Hlavní obsah stránky

TÉMA: Z historie: Bohuslav Balbín a konference BB400

KAREL VITÁK vitak@knih-kt.cz 

Když dnes před čtyřmi sty lety přicházela měšťanka Zuzana kolem Svatého Ducha na královéhradecké velké náměstí na trh, netušila, že dítě, které nosí a které se má každým dnem narodit, je chlapec, a už vůbec ji ani ve snu následující noci nemohlo napadnout, že za čtyři sta let se sejde v Klatovech skupina významných vědců, aby o jejím synovi diskutovala a hodnotila jeho dílo, jeho život, jeho dobu, kladla si otázky a hledala na ně odpovědi (z úvodního slova konference, Klatovy, 2. 12. 2021).

Bohuslav Balbín (Bohuslav Ludvík Balbín z Vorličné, latinsky Bohuslav Balbinus), jeden z nejvýznamnějších historických spisovatelů a teoretiků rétoriky, historik, hagiograf, zeměpisec, pedagog a nepřehlédnutelná osobnost českého baroka se narodil v Hradci Králové 3. 12. 1621. Působil v Praze, Brně, Jindřichově Hradci, Kladsku, Českém Krumlově, Jičíně… V neposlední řadě v Klatovech (patrně zde, v klatovské jezuitské koleji, sepsal Dissertatio apologetica pro lingua Slavonica, praecipue Bohemica).

U příležitosti čtyřsetletého výročí této události uspořádala Městská knihovna v Klatovech spolu s Historickým ústavem AV ČR a dalšími institucemi ve dnech Balbínových narozenin mezinárodní interdisciplinární setkání. Od původního plánu, tedy uspořádat vzpomínkový večer, jsme se přes jednodenní seminář dostali až k realizaci největší balbínovské konference za posledních pětatřicet let. Vedle multidisciplinární konference samé, na které přednášelo 26 vědců (tři další se nemohli kvůli epidemiologickým omezením zúčastnit), proběhly tři tematické studentské workshopy (těch se zúčastnilo 22 studentů, z toho třináct studentů ZČU a devět studentů KTF), dvě divadelní představení, tři koncerty.

Když se v listopadu 2019 otevíral veřejnosti zrekonstruovaný refektář jezuitské koleje, plzeňský biskup Tomáš Holub zahájil jeho nový život požehnáním místu a lidem, kteří do něj vstupují. Přál mu, aby se stal místem, kde září světlo a které otevírá prostory života lidí hodnotám vznešeným. Refektář za dobu své novodobé existence dostal jen omezenou šanci přinášet vznešené hodnoty, o to větší radost byla, když v prosinci 2021 mohl přivítat v rámci konference nejen osobnosti vědeckého a akademického světa, ale i studenty, posluchače a návštěvníky.

Jezuité kladli z pastoračních i pedagogických důvodů velký důraz na rozvoj vzdělání, mj. na rozšiřování hudebních a rétorických schopností svých studentů, a tak se stal připravený umělecko-vzdělávací program konference přirozeným pokračováním této tradice řeholního domu. Historický workshop připravený pro středoškolské a vysokoškolské studenty vedly akademické, vědecké a pedagogické osobnosti. Cílem bylo seznámit žáky a studenty s osobností Bohuslava Balbína a jeho dobou formou dynamických vzdělávacích aktivit (hudba, tanec, divadlo, recitace) a zároveň do Klatov přivést členy akademické obce, a tím zlepšit povědomí o tomto městě na vysokoškolské půdě.

Prostředí jezuitské koleje bylo inspirativní kulisou pro umělecká vystoupení. Hra světel i stínů prosincových večerů navozovala atmosféru starých časů. Studenti, kteří absolvovali několik workshopů zaměřených na poučenou interpretaci barokní hudby, přinesli do prostoru prostřednictvím svého koncertu náladu oněch starých časů. Časů, ve kterých vzdělanost a hudba tvořily základ duchovního života. Ať už to byla díla Händelova či Scarlattiho, vokální či instrumentální, nebo recitace barokní literatury – všechna tato krása doby 17. a 18. století byla představena na Matinéé Baroque BB400, které se stalo součástí doprovodného kulturního programu konference. Estetický propletenec studentstva s přednášejícími vytvořil příjemnou symbiózu a oboustranné potěšení. Dotek starých časů skrze hudbu, literaturu a divadlo byl intenzivním prožitkem pro všechny, kteří se setkali v místě k tomu určeném nejen v době dnešní, ale i v době, kdy Klatovy ožívaly světskou i duchovní každodenností seminaristů a řádových bratří.

Doba Balbínova, doba barokní, to je i barokní divadlo. Pojem nejen mezi divadelníky, ale i mezi diváky. Téměř dokonale autentické barokní divadlo přinesl divákům spolek Lauriger. V době působení jezuitů v Klatovech se divadelní slavnosti konaly pod širým nebem jako zakončení školního roku; studenti se loučili se svým ročníkem a především všem ukazovali, co se za rok nauči-li – v latině, v rétorice, v gramatice, v poezii, v kompozici. Herci našeho barokního divadla tyto znalosti nemuseli předvádět. Diváci by jim patrně nerozuměli, ale předvedli představení způsobem, jakým by je viděli diváci před čtyřmi sty lety.

Konference do jednoho sálu přivedla vědce z různých oborů, kteří na místě probírali témata, která běžně zkoumají jednotlivě. Ale až společný pohled z různých stran a úhlů posouvá vpřed nejen výzkum samotný, ale i náš celkový pohled na historii. A že je nutné a potřebné historii znát, si uvědomujeme neustále. Dnes – zdá se – opět o něco víc. Ne pro znalost samotnou, ale především pro historickou zkušenost a budoucí chování a uvažování celé společnosti.

Viditelným a hmatatelným výstupem konference je sborník příspěvků. Jeho rozsah odpovídá rozsahu konference. Bez obrazového doprovodu se blíží čtyřem stům stranám! Sborník v elektronické podobě vydala Městská knihovna Klatovy, na jejíž webových stránkách je možné si jej i stáhnout. Ve stádiu úvah je jeho vydání v podobě knižní.

Oslava narozenin to byla vskutku velkolepá. Jediné, co opravdu chybělo, byl svíčkami ozdobený narozeninový dort.

Foto: Karel Viták a Karel Nováček

 

Technikálie

Konferenci pořádala Městská knihovna Klatovy spolu s Historickým ústavem AV ČR pod záštitou České provincie Tovaryšstva Ježíšova a města Klatovy.

Na přípravě se kromě výše uvedených podíleli Klatovské katakomby, z. s., Ústav pro českou literaturu AV ČR, Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy, Západočeská univerzita v Plzni, Kolegium pro duchovní hudbu, Consortium musicum, studenti FPE ZCU v Plzni, studenti Konzervatoře Plzeň, studentské divadlo KTF UK a divadelní spolek Lauriger.

Konferenci BB400 finančně podpořil Plzeňský kraj a prostřednictvím Městské knihovny Klatovy město Klatovy.