Hlavní obsah stránky

NAPSALI JSTE NÁM: Bibliotheca academica 2022 z pohledu organizátora

HELENA SEDLÁČKOVÁ  helena.sedlackova@upol.cz

Největším štěstím organizátora konferencí je najít lidi – kolegyně a kolegy, kteří se s nadšením pustí do jednoho a půl milionu převážně nepředvídaných a nepředvídatelných úkolů s jakoukoli konferencí spjatých.

A takové štěstí jsem měla, když jsem jednoho dne vkročila do Knihovny Univerzity Palackého v Olomouci s plánem konferenci Bibliotheca academica uspořádat. Potkala jsem kolegyni Romanu Applovou, a ta mi řekla: To byl vždycky můj životní sen, uspořádat knihovnickou konferenci v Olomouci. Oči jí svítily nadšením a já věděla, že mám a máme vyhráno.

A tak se také stalo. Výkonný výbor AKVŠ nám byl po celou dobu přípravy nápomocný, a to odvádějí tu nejstěžejnější práci – musejí vymyslet témata prezentací a zajistit přednášející. Ke mně a mé nadšené kolegyni přibyla spousta dalších z naší knihovny. Na organizaci se jich chtělo dobrovolně podílet a pracovat tolik (a zcela nezištně), že mě dodnes zmáhá dojetí, když na ten kolektiv chytrých, schopných a k úspěchu konference motivovaných knihovnic a knihovníků pomyslím.

Pracovali jsme ze všech sil, snažili se domyslet všechno, co by mohlo nastat, a udělat, co nastalo.

Podařilo se a byli jsme odměněni velkolepě – přijelo přes 200 účastníků! Podle všeho a posléze i díky zpětné vazbě získané z vyplněných dotazníků byli účastníci konference Bibliotheca academica 2022 nadmíru spokojení. Cítili jsme jejich radost, jejich pozitivní naladění, jejich zaujetí a vášeň pro knihovny a knihovnictví. Olomoucký víkend byl slunný a nálada knihovnické konference rovněž. Vzpomínka na ni nás hřeje a ještě dlouho budeme mít úsměv na tváři.

A nápad organizovat někdy zase nějakou konferenci? Kdykoliv!