Hlavní obsah stránky

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: Deskové hry s historickým námětem

V tomto čísle přinášíme zajímavosti ze světa deskových her, kde se do herního tématu promítla historie. Vydáme se do novodobých dějin a studené války, či naopak do starověku nebo renesance. Herní mechanismy jsou povětšinou pro náročnější hráče, ale zážitek z her složitější pravidla plně vyváží.

Studená válka 1945–1989 (Twilight Struggle)

Zajímavý typ na hru pro herní fajnšmekry (doporučený věk 13+), která je velmi zdařilou simulací této éry. Cílem je vytvořit strategii, díky níž protihráči získávají na svou stranu spojence či zastrašují nepřátele a blokují postup ve válce. Hra získala řadu ocenění i v zahraničí.

Výrobce: MindOK

Dostupná ke koupi (+ zdroj obrázku) např.: https://www.planetaher.cz/detail/deskove-hry/studena-valka

Pax Renaissance

Strategická hra pro hráče ve věku 12+ nás přivádí do středověké Evropy a je postavena na budovatel-ském principu, kdy je cílem hráčů budovat a zvelebovat své říše, tvořit proti sobě spiknutí, plánovat vraždy, popravy, podporovat kapitálem křižácké výpravy aj. Taháním za nitky ovlivňují hráči-bankéři celý svět. Můžete se stát zástupci Medicejských, Fuggerů, Coeurů či Marchionniů. Kterým směrem se vydáte?

Výrobce: Fox in the Box

Dostupná ke koupi (+ zdroj obrázku) např.: https://www.planetaher.cz/pax-renaissance-cesky

 

7 divů světa – edice 2020

Karetní budovatelská hra je zasazena do starověku a cílem je (hráčů může být až 7!) budovat svou civilizaci a jedno ze slavných starověkých měst. Draftový systém hry umožňuje rychlou hratelnost, podporuje strategické myšlení. Doporučený věk pro hráče je 10+. Ke hře existuje i celá řada rozšíření či subverzí.

Výrobce: Blackfire CZ

Dostupná ke koupi (+ zdroj obrázku) např.: https://www.planetaher.cz/detail/karetni-hry/7-divu-sveta

Pharaon

Hru může hrát až 5 hráčů (ale i 1 hráč sám). Smyslem je vyzkoušet si osud faraonových potomků. Proměnlivá herní deska ve formě otočného kruhu dává hře nový rozměr a podporuje komplexnější herní myšlení. Pečlivě plánovaný herní postup zajistí hráčům vliv, bohatství i okázalý vstup do posmrtného života. Doporučený věk cca 12+.

Výrobce: MindOK

Dostupná ke koupi (+ zdroj obrázku) např.: https://www.planetaher.cz/pharaon-cesky

 

Hry vybrala PAVLÍNA LIŠOVSKÁ