Hlavní obsah stránky

VYUŽITÍ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ: Samoobslužný Kiosek Městské knihovny v Praze

LENKA HANZLÍKOVÁ  lenka.hanzlikova@mlp.cz 

DAGMAR PIVOŇKOVÁ  dagmar.pivonkova@mlp.cz

Samoobslužný Kiosek stojí na konci jedné etapy zavádění technologie RFID (Radio Frequency Identification) do služeb Městské knihovny v Praze (MKP). Cílem projektu zahájeného v roce 2019 je nejen zrychlení výpůjčních služeb, ale také rozšíření doby, po kterou jsou služby knihovny dostupné veřejnosti. Obojí se daří zejména díky samoobslužnosti, kterou RFID pohodlně umožňuje. 

Pro knížku do Kiosku skoro 24/7

Výhodu, kterou technologie do služeb knihovny přinášejí, je přístup čtenářů k některým službám knihovny i bez fyzické přítomnosti knihovníka. Běžná praxe směrem na západ od našich hranic, ale v Česku je Kiosek Městské knihovny v Praze první svého druhu.

Jak to funguje? Kiosek je převážně samoobslužná půjčovna knih, to znamená, že knihovníci jsou čtenářům k dispozici na místě fyzicky pouze čtyři hodiny týdně a pomoc knihovníka je převážně dostupná vzdáleně přes Zoom (obrazovka) nebo telefonicky.

Prostor má užitnou plochu 24 m2 (výměra celého prostoru je 29 m2), a je tak opravdu hlavně půjčovnou (s jedním křesílkem, stolkem a pár místy k sezení), nikoli plnohodnotnou knihovnou. Volný výběr nabízí něco kolem 1000 titulů a každý pracovní den jsou doplňovány splněné rezervace k vyzvednutí, tedy tituly, které si čtenáři objednali v online katalogu. Samoobslužné zařízení umožňuje kromě půjčování, vracení a zobrazení informací o výpůjčkách také platbu kartou. Čtenář se do prostoru dostane v otevírací době (po–ne: 9–21 hod.) po načtení čtenářského průkazu čtečkou umístěnou na zárubni vstupních dveří. Čtečka umí číst jak čipy, tak i čárové kódy, a to jak z plastu/papíru, tak i z obrazovky mobilního telefonu. U dveří je umístěna bezpečnostní branka, prostor je sledován kamerami knihovny i obchodního centra. Prostor má wi-fi pokrytí volně přístupnou sítí „Mestska knihovna“. Názornou ukázku využití Kiosku je možné zhlédnout v krátkém videu https://youtu.be/ydZxLu-tbDo.

Kiosek je umístěn v obchodním centru, konkrétně Centru Černý Most (CČM) v Praze 14. Díky propojení s infrastrukturou centra nabízí bezpečný provoz, kdy CČM zajišťuje např. ostrahu, protipožární zabezpečení a čtenáři v něm najdou i potřebné sociální zázemí (občerstvení, toalety). Proč je Kiosek zrovna v Centru Černý Most? Ze strany knihovny je důvod poměrně prozaický. Plochu obchodní jednotky jí provozovatel obchodního centra nabídl za velmi výhodných podmínek.

Knihovníků netřeba? Ale vůbec ne...

Knihovníci do Kiosku docházejí každý všední den, aby obnovili nabídku, urovnali fond a připravili rezervace k vyzvednutí. Kiosek má však ambici stát se i místem, kde se budou moci návštěvníci CČM setkat s knihami, autory, rukodělnými technikami nebo technologiemi (např. Ozoboty).

Zkušenosti z prvních měsíců provozu Kiosku přibližuje Dagmar Pivoňková z oddělení mobilních služeb MKP: Většina čtenářů si v Kiosku umí poradit. Ti, kteří jsou na pochybách, se mohou poradit pomocí vzdálené podpory s kolegy z Klientského centra, kteří také v případě, že kamerový obraz ukazuje tápajícího člověka, aktivně do Kiosku vstupují přes obrazovku. Ti čtenáři, kteří mají k technologiím respekt, pak přicházejí v době, kdy jsou v Kiosku přítomni fyzicky knihovníci, ti je se službou seznámí a provedou. Pokud ke vzájemnému porozumění nedojde, je vždy možné využít služby dvou kamenných poboček (Hloubětín a Rajská zahrada), které MKP v Praze 14 provozuje. Jsme rádi, že Kiosek s nadšením objevují nejen naši čtenáři, ale i ti, kteří knihovnu do té doby nepoužívali. Dostupná statistická data ukazují, že v průměru navštíví Kiosek asi 15 uživatelů za den a více ho používají (zatím?) k vracení výpůjček. Nejčastější věcí, kterou je třeba řešit, jsou „vrácené“ knihy. Tedy takové, které čtenář sice vrátil do regálu, ale neodepsal si je z čtenářského účtu. Opomenutí je napraveno tím, že si knihu buď někdo půjčí, nebo ji knihovník standardně vrátí při následující kontrole Kiosku.

Těšíme se, že Kiosek také vyzkoušíte. A že zatím nemáte čtenářský průkaz Městské knihovny v Praze? Nevadí, zapište se online. E-zápis (https://www.mlp.cz/cz/napoveda/jak-se-stat-ctenarem/e-zapis/) umožňuje kompletní registraci čtenáře online, včetně ověření totožnosti. Čtenářský průkaz si pak snadno vygenerujete ve čtenářském účtu. Výhoda virtuálního průkazu je, že ho máte vždy po ruce. Třeba v mobilu.

 

Kiosek — základní údaje

adresa: Chlumecká 765/6, Praha 14
(Centrum Černý Most, 3. podlaží)
otevírací doba: Po–Ne 9–21 hodin

asistence knihovníka:
— osobně (Po 13–17 hodin);
— online (Po–Pá 9–20 hodin, So 13–18 hodin);
— telefonicky na čísle 222 113 555 (Po–Pá 9–20 hodin, So 13–18 hodin)

nabídka fondu: 1000 svazků
architektonický návrh: monom works, s. r. o.
realizace: Kweku, s. r. o.
celkové náklady: 2 171 000 Kč (projekt, stavba, interiér)