Hlavní obsah stránky

TÉMA: Nastupující generace: Knihovník a starosta Tomáš Pavelka

MARIE ŠEDÁ marie.seda@nkp.cz 

Tomáš Pavelka pracuje v Zámecké knihovně Mořice od svých 16 let, a to od roku 2014. Už začátky jeho knihovnického působení zaujaly; v knihovně obce Mořice (cca 520 obyvatel) vybudoval knihovnu, která se stala komunitním centrem života obce. Knihovna byla v návaznosti na vítězství v soutěži Vesnice roku 2015 nominována na ministerské ocenění Knihovna roku 2015.

Tomáš se stal knihovníkem hlavně proto, že má tuto práci rád. Jeho nástupem se knihovna výrazně změnila – stala se místem pro všechny generace, ale především pro ty nejmenší. Ty je potřeba oslovit, naučit je využívat knihovnu, přitáhnout je do knihovny také novými moderními technologiemi. Pracovat jako knihovník v malé obci předpokládá nadšení pro práci, obětavost, organizování akcí pro místní obyvatele, a to mnohdy ve volném čase. V současné době přibral do knihovny paní knihovnici, se kterou v knihovně začínal a která v té době odešla kvůli novému zaměstnání. Ta je v knihovně pravidelně a zajišťuje její běžný chod a podílí se i na kultuře v obci. Tomáš má na starosti rozvoj knihovny a její propojení navenek s institucemi, například s pověřenou knihovnou, získávání dotací aj.

Knihovna je umístěna v budově mořického zámku, proto má i v názvu „zámecká“. Obec vlastní jedno křídlo budovy, které využívá z části pro byty a z části pro občanskou vybavenost. Kromě knihovny zde funguje ordinace praktického lékaře a kroužek keramiky. Zámecké prostory se zdály vhodným místem pro umístění knihovny, což je rozhodnutí staré přibližně třicet let. Staré klenby a prvky s moderním nábytkem se mohou snoubit v příjemný prostor, který odpovídá dnešním standardům a zároveň je reprezentativní. Nečekejte ale historizující prostory – jde o moderní knihovnu o čtyřech místnostech, kde každý návštěvník najde to, co ho zaujme. K proměně původních dvou místností byl Tomáš (tehdy jako ne-knihovník) přizván tehdejší paní knihovnicí a starostou. Ve spolupráci s kolegy z regionálních služeb z Prostějova začala modernizace a proměna knihovny.

Jako knihovník začal v knihovně pracovat v roce 2014 a další aktivity na sebe nedaly čekat – akce pro čtenáře, rozvoj knihovny prostřednictvím programu VISK, vydávání občasníku, koutek cizojazyčné literatury. Letos knihovna za podpory VISK 3 realizuje projekt Roboti v Zámecké knihovně Mořice a v návaznosti na to plánuje kroužek robotiky pro děti. Další rozvoj knihovny je zaměřen na rozšíření multimediálních aktivit. Knihovna se prezentuje vlastními webovými stránkami1 i sociálními sítěmi2.

Zámecká knihovna Mořice je knihovnou, která mezi malými knihovnami v regionu vyčnívá – snaží se poskytovat svým čtenářům a všem občanům Mořic i okolních obcí služby na úrovni 21. století. Knihovna v obci s více než 500 obyvateli je jedinou kulturní a spolu s mateřskou školou i vzdělávací institucí. Dbá na rozvoj digitální gramotnosti, technické zručnosti a využívání moderních technologií jako intuitivních doplňků v pracovních i osobních životech. Mládež a děti si při návštěvách knihovny rozvíjejí schopnosti komunikace, rozšiřují své znalosti z různých oblastí, schopnosti práce ve skupinách a řešení problémů.

Mořice jsou obec uprostřed Hané nedaleko Prostějova. Nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1238, což obec řadí mezi nejstarší na Hané – na druhou stranu má nejmladšího starostu. Jak sám Tomáš Pavelka říká, nejde o to být nejmladší, není to soutěž. Jde o rozvoj obce a spokojenost občanů. Od roku 2018 působil jako zastupitel, v roce 2020 stanul v čele obce jako vůbec nejmladší starosta v ČR.

Tomáše Pavelku si obyvatelé obce chválí; říkají o něm, že je chytrý a ambiciózní. Z pohledu nás knihovníků můžeme říci, že jde o typického „hybridního“ knihovníka, otevřeného novým věcem a s lidským přístupem nejen ke svým čtenářům.

Dvě otázky místo závěru:

Máš vůbec čas na čtení běžné literatury? Pokud ano, jaké?

Dosti o tento čas bojuji. Nerad u knihy usínám nebo ji otevírám unavený, na dovolené se snažím číst. Rád si přečtu něco naučného, co má přesah do společenských témat. Líbila se mi Digitální demence od M. Spitzera i Ekonomie dobra a zla T. Sedláčka. Také si přečtu rád duchovní literaturu křesťanských autorů, teď mám rozečtenou knížku od C. S. Lewise. Je ale čím dál těžší najít si tři hodinky k četbě knih bez přerušování. Připomínám si, že jako tělo potřebuje jídlo, duše potřebuje knihy. Vcelku výstižně popisuje problematiku i postava Hry o trůny G. R. R. Martina Tyrion Lannister, který říká, že „mysl potřebuje knihy, tak jako meč potřebuje brus, pokud má svoje hrany udržovat nabroušené“.

Co pro tebe mořická knihovna znamená?

Těžko se to shrnuje do jediné věty. Není to jen skvělé místo, je to mnoho zážitků s dětmi, čtenáři, návštěvníky a dalšími lidmi. Je to pro mne vstupní brána do světa knihovnictví. Rozvinul se mi díky ní zcela nový obzor v životě a poznal jsem inspirativní lidi a dostal mnohé příležitosti. Možná bych bez knihovny nebyl dneska starostou obce. Když se zamýšlím, byla to pro mne velká škola a zkušenost, která mne svázala s obcí a podpořila další aktivity. Naše knihovna je pro mne také důkazem, že je vše o lidech a přístupu. Když se chce, je možné mít fungující knihovnu i na malé obci!

Foto: archiv Zámecké knihovny Mořice

 
Tomáš Pavelka (* 1998 v Prostějově), od roku 2014 knihovník v obci Mořice, v letech 2017–2020 krajský manažer a pověřenec pro ochranu osobních údajů v Olomouckém kraji, 2018–2021 zástupce mládeže děkanátu Prostějov, od roku 2019 předseda krajské rady Mladí starostové a nezávislí, od roku 2020 starosta obce Mořice (Olomoucký kraj), čtvrtým rokem studující na Masarykově univerzitě v Brně, obor Právo a právní věda. Ve volném čase působí jako vedoucí pobočky Prostějov spolku dětí a mládeže Sarkander, od 2019 vystupuje jako občasný moderátor – např. konference Samosprávy 2020 na MUNI Brno, lektor stáží pro Sdružení místních samospráv. Člen Svazu knihovníků a informačních pracovníků.

Ocenění:

— 2015: Diplom za moderní knihovnické a informační služby v soutěži Vesnice roku 2015

— 2016: osobnost Programu obnovy venkova Olomouckého kraje 20163

— 2018: 3. místo v soutěži Nejlepší neprofesionální knihovník Olomouckého kraje

— 2018: ocenění v soutěži Knihovna JINAK4 – 1. místo za komplexní přístup ke čtenářům

1 viz http://knihovna.morice.cz/

2 viz https://www.facebook.com/knihovnamorice

3 viz https://www.facebook.com/knihovnamorice/photos/a.375754992573175.1073741829.375635745918433/709630935852244/?type=3

4 Facebookovou soutěž Knihovna JINAK pořádal Svaz měst a obcí ČR. Cílem bylo propojit knihovny mezi sebou, sdílet dobrou praxi a podpořit knihovny v přístupu, který je něčím jiný. Soutěž měla upozornit na zajímavé knihovny z celé České republiky, kde se nejen čte, ale také konají tematické akce, kde je půjčování knih zpříjemňováno zajímavými nápady apod.