Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Za co může Bookstart

LUCIE HAŠKOVÁ knihovna@hradistko.cz

Do projektu Bookstart – S knížkou do života se naše knihovna v Hradištku zapojila v lednu 2019. V koronavirovém mezidobí jsme klub „pidičtenářů“ otevírali podle situace, ale vždy se ukázalo, jak dětem i jejich maminkám chybí sociální kontakt. Nejistá setkání jednou za měsíc se ukázala jako nedostačující, a tak jsme na přání maminek otevřeli ještě „pidihernu“.

Po letních prázdninách jsme se zase všichni začali scházet. A protože jsem zároveň členkou obecního zastupitelstva, bylo pro mě zajímavé slyšet, o čem si maminky povídají a co je na životě v naší obci trápí. Absence dětských hřišť, mateřského centra nebo kroužků pro nejmenší děti způsobila, že se nově přistěhované rodiny ocitly v jakési izolaci bez možnosti navázat nové přátelské vazby. Setkání v knihovně tak bylo ojedinělou a velmi vítanou příležitostí. Vzpomněla jsem si na své roky strávené na mateřské dovolené, které jsem využila pro obnovu hradištské knihovny. Moc mi pomáhalo, že jsem v období péče o děti mohla věnovat energii ještě něčemu jinému, co mělo velkou pozitivní odezvu. Prostor knihovny jsem i já využila pro seznámení s novými lidmi a navázání přátelských vztahů.

Maminky, které se v knihovně scházejí, mají chuť a elán změnit stav v obci, který není pro rodiny s malými dětmi právě příznivý. Snažila jsem se jim být nápomocná při shánění vhodných prostor, finančních prostředků i kontaktů na možné spolupracovníky. Zapojila jsem je do mnoha aktivit v knihovně i v obci, zorganizovaly jsme řadu akcí, podílely se na přípravě dětského dne i akci Ukliďme Česko. Díky nim máme od jara v knihovně semínkovnu a spoustu nových čtenářů, které tato iniciativa do knihovny přilákala.

Na jaře 2021 jsem se stala hrdou kmotrou nově založeného Rodinného centra HraDítko a knihovna je od té doby místem setkávání jeho členek, než se centrum přemístí do vlastních pronajatých prostor. Co všechno by se nestalo nebýt Bookstartu?