Hlavní obsah stránky

UDRŽITELNOST ROZVOJE V KNIHOVNÁCH: Podcast o budoucnosti, ve které nám nepoteče do bot

ELIŠKA BARTOŠOVÁ elusnica@gmail.com

ONDŘEJ HUDEČEK ondrej.hudecek@mlp.cz

Závěrečný webinář vzdělávacího cyklu Udržitelnost v knihovnách se uskuteční 29. 11. a zaměří se na klima. Bezprostředně tak naváže na 26. klimatickou konferenci OSN v Glasgow. Klimatická změna je téma, které se, ať chceme nebo nechceme, osobně dotýká nás všech. Svou naléhavostí si přímo vynucuje, abychom k ní zaujali jasný postoj, ba dokonce změnili své chování.

Podle aktuálních průzkumů Češi vnímají klimatickou krizi jako vážný problém, ale mají o ní jen velmi chabé znalosti. Viditelně narůstá množství lidí, kteří chtějí žít udržitelněji či se nějakým způsobem ve prospěch udržitelnosti angažovat, ale neví, co z toho, co mohou začít nebo přestat dělat, bude mít největší dopad. O tématu se stále více ve veřejném prostoru mluví, ale tato debata není zatím příliš konstruktivní. Problém není v tom, že bychom měli málo informací. O změnách klimatu, souvislostech a řešeních toho bylo napsáno mnoho a ještě mnoho napsáno bude. Problém je, že to je „šifrované“ ve vědeckých zprávách, analýzách, prognózách a tabulkách.

Projekt Fakta o klimatu

Projekt vnáší do debaty srozumitelná, nestranná data. V roce 2019 se Ondráš Přibyla, teoretický fyzik, lektor a facilitátor nenásilné komunikace, rozhodl dostupná, vědecky podložená data ze zdrojů jako ČHMÚ, NASA, Eurostat apod. začít zpracovávat do přehledných infografik, které pomáhají téma klimatu snáze pochopit a konstruktivně se o něm bavit. Infografiky projektu Fakta o klimatu jsou veřejně přístupné, postavené na nesporných datech a nestranné. Slouží novinářům, aby mohli o klimatu psát poučeně, vzdělavatelům, aby se jim o něm lépe učilo, politikům, neziskovkám a dalším aktérům pomáhají vést diskuzi založenou na datech, a nikoli dojmech.

Projekt Fakta o klimatu do dnešního dne vydal desítky infografik, studií, rešerší, datasetů a ve spolupráci s organizací pro environmentální vzdělávání Lipka připravil i Atlas klimatické změny – materiál pro pochopení základních souvislostí a prezentaci nejdůležitějších dat týkajících se změny klimatu, určený pro vzdělavatele. V roce 2020 získal tým projektu Cenu za komunikaci klimatické změny, udělovanou společně Učenou společností České republiky a Informačním centrem OSN v Praze.

V podcastu 2050, jehož první série o sedmi dílech byla zveřejněna koncem července 2021, vychází tým okolo Ondráše Přibyly opět z dat a analýz, z nichž tentokrát vybírá informace prakticky využitelné pro naši zemi. Konkrétně se zabývá tím, jak by Česká republika mohla dosáhnout klimatické neutrality, tedy jak to udělat, abychom vypouštěli do ovzduší jen takové množství skleníkových plynů, které jsme schopni z atmosféry odebírat. Této takzvané klimatické neutralitě se podrobněji věnuje první epizoda.

V ČR v přepočtu na osobu produkujeme dvojnásobek skleníkových plynů, než je světový průměr. Největší prostor pro jejich snížení je v energetice. Druhá epizoda je tedy zaměřena na to, jak by se dala proměnit česká energetika a na co je potřeba při této transformaci dávat především pozor.

Následující epizody postupně procházejí další sektory, které produkují skleníkové plyny – stavebnictví, zemědělství a lesnictví, dopravu a průmysl – a představují možnosti, jak v nich dosáhnout uhlíkové neutrality. V mnoha oblastech totiž již řešení známe a můžeme je použít. Poslední epizoda rozebírá, kdo může zařídit, aby se toto vše stalo, a jak může k tolik potřebné změně přispět každý z nás.

Druhá série podcastu 2050 je věnovaná mezinárodním jednáním a umožňuje zorientovat se v tom, jak probíhají, kdo jsou klíčoví hráči a o co usilují. Česká veřejnost není ve vnímání změny klimatu rozdělena, ale chybí jí znalosti.

Z výzkumu, který realizovala Katedra environmentálních studií FSS MU ve spolupráci s Green Dock, z. s., vyplývá: Výrazná většina (pozn. aut.: české veřejnosti) se shoduje, že změna klimatu probíhá, je způsobena převážně lidskou činností, představuje závažný problém a Česká republika se má jejím řešením aktivně zabývat, ale současně má velmi slabé faktografické znalosti, a to jak v pochopení změny klimatu, tak v otázkách produkce emisí a energetiky České republiky.

Je na posouzení každé jedné knihovny, zda a jak aktivně se chce a může v oblasti klimatu angažovat. Jednou z cest, která se jeví jako logická a pro knihovnu přirozená, je opřít se o informační a vzdělávací roli knihoven a pomáhat svým uživatelům a komunitám se o tématu něco dozvědět a prostřednictvím toho kultivovat veřejnou debatu o udržitelné budoucnosti. Volně dostupné výstupy projektu Fakta o klimatu mohou posloužit jako užitečná pomůcka.    

ODKAZY:

https://faktaoklimatu.cz/

https://2050podcast.cz/

České klima 2021, Mapa českého veřejného mínění v oblasti změny klimatu: https://webcentrum.muni.cz/media/3330992/czklima2021.pdf