Hlavní obsah stránky

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: TOP 5 knih s ilustracemi od českých ilustrátorů

Současná ilustrátorská generace je velmi plodná na vizuálně úchvatně zpracované knihy. V tomto výběru najdete zajímavé tituly, které malé i velké čtenáře oslovují svými ilustracemi i zpracováním.

SÍS, Petr Nicky & Věra: příběh Nicholase Wintona a jeho dětí

1. čes. vyd. Praha: Labyrint: Raketa, 2021. 62 nečísl. s. ISBN 978-80-86803-72-2

Knihy od Petra Síse umí pohladit a zároveň rozplakat. Ani příběh židovské dívky Věry a mladého Angličana není výjimkou. O hrdinském činu sira Nicholase Wintona už slyšel kdekdo, ale pravděpodobně ho ještě nikdo nezpracoval tak poeticky, jako to udělal právě Sís.

GOLASOVSKÁ, Monika a Aneta F. HOLASOVÁ Bylinkář: přírodní kouzla naší babičky

1. vyd. Praha: Labyrint: Raketa, 2019. 125 s. ISBN 978-80-86803-57-9

Babička Kytička má v domečku u lesa krásnou zahradu. Zná každou bylinu, keř i strom a o své znalosti se ráda podělí se všemi začínajícími bylinkáři. Dozvíte se, kdy a jak květiny sbírat a sušit i jaké dobroty a mastičky z nich připravit. Pestré ilustrace Anety Františky Holasové přímo vybízejí k procházce pro voňavou mateřídoušku nebo medvědí česnek.

KOŠUTKOVÁ, Romana Apolenka z modrotisku

1. vyd. Hodonín: Galerie výtvarného umění v Hodoníně, 2020. 48 nečísl. s.

ISBN 978-80-85015-79-9

Dědeček s babičkou by měli rádi někoho, komu mohou předat své znalosti a dovednosti modrotiskové techniky. Svého nástupce najdou v oživlé panence Apolence, která se spolu s dětmi dozví, čím se látky barví, co je to tiskařský pop nebo jaké vzory se při této pozapomenuté technice využívají. Velká písmena potěší nejednoho začínajícího čtenáře a modrobílé ilustrace Veroniky Vlkové a Jana Šrámka udělají radost nejen příznivcům lidového umění.

DVOŘÁK, Kateřina a Milada TĚŠITELOVÁ Velká medvědí kuchařka

Praha: Bionaut: Došel karamel, 2021. 85 s. ISBN 978-80-908070-0-6

Podle večerníčku Mlsné medvědí příběhy vznikla nejen stejnojmenná knížka, ale také

kuchařka pro děti. Kamarádi Nedvěd a Miška seznámí malé kuchaře s třiceti jednoduchými recepty, které i díky milým ilustracím Filipa Pošivače jistě nalákají do kuchyně nejednoho hladovce.

VOSTRADOVSKÁ, Tereza Hravocesta

1. vyd. Praha: Běžíliška, 2021. 51 nečísl. s. ISBN 978-80-88360-09-4

O tom, že venku není nuda, nás výtvarnice T. Vostradovská přesvědčila už v knize Hravouka. Tentokrát se myška vydává do města za svými tetičkami a cestou si vyrobí mnoho užitečných věcí, lodičku z kůry, filtr na vodu nebo vlastní sáčkové čaje.

Pokud se vám zrovna do přírody nechce, můžete si s myškou pěkně v teple zahrát alespoň stolní hru na předsádce knížky.

Vybrala KRISTÝNA HAVLOVÁ

Zdroje obálek: https://www.obalkyknih.cz/