Hlavní obsah stránky

UDRŽITELNOST ROZVOJE V KNIHOVNÁCH: Web Koncepce rozvoje knihoven

ALENA TOMÁNKOVÁ alena.tomankova@mlp.cz

Rozcestník informací k nové Koncepci rozvoje knihoven, který naleznete na webu koncepce.knihovna.cz, se dočkal nové podoby. Úpravou prošla jak jeho grafika, tak i obsah. Nová struktura webu se zaměřuje na konkrétní potřeby a nástroje, jež mohou pro svou práci využít nejen knihovníci, ale též metodici a ředitelé knihoven.

Redesign proběhl v rámci projektu Koncepce rozvoje knihoven: do knihoven a pro knihovny,  realizovaného v roce 2020 pod záštitou Městské knihovny v Praze z grantového programu VISK 1. Novou podobu vytvořil Vojtěch Janoušek, tedy stejná osoba, která stojí za grafikou brožury shrnující obsah Koncepce. Brožura a webová stránka tak vizuálně korespondují a vzájemně na sebe odkazují.

Jak to všechno začalo

V průběhu roku 2020 měly probíhat workshopy k nové Koncepci rozvoje knihoven 2021–2027 (s výhledem do roku 2030) ve všech krajských městech. Kvůli pandemii a souvisejícím omezením jsme byli nuceni jejich počet významně redukovat a projekt přesunout především do online prostředí. Proběhla tak zkrácená série participativních workshopů s knihovnicemi a knihovníky z celé České republiky, která vyvrcholila workshopem na online konferenci Knihovny současnosti. Kolegyně a kolegové pracující na různých pozicích se společně snažili přijít na to, co by knihovnám nejvíce pomohlo, aby rychleji dosáhly cílů nové Koncepce rozvoje knihoven.

Při tom vyšlo najevo, že v českém knihovnictví už je velké množství know-how a zkušeností. Pracovníci knihoven si navzájem rádi pomáhají a sdílejí nápady, ty jsou ale často rozesety na mnoha různých místech či webových platformách. Nová podoba „koncepčního“ webu chce být právě tím místem, kde se budou tyto nápady a zkušenosti scházet a kam kolegové zamíří, když je budou potřebovat. Pokud se to podaří zajistit, může tento web pomoci posouvat vpřed celé české knihovnictví.

V rámci workshopů vznikl soupis nejčastějších dotazů a potřeb, které by knihovnice a knihovníci mohli mít, a také množství konkrétních rad a doporučení, které posloužily jako základ pro vytvoření rozcestníku. Díky němu se nabízí rychlá cesta ke konkrétnímu nástroji, jenž může pomoci naplnit určitou potřebu. Rady zde najdou například ředitelé, kteří chtějí Koncepci využít jako podklad pro vytvoření strategie rozvoje své knihovny, nebo také knihovníci, kteří hledají nápady na nové akce v knihovně, případně tipy, kde na ně získat finance.

Potřeby jsou pro větší přehlednost rozděleny podle typických pozic (tzv. person): ředitel/ka, zaměstnanec/zaměstnankyně, metodik/metodička, neprofesionální knihovna a tahouni (lidé, kteří svými nápady a elánem posouvají knihovnictví dopředu).

Tato část je nyní hotová a vyplněná základními informacemi, jež se podařilo získat během workshopů, vlastního výzkumu či díky kolegům, kteří již přispěli svými tipy a radami. Některá místa webu jsou však stále prázdná a stránka hlásí, že daný nástroj neexistuje nebo konkrétní podoba potřeby ještě není zpracovaná.

Pomozte zaplnit bílá místa

Vyplněním připojeného formuláře nám dáte vědět, že o obsah stojíte. Je to pro nás signál, že se máme tématu věnovat a třeba i oslovit odborníky, kteří umí poradit. Výstup tak doplní nejen bílá místa na webu, ale může být užitečný i pro ostatní. Rozcestník se díky tomu bude postupně plnit užitečným obsahem – od knihoven pro knihovny, slibuje Eliška Bartošová, která v projektu vedla workshopy a významně se podílela na obsahové podobě webu.

Projekt i v letošním roce pokračuje dál – taktéž pod finanční patronací grantu Ministerstva kultury a koordinací Městské knihovny v Praze. Web i brožura jsou na světě, a tak jsme se rozhodli zaměřit se právě na obsahovou stránku. Během workshopů i tvorby samotné brožury se ukázaly jako nesmírně důležité ukázky dobré praxe, které mnoha kolegům poslouží jako příklady toho, co všechno mohou ve své knihovně vyzkoušet.

Webová stránka, která by se věnovala ukázkám z praxe českého knihovnictví, již existuje a je funkční – codokaze.knihovna.cz. Vznikla v rámci projektu Sociální inovace v knihovnách, financovaného z Evropského sociálního fondu (ESF), který řešil KISK FF MU v letech 2017–2020. Odsud jsme čerpali informace při tvorbě brožury a při tom zjistili, že uvedené záznamy mají rozdílnou úroveň zpracování a některé velmi podnětné projekty chybí úplně. Rozhodli jsme se proto letošní projekt rozvinout právě tímto směrem.

V letošním roce chceme posílit a aktualizovat web codokaze.knihovna.cz a pokračovat v rozšiřování toho „koncepčního“. Znáte-li nebo jste-li sami odborníky v některém z bílých míst obou webů, chcete-li se podělit o své know how a zkušenosti, ale nemáte pro to prostor a příležitost – dejte nám vědět. V rámci letošního projektu můžeme vytvářet jak textové návody a šablony, tak blogové příspěvky, rozhovory, podcasty nebo audiovizuální pořady.

Nestyďte se využít tlačítko „Přidejte se!“ na webu codokaze.knihovna.cz, formuláře z webu koncepce.knihovna.cz nebo e-mail koncepce@knihovna.cz. Zde všude přijímáme vaše nápady, náměty a informace. Děkujeme za vaše podněty, dotazy i připomínky, těšíme se na ně!

Za celý tým

ALENA TOMÁNKOVÁ