Hlavní obsah stránky

TÉMA: S knížkou do života: Podpora Královéhradeckého kraje projektu S knížkou do života

BARBORA ČIŽINSKÁ cizinska@knihovnahk.cz 

spolupráce KATEŘINA HUBERTOVÁ hubertova@knihovnahk.cz 

Královéhradecký kraj již druhým rokem podpořil prorodinný projekt S knížkou do života/ Bookstart, který je určen rodinám s dětmi od narození do šesti let. Podpora byla zaměřena přímo na knihovny Královéhradeckého kraje a původně byla zamýšlena spíše jako pomoc rozjezdu projektu v kraji a inspirace pro starosty. Ale podle aktuálních slov náměstkyně Kraje pro oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu Martiny Berdychové bude podpora pokračovat i v dalších letech a dojde ještě k jejímu rozšíření.

Předpokládáme, že krajská podpora se zdařila díky velkému pochopení na straně konkrétních krajských představitelů, připravenosti jednacího týmu, ale hlavně díky jasnému smyslu, cíli, pravidlům a organizovanosti projektu. Jeho smysl a cíle jasně spadají do rámce prorodinných politik a strategií jednotlivých krajů; knihovny poskytují obrovskou spoluúčast ve formě předávání motivačních setů, vzdělávání rodičů a pořádání společných setkání, dovytvářením míst přátelských rodině, profesní organizace knihovníků SKIP poskytuje spoluúčast v dotaci ceny setů, režii celého projektu, vzdělávání a metodickém vedení knihovníků.

V našem jednání a uvažování jsme se snažili kromě toho zásadního, že jak Kraj, tak knihovny mají společné cíle, zaměřit na následující oblasti:

1. co nejvíce pomoci knihovnám, tedy konkrétně eliminovat co nejvíce překážek, které jim brání v zapojení (řešit nedostatek financí na nákup setů, řešit možné chybějící či nedostatečné vybavení pro nejmenší či fond pro nejmenší a v neposlední řadě řešit personální kapacity knihovníků financemi na honoráře lektorů pro některá setkání),

2. udělat vše jednoduché i pro Kraj.

V našem případě jsme dospěli ke konkrétní podobě podpory Kraje ve formě dotace na individuální účel. Po dohodě s Krajem a Studijní vědeckou knihovnou (dále jen SVKHK) nabídla Knihovna města Hradce Králové (dále jen KMHK) administraci celé dotace jako dobrovolnickou aktivitu. KMHK vyřídila dotaci hromadně pro všechny knihovny kraje, které projevily zájem.  Knihovny tedy nemusely žádat jednotlivě a ani Kraj nemusel vyřizovat 40–50 dílčích dotací.  Tuto cestu ale nelze doporučit každému. Jak již bylo řečeno, jednalo se o dobrovolnickou záležitost KMHK, která je ale časově náročná a poměrně pracná. Na roky 2023–2024 bylo Krajem i SVKHK doporučeno KMHK započítat si alespoň část režijních nákladů přímo do žádosti o dotaci.

Je možné pochopitelně ale také podle situace cílit pouze na úhradu nákladů na motivační sety, což je pro všechny strany jistě řešení nejjednodušší (viz příspěvek o situaci v Ostravě a v Moravskoslezském kraji na s. 126–127).

Při žádosti o finanční podporu Kraje je důležité mít realistické představy o zapojení knihoven, protože na jejich možnostech a ochotě vše stojí a padá. Pilotně jsme odzkoušeli, že je reálné počítat s tím, že pokud se podaří zapojit cca 10 % knihoven z kraje, bude osloveno motivačními sety cca 20 % rodin v kraji. To je něco, na co Kraj může slyšet. Není to tedy tak, že by desetina knihoven oslovila desetinu rodin, protože i při obdivuhodném zapojení některých maličkých knihoven a obcí je reálnější zapojení větších knihoven s početnějším personálem, čímž se zároveň osloví více rodin i při menším počtu zapojených knihoven.

Podpora v letech 2021/2022

Na roky 2021/2022 představovala podporu forma individuální dotace na nákup motivačních setů s prvními knížkami (v částce 200 000 korun) a objednávku služeb pro nákup drobného vybavení dětských koutků a vzdělávacích her a hraček pro jednotlivé knihovny. Dotaci i objednávku administrovala KMHK. Díky podpoře Kraje v roce 2021/2022 se do projektu nově zapojilo 19 knihoven kraje a v roce 2022 tak bylo osloveno cca 2300–2500 rodin. Celkem se zapojilo 39 knihoven kraje a KMHK, která z dotace pochopitelně nečerpá prostředky, ale finance na motivační sety má od svého zřizovatele.

Z dotace bylo přímo pořízeno 2500 motivačních setů pro předávání rodinám v roce 2022 (1370 setů pro děti od narození do tří let a 1130 setů pro děti od tří do šesti let). Každá knihovna, která se rozhodla zapojit, si také mohla vybrat vybavení, knihy a pomůcky v hodnotě cca 4500 korun. Pro výběr posloužil online objednávkový systém (vytvořený na míru), tj. simulace obchodu, ve kterém si knihovny mohly do výše svého finančního limitu objednat podle své volby předměty a pomůcky, které potřebovaly doplnit. V KMHK se vše zkompletovalo a doručilo do knihoven (viz foto nahoře).

V pomyslném bookstartovém obchodě byly na výběr knihy ze seznamů doporučených titulů, které se v setech inzerují rodičům, osvědčené vybavení do dětských koutků (hrabadlo, koberce, podsedáky, přebalovací pult, nočník, prolézací tunel, padák, kužely apod.) a osvědčené didaktické hry a hračky pro nejmenší včetně specifických, vhodných i do lekotéky. Pro představu: v nabídce bylo 210 titulů knih a 70 různých pomůcek a hraček.

Podpora v letech 2022/2023

Na roky 2022/2023 se jedná opět o formu individuální dotace na nákup motivačních setů s prvními knížkami, na nákup drobného vybavení dětských koutků, vzdělávacích hraček i knih pro nejmenší ke společnému čtení rodičů a dětí a zároveň na honoráře lektorů v knihovnách – odborníků pro vzdělávání rodičů, to vše v celkové částce 560 000 korun, rozložené do dvou let.

Díky podpoře Kraje se v roce 2022/2023 do projektu nově zapojilo dalších osm knihoven kraje a v roce 2023 tak bude osloveno dalších 2300–2500 rodin. Do projektu je aktuálně zapojeno 47 knihoven kraje a KMHK.

Z dotace se přímo pořídilo 2390 setů pro nejmenší i tříleté podle objednávek knihoven (1240 setů pro věk do tří let, 30 setů pro neslyšící, 1120 setů pro děti ve věku tří až šesti let). Motivační sety jsou již na místě v knihovnách a budou se předávat rodinám během roku 2023 na společných setkáních, při vítání občánků a dalších příležitostech. Z dotace bylo již také pořízeno vybavení, hračky a knihy v hodnotě cca 4200 korun na jednu knihovnu.

Pro výběr opět posloužil online bookstartový objednávkový systém. Knihovny si objednaly celkem 260 knih a 200 pomůcek a hraček. Zbývající část dotace bude podle rozpisu v dotační žádosti použita na úhradu honorářů lektorů ve výši cca 3300 korun na jednu knihovnu v kraji, což by mělo postačit na uskutečnění dvou setkání (pravidla projektu doporučují čtyři v roce).

Zpětná vazba

Zpětná vazba od knihoven je výrazně pozitivní až nadšená, knihovny jsou za tuto podporu velmi vděčné. Další hodnocení bude k dispozici po získání odpovědí z národního dotazníku zpětné vazby.

Zveřejňování podpory Kraje

Podpora Kraje se zveřejňuje mnoha způsoby: v článcích o projektu, komunikaci o projektu, na informačních cedulích v knihovnách, označením všech knih a pomůcek logem Kraje aj. Kraj si také vyžádal do své tiskové zprávy konkrétní hodnocení knihovníků a rodičů.

Závěr

Podle jednání s již zmiňovanou náměstkyní Martinou Berdychovou v lednu 2023 bude podpora Kraje této prorodinné aktivitě knihoven pokračovat, pravděpodobně i s možností mírně navýšené dotace. Výsledek dotační žádosti na roky 2023/2024 bude ovšem zřejmý až po schválení příslušnými krajskými orgány.

Pro dotazy a konzultace k dotaci, projektu, k vybavení, pomůckám apod. jsme zájemcům k dispozici na mailové adrese: objednavkybookstart@knihovnahk.cz.