Hlavní obsah stránky

TÉMA: S knížkou do života: S knížkou do života a kde na to vzít

ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com

Projekt S knížkou do života (Bookstart), blíže viz https://www.sknizkoudozivota.cz/, je dobrý projekt s velkým potenciálem, to si velmi rychle uvědomí nejen (zapojené) knihovny, ale i informovaná laická veřejnost či zřizovatelé. Zasvěcení a získání představitelů veřejné správy je proto jedním z důležitých kroků, které ovlivňují rozvoj projektu v regionech, a tak mu organizační štáb projektu také věnuje velkou pozornost.

Zatímco podpora státu „z centra“ je dosud spíše symbolická, byť vítaná (záštita ministra kultury, příspěvek na vydání metodik pro knihovny), v krajích je/může být situace zcela jiná. Dokázal to hned v počátku projektu Liberecký kraj. Jedna z krajských zastupitelek, která se zúčastnila úvodní krajské metodicko-informativní akce k projektu, podpořila snahu krajské knihovny a pomohla prosadit rozhodnutí, aby Kraj finančně podpořil všechny přihlášené knihovny (nákup motivačních sad). I když šlo o finanční příspěvek jednorázový (zatím), byl to jasný a zřetelný signál, kde má projekt šanci na podporu a spolupráci.

Příklady z dalších krajů (Královéhradecký, Moravskoslezský), uváděné v následujících článcích, ukazují, jak významná a vysoce efektivní může pomoc z Kraje být. Tato podpora může mít mnoho rozličných podob. O tom svědčí přístup dalšího Kraje, který projekt považuje za důležitý, a proto jej významně podpořil (dlužno podotknout, že tomuto rozhodnutí předcházelo dobře připravené informativní a strategické jednání ze strany členů organizačního štábu projektu). Je to Středočeský kraj (blíže viz článek na s. 128). Podpora koncipovaná jako dotační titul s opravdu zajímavým objemem alokovaných financí umožňuje účast všem základním knihovnám a spolupodíl zcela jistě nezruinuje ani tu nejmenší knihovnu (a nevyděsí žádného zřizovatele). Navíc záměrem Kraje není podpora jednorázová, ale systematická (!), neboť dotační titul je vyhlášen již podruhé. To je dobrá zpráva.

Otázkou samozřejmě zůstává, jak knihovny ve Středočeském kraji na výzvu reagují a hlavně reagovat budou. Ze zkušeností dobře víme, že pokud není dostatečný zájem těch, jimž je dotace určena (knihovny), ztratí brzy zájem o její poskytování i donátor, v tomto případě Kraj. A to by byla velká škoda. Věřme tedy, že se časem podaří většímu počtu středočeských knihoven, zejména těch menších, překonat potíže spojené s podáním žádosti o dotaci, a nedojde tak k tomu, že Kraj dotační titul zcela zruší či nahradí novým pro jiný typ organizací, než jsou knihovny…

Příslib finanční podpory Kraje mají již také knihovny v kraji Plzeňském a (alespoň jednorázově) v kraji Zlínském. Doufejme, že se tento pozitivní přístup i přes současnou složitou ekonomickou situaci rozšíří i do krajů dalších. Organizační štáb projektu, jehož členové se v obou krajích účastnili jednání, nabízí pomoc všem subjektům (krajské knihovny, velké městské knihovny, regionální organizace SKIP atd.), které se chtějí v zájmu projektu angažovat a jednat o jeho podpoře s krajskými zastupiteli. Může pomoci nejen s informačními a argumentačními podklady pro jednání (presskit), poskytnout konzultace, metodickou pomoc, podložené příklady dobré praxe apod., ale po dohodě i konkrétní osobní účast na jednání s představiteli Kraje.

Pokud tedy věříte projektu S knížkou do života tak jako my a chcete se zároveň aktivně zapojit do jeho šíření i ve svém kraji, nespokojte se s tím, že si přečtete následující tři příspěvky – i když v nich jistě najdete mnoho inspirace–, ale pusťte se do jednání ve svých krajích. Rádi vám s ním pomůžeme.