Hlavní obsah stránky

INSPIRACE Z KNIHOVEN: Focení s oblíbenou knihou

PETRA HAVELKOVÁ

Středočeská vědecká knihovna v Kladně přišla v rámci letošního Března – měsíce čtenářů se zajímavým nápadem. Její čtenáři se mohli nechat zvěčnit se svou milovanou knihou, a to zkušeným fotografem. Vznikly tak krásné a veselé fotografie, které budou mít jednotlivci, kamarádi nebo celé rodiny jako milou vzpomínku nejen na knihovnu, ale také na knížku, která jim dělala na fotografiích společnost.

Akce s názvem Focení s oblíbenou knihou se zúčastnili čtenáři všech věkových kategorií. Ti, kteří si nepřinesli knihu vlastní, si mohli vybrat nějakou z volného výběru. Do focení se zapojili i náhodní kolemjdoucí, kteří sice chvíli sbírali odvahu, ale nakonec byli rádi, že se nechali přemluvit.

Příprava samotné akce není náročná. Základem je spolupráce s dobrým a zkušeným fotografem, který dovede prolomit ledy a přimět malé neposedné čtenáře chviličku v klidu „pózovat“. Další důležitou věcí je volba vhodného místa v knihovně. Dobré je, aby se nacházelo někde v zákoutí – to ocení především ti, kteří se trošku stydí. V Kladně jsme zvolili místnost s volným výběrem a pohodlný gauč, na který se vešla celá rodina. Fantazii se ovšem meze nekladou, klidně můžete kreativně řádit a vyrobit si vlastní zajímavé pozadí pro focení. Pak už jen stačí usmívat se a mačkat spoušť foťáku.

Nebojte se podobnou akci uspořádat také. Výsledné fotografie můžete sdílet na svém webu, Facebooku a ostatních sociálních médiích (je potřeba mít písemné svolení od zúčastněných). Fotky vám také skvěle poslouží na propagační materiály nebo z nich můžete udělat v knihovně výstavku. Především ale udělají radost vašim čtenářům. Taková povedená fotka s oblíbenou knihou se bude skvěle vyjímat na poličce rodinné knihovny.