Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: Místní knihovna ve Veselé – malá, ale šikovná

KATEŘINA SOBOTÍKOVÁ ksobotikova@seznam.cz

Obec Veselá se nachází asi 12 km od Zlína. Rozkládá se na dlouhém táhlém kopci západně od Slušovic. Leží v nadmořské výšce 346 m. První zmínka o obci pochází z roku 1407. Ve středu obce stojí kaplička zasvěcená sv. Anně, která slouží pro konání náboženských obřadů (pouť a hody). V současné době zde žije 848 obyvatel. V obci se nachází mateřská i základní škola. Působí zde sbor dobrovolných hasičů a Tělovýchovná jednota Sokol Veselá.

V obecní kronice se nachází zmínka, že knihovna ve Veselé byla založena v roce 1923. Svou činnost začala provozovat se 43 knihami a obec jí na nákup knih přispívala ročně obnosem 300 korun. V roce 1948 se knihovna přestěhovala do nového kulturního domu, kde se kromě ní nacházely kanceláře, zasedací místnost, místnost pro požární techniku, klubovny a byt pro domovníka.

Od roku 2002 v rámci výkonu regionálních funkcí knihovnu metodicky vede Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. Již několik let plní všechny doporučované standardy veřejných knihovnických a informačních služeb podle metodického pokynu Ministerstva kultury. Od roku 2011 se v naší knihovně půjčuje pomocí automatizovaného systému. V roce 2013 se spolu s obecním úřadem přestěhovala do nových prostor druhého patra Obecního domu.

Rozšiřování nabídky služeb

Knihovnicí ve Veselé jsem se stala v roce 2011. V rámci rozšíření výpůjční doby mi od roku 2016 v knihovně pomáhá paní Michaela Čočková. Snažíme se našim čtenářům rozšiřovat nabídku o možnost půjčování stolních her, cizojazyčné literatury, audioknih a regionálního fondu. O svých aktivitách informujeme na webových a facebookových stránkách. Vedeme kroniku knihovny a archivujeme zpravodaje obce. Aktivně spolupracujeme s jednotlivými spolky obce, zejména se Základní školou a Mateřskou školou Veselá. Obec nás ve všech našich akcích štědře podporuje.

A že se naší knihovně daří, ukazují i statistická čísla. V roce 2020 jsme měli zaregistrovaných 125 čtenářů, z toho 40 dětských. V tomto roce jsme vypůjčili celkem 3051 dokumentů a proběhlo zde 16 akcí. V roce 2021 jsme už evidovali 135 čtenářů, z toho 48 dětských.

Maximální kapacita naší knihovny je kolem 3300 knižních jednotek. Této hranice náš fond již dosáhl, musíme tedy i výrazněji vyřazovat. Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně nám navíc dvakrát ročně poskytuje výměnné soubory; často na přání čtenářů využíváme i mimořádných výměnných souborů. Místní knihovna ve Veselé má plochu pro uživatele 43 m2 a je rozdělena do dvou částí: výpůjční místnost a dětský koutek.

Zapojení do projektů i projekty vlastní

I když knihovna není plochou příliš veliká, opravdu to v ní žije. Pravidelně se zapojujeme do celonárodních projektů jako Noc s Andersenem, Knížka pro prvňáčka (spojená s pasováním na čtenáře) a Lovci perel. Noc s Andersenem navštěvují se svým povídáním i různí hosté, zejména občané Veselé – např. zvěrolékař Dominik Gregořík nebo včelař Petr Petruželka. Zúčastnil se jí také regionální spisovatel J. F. Bobák. Jeho pohádky se dětem tak zalíbily, že si s paní vychovatelkou ve škole nacvičily podle knížky Na Tlusté hoře lesíček dramatizaci jedné z nich. S ní potom vystoupily před plným sálem Obecního domu na mikulášské besídce.

Nejúspěšnějšími akcemi v knihovně jsou společná čtení. Např. ve Strašidelné knihovně se prostory knihovny strašidelně vyzdobí, děti přijdou oblečeny v kostýmech a čtou si s knihovnicí strašidelné historky při mihotavém svitu baterky. Pro menší děti je pak obdobnou akcí Pohádková knihovna.

K podpoře čtení malých čtenářů slouží i různé soutěže. Třeba Veselínova knižní výzva spočívá v tom, že si děti mají přečíst pět rozličných knih. Může to být dětská detektivka, příběh, ve kterém vystupuje hrdina opačného pohlaví, než je čtenář, příběh se zvířecím hrdinou apod. Každý účastník dostane svůj hrací list a po přečtení knihy do něj dostane nálepku. Výzva mezi dětmi slavila úspěch, takže jsme vyhlásili další kolo.

Ve spolupráci se Základní školou Veselá také probíhala literární soutěž Mladý veselský spisovatel. Děti v rámci soutěže psaly „knihu“ na zadané téma. V rámci vyhlášení výsledků soutěže pak probíhá v knihovně autorské čtení. Následně jsou díla k dispozici v knihovně k vypůjčení. Jedním z témat bylo např. Co se děje v ZOO, když se zavře.

V naší knihovně také rádi tvoříme. Úspěšný byl pětidílný kurz Práce s fimohmotou pro děti i dospělé. Ten měl tak velký úspěch, že se do knihovny musely přidávat stoly a židličky. Děti a dospělí se na něm scházeli až třikrát týdně. Pravidelně v knihovně probíhají i sezónní dílničky – vánoční, velikonoční, prázdninové. Oblíbené je tvoření z přírodních materiálů.

Už druhým rokem v knihovně také funguje Čtenářský klub pro dospělé. Scházíme se nepravidelně, vždy po předchozí domluvě. Doporučujeme si navzájem knihy, které jsme zrovna přečetli. Klub se těší takové oblibě, že účastníci zpravidla přetáhnou vymezený čas a nikomu se nechce z knihovny domů.

Činnost za pandemie

V době covidu jsme se snažili co nejvíce dostat knihy ke čtenářům, a to pomocí bezkontaktního půjčování, výpůjčního okénka, donáškou knih do domu. Některé akce jsme přesunuli do online prostoru. Byla to třeba fotografická soutěž, kdy čtenáři měli vyfotit svůj podzimní výtvor – nejlépe i s knížkou, kterou zrovna čtou – a sdílet ho na Facebooku. Nebo Trénink paměti na dálku. Ten byl rozdělen do pěti lekcí, které se účastníkům buď posílaly e-mailem, nebo byly v knihovně k dispozici v tištěné podobě.

Ocenění

Loni jsme se zúčastnili soutěže Knihovna roku 2021. Místní knihovna ve Veselé byla Zlínským krajem oceněna za přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb a nadstandardní aktivity jako Knihovna Zlínského kraje. Byli jsme vysláni do Prahy, kde jsme se zúčastnili v Zrcadlové síni Klementina slavnostního udílení cen Knihovna roku. Zde jsme získali Diplom za mimořádné tvůrčí propojování literární a rukodělné tvořivosti u dětí a mládeže a za rozvoj dětského čtenářství s důrazem na místní lidové tradice a lokální historii. Ačkoli naše knihovna ve své kategorii nezvítězila, už nominace je pro nás ctí a velkým úspěchem.