Hlavní obsah stránky

ZE ZAHRANIČÍ: Za zkušenostmi se vzděláváním dospělých do finských Helsinek

VERONIKA BRYNYCHOVÁ veronika.brynychova@mesto-milovice.cz

Před více než dvěma lety jsme se jako Městská knihovna Milovice dozvěděli o zajímavém programu, který si klade za cíl zvýšit kvalitu a dovednosti v různých oborech. Program se nazývá Erasmus+ a financuje ho Evropská unie. Naším hlavním cílem vždy bylo zlepšování služeb pro návštěvníky a čtenáře. Projekt, se kterým jsme do Finska vyjeli, se zaměřoval na vzdělávání dospělých. Chtěli jsme se nechat inspirovat od těch nejlepších, a tak jsme se domluvili s knihovnou v Helsinkách.

Po schválení projektu jsme se začali pomalu připravovat na zajímavou a dobrodružnou cestu. Jenže pak přišla pandemie, zavírání hranic i knihoven. V průběhu dvou let jsme měli domluvené tři termíny, které jsme museli postupně rušit. Ale trpělivost se nakonec vyplatila. Na konci dubna 2022 jsme odletěli do Helsinek a poznávání finských knihoven mohlo po dvou letech konečně začít…

Mechanismus spolupráce

Knihovní systém v Helsinkách je velmi propracovaný mechanismus. Všechny knihovny, které ve finském hlavním městě a jeho blízkém okolí navštívíte, spolu úzce spolupracují – od manažerů v kancelářích po knihovnice v přímých službách. Každá knihovna je specifická svým zaměřením na jiné téma, ale zároveň ve všech knihovnách naleznete podobné příležitosti. Šicí koutek, půjčování hudebních nástrojů nebo 3D tiskárny už jsou samozřejmostí.

Knihovny ve Finsku jsou zpravidla rozlehlé, nejméně dvoupatrové budovy, kde se čtenáři mohou rozptýlit a najít si svůj koutek klidu, kde se mohou začíst nebo pracovat na svém notebooku (v několika knihovnách byla dokonce možnost si notebook nebo tablet zapůjčit). Většinu akcí dělají knihovníci ve spolupráci s dobrovolníky, externími spolupracovníky, s lidmi, kteří dostanou nápad a chtějí ho realizovat. Prostoru na výstavu, meeting nebo pro kurz pro přátele je ve finských knihovnách dost. Hlavním mottem finských knihoven je otevřený prostor pro všechny na setkávání a učení. Nemálo důležitá je také podpora demokracie, svobody a společenského dialogu.

Co jsme navštívili

V průběhu šesti dnů jsme navštívili šest knihoven a do některých jsme se i vraceli. První navštívená knihovna Rikhardinkatu je nejstarší knihovna v Helsinkách. Letos slaví 140 let a je postavena v novorenesančním stylu. Navštívili jsme zajímavé výstavy: 140 let knihovny, výstavu ke Dni psů nebo Umělecky ztvárněné knihy. Zaujal nás i batoh se sportovním náčiním a aktivizačními pomůckami pro seniory. Knihovna je známá svým nadstandardním přístupem ke čtyřnohým mazlíčkům, kteří jsou tam s radostí vítáni. Do této knihovny jsme se vydali ještě jednou, protože nás zaujala aktivita čtení pro psy. Malá fenka jménem Häxa nás okouzlila. Jejím úkolem je poslouchat malé děti i dospělé v jejich čtecím umění, aby se nebáli číst nahlas, a procvičili tak své čtenářství.

Následující den nás čekal skvost světových knihoven. Nejmodernější knihovna Oodi, která byla slavnostně otevřena v roce 2019, nabízí množství zajímavých příležitostí. Chcete si zapůjčit meetingovou místnost, nahrávací studio nebo střižnu? Potřebujete se setkat s lidmi na klidném místě? Zapůjčit knihy nebo jen posedět? Vítejte v Oodi. Oodi nabízí prostor pro všechny, a jak jsme se sami na vlastní kůži přesvědčili, nemusíte z knihovny vystrčit paty po celý den. Nacházíte nové možnosti, kde strávit svůj čas, ať studujete, nebo pracujete. Pokud se chystáte do Helsinek, nenechte si tuto budovu přímo v centru města ujít. Stojí za prohlédnutí.

Knihovna Töölö byla další na seznamu navštívených finských knihoven. Budovu postavili v 70. letech minulého století a rekonstruovali v období 2014–2016. Zaměřuje se hlavně na rodiny s dětmi a hudbu. Pořádají zde mnoho koncertů, spolupracují s místními podniky od květinářství po základní uměleckou školu. Knihovna je umístěna v parku, takže je zde spousta možností i pro venkovní aktivity. Velmi populární jsou zde čtenářské kluby, které probíhají ve finštině, švédštině, estonštině a ruštině.

Architektonickým skvostem je knihovna Fyyri v Kirkkonummi, městečku nedaleko Helsinek. Knihovna byla otevřena v listopadu 2020. Zajímavostí je, že stará budova knihovny se stala součástí nové knihovny, která zvětšila svou plochu na 4000 m2. Mezi její nejoblíbenější akce patří čtení s háčkováním nebo jazykové kavárny. V každé navštívené knihovně myslí i na své seniory. Ve Finsku je speciální skupina dobrovolníků, kteří pomáhají seniorům se vším, co potřebují. Úzce spolupracují s knihovnami, které jim zapůjčí prostor pro pořádání například individuálních konzultací pro seniory na počítačích.

Námi předposlední navštívená knihovna Pasila v Helsinkách se zaměřuje na cizince žijící ve Finsku. Najdete zde spousty cizojazyčných knih od čínštiny po perštinu a samozřejmě zde objevíte i knihy v češtině. Pořádají zde jazykové kurzy a pomáhají cizincům s učením finštiny. V této knihovně vznikla myšlenka, která se rozšířila do všech spolupracujících knihoven – jazykové kavárny. Mají za úkol pomoci cizincům žijícím ve Finsku naučit se finsky. Pomocí moderátora diskuze, který vymyslí téma jazykové kavárny, si spolu cizinci povídají.

Knihovna Sello se nachází v nákupním centru a byla otevřena v roce 2003. Tato knihovna má velmi zajímavý prostor pro teenagery. V místnosti naleznete kulečníkový stůl, společenské hry, Young adult knihy, komiksy nebo speciální počítače na hraní her. V knihovně nás zaujala i streamovací místnost, která byla hojně využívaná hlavně v době pandemie. Ve třech knihovnách jsme také narazili na půjčování hudebního nástroje ukulele, na místě se zároveň můžete zúčastnit kurzu hraní na tento nástroj. Mezi další oblíbené akce v knihovnách patří čtenářské kluby (v různých jazycích), kurzy finanční gramotnosti, environmentální kurzy, tvůrčí psaní a další zajímavé a inspirativní nápady.

Již v Helsinkách jsme plánovali, co budeme v milovické knihovně moci použít. Doufáme, že se nám to podaří co nejdříve.

Foto: Eliška Nehybová