Hlavní obsah stránky

UDRŽITELNOST ROZVOJE V KNIHOVNÁCH: Globální témata v knihovnách s ADRA Česká republika

LENKA KOSTELECKÁ Lenka.Kostelecka@adra.cz

 

Témata jako udržitelný rozvoj, rovnost pohlaví či sociální spravedlnost se dnes skloňují stále častěji. V oddělení vzdělávání humanitární organizace ADRA se jimi zabýváme již patnáct let a hledáme cesty, jak zejména mladé lidi naučit myslet v globálních souvislostech. Pomáhají nám v tom také knihovny.

Komiksová soutěž, workshopy na pedagogických fakultách či metodiky pro učitele – to jsou jen některé z aktivit, kterým se věnujeme s cílem zapojit globální témata nejen do výuky v českých školách, ale také do diskuze ve veřejném prostoru. Vycházíme přitom ze sedmnácti Cílů udržitelného rozvoje, které představuje celosvětový rozvojový plán OSN do roku 2030. Dohodlo se na něm všech 193 členských států a zrcadlí různorodé výzvy, kterým čelí lidé na všech kontinentech.

Co můžeme nabídnout knihovnám?

Letos již šestým rokem pořádáme komiksovou soutěž na téma Cílů udržitelného rozvoje.1 Víme, že prostřednictvím komiksu autoři často složi-té globální problémy dokáží představit jednoduchou, nápaditou a humornou formou. Vítězné komiksy jsme se proto rozhodli dále využít a vznikla výstava komiksů na téma klimatická změna. Tu nabízíme zdarma k zaslání všem institucím včetně knihoven. Výstava se skládá z devíti komiksů, které představují příčiny, důsledky a řešení klimatické změny a obsahují doprovodný komentář doplněný o fakta. Na konci výstavy je návštěvník vyzván k interaktivitě ve formě hledání společného řešení. K výstavě poskytujeme i pracovní listy a metodický návod, jak ji využít při práci s mládeží.

Pokud ve vašem městě spolupracujete se školou, je dobře možné, že je zapojená do programu Světová škola, kterým podporujeme školy v aktivním řešení globálních problémů inovativními školními metodami.2 Díky zajímavým aktivitám žáků do vaší knihovny můžete přilákat veřejnost – jako v případě MŠ Kamarád Hradec Králové. Ta v rámci Světové školy uspořádala v městské knihovně vernisáž výtvarných děl z pozorování ptactva.3 V rámci programu školy často pořádají také setkání, diskuze se zajímavými hosty, tematické konference, promítání a jiné kulturní či komunitní akce, které mohou být další zajímavou příležitostí ke spolupráci.

Zároveň budeme rádi, pokud do své online databáze zdrojů zapojíte naše metodiky lekcí o globálních tématech vytvořené pro žáky základních a mateřských škol a aktivně je školám nabídnete.4 Součástí metodik jsou například i tematické pohádky a na ně navázané aktivity pro děti.

Pokud vás některé z našich aktivit zaujaly, doporučujeme navštívit naše webové stránky (www.adra.cz/oddeleni-vzdelavani/), nebo se obraťte na kontakt lenka.kostelecka@adra.cz. Budeme se těšit na spolupráci! Naše aktivity jsou podpořeny z prostředků České rozvojové agentury v rámci Zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

1 https://www.komiksovasoutez.cz/

2 https://www.svetovaskola.cz/

3 https://www.svetovaskola.cz/pribehy-svetovych-skol/4-i-materske-skoly-mohou-byt-svetove

4 https://adra.cz/jak-pomahame/vzdelavani/vzdelavani-v-cesku/pro-vyucujici/materialy-pro- materske-skoly/