spolupráce a možnost zapůjčení nově vydaných knih z výměnného fondu v Boskovicích a z Městské knihovny Letovice. Pro malou knihovnu s minimální možností nakoupit nové knihy se tato skutečnost rovnala výhře v loterii.

Pověst knihovny se v té době sice pomalu vylepšovala vlivem pořádání společného čtení, výtvarných dílen a podobných akcí. Povědomí čtenářů o tom, že si v knihovně mohou půjčit zcela nové knihy, byla však stále malá. Proto jsem se rozhodla daný stav věcí zvrátit. V rámci hesla „za málo peněz hodně muziky“ jsem vyrazila po vsi s malým vozíčkem. Ten byl plný nových knih a ověnčen nápisem Pojízdná knihovna. Podezření, že jsem se zbláznila, a snad i vnitřní pocit trapnosti jsem odvrhla za pomoci party dětí, které jsem prachsprostě zneužila ku prospěchu dobré věci. Přiznávám, některé z dětí byly i mé vlastní... Každopádně Pojízdnou knihovnu si užili všichni. Děti si zahrály na knihovníky, místní si rozpůjčili vozík knih a paní knihovnici přibyli noví čtenáři. Dodnes jich do knihovny i díky této akci chodí téměř šedesát.

Snad právě proto, že mě děti nenechaly na holičkách a šly do tak potřeštěného nápadu, jakým byla Pojízdná knihovna, jsem pro ně chtěla uspořádat Noc s Andersenem. Se vším všudy. Tedy i s přespáním. Leč do malé knihovny, jakou je ta kladorubská, se i při sebevětší snaze všichni nevešli.

Padlo tedy rozhodnutí: Nevejdeme se do knihovny? Tak ji přestěhujeme ven! Pod stan! Samozřejmě obrazně. A tak vznikla Knihovna pod stanem.

Zpočátku jednodenní přespávačka pro děti. Postupem času, i díky podpoře návštěvníků knihovny, jsem Knihovnu pod stanem rozšířila na dvoudenní akci nejen pro malé, ale i velké čtenáře. Za podpory Městské knihovny Letovice a regionálního oddělení v Boskovicích a hlavně s pomocí mých přátel a nadšenců z řad čtenářů jsme sestavili program, který těžil především z místních zdrojů – tedy regionálních autorů.

Páteční večer v roce 2018 se nesl v duchu knížky Lenky Dokoupilové Putování skřítka Vítka. V sobotu se pak malí i velcí mohli s autorkou setkat na jejím čtení a připojit svoje výtvory z předešlého dne k putovní výstavě skřítků. Pro další autorská čtení jsem oslovila své dva kamarády. Za poezii to byl Daniel Burger, který přednesl nejen svoji tvorbu, ale i poezii moravských básníků, např. Skácela nebo Halase. O cestopisnou přednášku se postaral místní dobrodruh Libor Širůček, který se vydal do Himálají a pod záštitou jedné z charit pomáhal postavit tzv. sluneční školu v Kargyaku. Drama, tedy divadlo, na závěr zajistili ochotníci z nedalekých Pamětic. Všechny přednášky byly proloženy hudebním vystoupením letovického uskupení, které se dalo dohromady tak nějak improvizovaně především pro tuto akci. Poté následoval koncert blanenské skupiny Šnek. V mezičase mohli návštěvníci zhlédnout již zmíněnou putovní výstavu, navštívit výtvarnou dílnu, zažít malování na obličej, zkusit chůzi po laně, dát si kávu v Literární kavárně pod širým nebem…

Podobně proběhl také druhý ročník v roce 2019.

Ten loňský se však z všeobecně známých důvodů uskutečnit nemohl. Když jsem toto rozhodnutí oznámila svým dětem, bylo vidět jejich zklamání. A tak přišel další nápad. Společně s Městskou knihovnou Letovice jsme vyhlásili výzvu: Nemůžeme se setkat na Knihovně pod stanem? Užijte si Knihovnu pod stanem doma! Stan si postavte v obýváku z křesel a deky, stanovat se dá i pod stolem v kuchyni, za pěkného počasí i na zahradě. Přečtěte si společně pěknou knížku, zahrajte si divadlo nebo si zazpívejte. Fantazii se meze nekladou. A děti, ty si věděly rady, jak na to! Ostatně i díky nim Knihovna pod stanem vznikla. A snad i díky jedné malé holčičce, která se před lety rozhodla stát se knihovnicí.

Foto: autorka

Veronika Havlínová pracuje jako profesio-nální knihovnice v oddělení pro dospělé v Městské knihovně v Letovicích; o víkendech se věnuje svým čtenářům v pobočce Kladoruby. V roce 2016 byla za svou činnost oceněna diplomem za netradiční podporu čtenářství ve své obci. Na setkání venkovských knihovníků ve Křtinách v roce 2019 inspirovala svým vystoupením mnohé.