Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: Knihy a nádraží v Chotyni

ANNA HEJLKOVÁ knihovna.chotyne@seznam.cz

Ve středu 11. května 2022 jsem v Místní knihovně v Chotyni přivítala devět žáčků první třídy v doprovodu jejich paní třídní učitelky. V rámci projektu Už jsem čtenář jsme se setkali až na třetí pokus. Rovněž byla doba nemocí, a proto dorazilo tak málo dětí.

Po vzájemném seznámení si malí návštěvníci prohlédli knihovnu, vyslechli pár vět o jejím fungování a provozu, jak se tady chovat, jak ji využívat apod. Všechny zvláště zaujala celoroční výstava dobových fotografií (Minulost vs. současnost) a hlavně modely zdejšího nádraží. Jeden model vytvořil pan Jaroslav Morgenstern od nás z Chotyně a druhý německý modelář pan Bernd Sonsalla, který žije kousek za hranicemi.

Modely jsou o to cennější, že chotyňskému nádraží hrozila z větší části demolice. Ale loni bylo prohlášeno kulturní památkou!

Po volné zábavě paní učitelka s dětmi rozebrala knihu 10 dobrodružných únikovek od Honzy Smolíka. Všem se kniha velmi líbila a paní učitelku napadlo knihu zakoupit dětem za vysvědčení. Super nápad!

A nastal také čas předvést čtenářské umění. Děti se snažily: někomu to šlo samo, někomu hůř, ale ve finále zjistily, že vlastně umí číst všechny, a to je to hlavní.

Poté přišla chvíle předat knížky prvňáčkům. Tentokrát jsem předala dětem knížku Dubánek a tajný vzkaz – prvňáčkovo čtení, která se opravdu moc povedla. Jako bonus děti také dostaly záložku do knihy, pohlednice obce, omalovánku s tématem první pomoci a sladkou odměnu.

Všichni jsme si tu hodinku užili a já jen budu čekat, kolik dětí si přijde zřídit průkazku do knihovny a začne si půjčovat z nepřeberné nabídky knížek.