Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Vášeň pro krásu (exlibris sběratele a lékárníka Mojmíra Helceleta)

MIROSLAVA ŠUDOMOVÁ m.sudomova@muzeumbrnenska.cz 

Brněnský lékárník Mojmír Helcelet (1879–1959) patřil k velmi výrazným osobnostem ve sběratelských kruzích, což platilo zejména pro oblast celého výtvarného umění. Rodák z Vyškova a velký milovník umění sbíral exlibris, rytiny, knihy, obrazy, sochy atd.

Přestože v rodině mělo tradici univerzitní vzdělání, vyučil se nejprve hodinářem. Jeho dědeček Jan Helcelet (1812–1876), lékař a vysokoškolský profesor, se angažoval v obrozeneckém hnutí a byl blízkým přítelem Boženy Němcové a Františka Matouše Klácela. Byl zvolen poslancem Zemského sněmu v Brně a též vyslán do říšské rady ve Vídni. Jeho otec Ctibor Helcelet (1844–1904), vyškovský advokát a spoluzakladatel Sokolské župní moravské jednoty, vlastnil sbírku mincí, napoleonik a velkou knihovnu s více než šesti tisíci exlibris.

Mojmír Helcelet po vyučení nastoupil na gymnaziální studia v Kroměříži, po jejichž absolutoriu začal studovat farmacii ve Štýrském Hradci. Od roku 1902 působil v lékárně v Tovačově, kde se seznámil se svou budoucí ženou Arnoštkou-Ernestinou. S ní se pak přestěhoval do Brna a v roce 1907 se jim narodila jediná dcera Eva.

Celý život sice vykonával lékárnickou profesi, vedle toho měl však i jiné zájmy. Aktivně se věnoval sportu; jako člen Sokola Brno I se stal mistrem Rakouska-Uherska v šermu šavlí, dále provozoval krasobruslení a cyklistiku. Působil také jako zakladatel a redaktor časopisu Bibliofil a byl činný v Odboru přátel umění při Skupině výtvarných umělců v Brně. Ovšem nejvíce v něm vzbuzovalo celoživotní vášeň sběratelství a knihomilství. Sám uvádí: Můj zájem o knihu vůbec a o krásnou knihu zvláště byl probuzen poměrně záhy. Již jako hoch měl jsem hojně příležitosti v knihovně svého otce stýkati se s knihami jak obsahově dobrými, tak i na tehdejší dobu krásnými. Na střední škole se můj obzor rozšířil o zájem na literatuře tehdy nejnovější, a to hlavně o knihy autorů Nového kultu a Moderní revue.1 Jeho vášeň pro sběratelství a zejména pro bibliofilie a knižní značky byla prezentována na výstavě Vášeň pro krásu – Mojmír Helcelet a svět exlibris, která byla zahájena 11. 5. a trvala do 9. 10. 2022 v malé galerii Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě.

Sběratel, bibliofil a mecenáš umění Mojmír Helcelet sbíral a shromažďoval své knižní značky od roku 1909 a uvádí se, že nashromáždil až dvacet tisíc kusů exlibris a dvanáct tisíc kusů grafických listů. Na výstavě jste se tak mohli setkat s drobnými grafikami, které byly zhotoveny na základě objednávek přímo pro něj a jeho rodinné příslušníky. Výjevy na Helceletových exlibris mají často ke svému objednavateli jistou vazbu, doplňují nám tak představu o jeho životě a zájmech. Často se na nich setkáváme s lékárnickou tematikou, heraldickými motivy, objevují se iniciální a lokální (Brno, Tovačov), krajinné či středověké náměty. Z grafického zastoupení umělců se můžeme setkat s drobnými grafikami od Vojtěcha Preissiga, Václava Špály, Josefa Váchala, Antonína Procházky, Karla Němce, Františka Bílka, Arnošta Hrabala a dalších. Protože by celkové množství sbírkových předmětů výstava nepojala, byl také ve spolupráci se Spolkem sběratelů a přátel exlibris vydán výstavní katalog.   

Obr.: ze sbírek Památníku písemnictví na Moravě

 

1 Brno sběratelské, 1932