Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V NOVÉM: Městská knihovna Velké Opatovice

OLGA VYKYDALOVÁ NÁROŽNÁ knihovna@velkeopatovice.cz

Velké Opatovice jsou město v okrese Blansko v Jihomoravském kraji a leží ve střední části Boskovické brázdy. Současná městská knihovna je veřejnou knihovnou, která poskytuje knihovnické a informační služby – výpůjční, reprografické, informační, meziknihovní výpůjční služby a umožňuje internetové připojení. Její předchůdkyně vznikla už před více než 120 lety, přesně roku 1902. Nové prostory knihovny se po rekonstrukci otevřely v lednu 2023.

Historie

První zmínka o půjčování knih v našem městě je z roku 1864, kdy byl založen čtenářsko-pěvecký spolek Dalibor. Činnost byla zaznamenávána do spolkových knih, které se dochovaly. V roce 1902 byla zřízena veřejná knihovna, kterou v roce 1909 převzala Národní jednota. Po první světové válce byla zřízena obecní knihovna, která převzala její knižní fond a zároveň se doplňovala novou literaturou. V 50. letech nesla název Místní lidová knihovna a její činnost zabezpečoval dobrovolný knihovník.

Od roku 1975 působila tehdy již Městská knihovna s profesionálním knihovníkem v prostorách dřívější zámecké knihovny. Tyto prostory začaly být po několika letech nevyhovující a na podzim roku 1991 je knihovna přestěhována do jednoho oddělení 1. mateřské školy, kde sídlí dodnes. Na jaře roku 2003 se podařilo prostory rozšířit o jednu místnost, ve které bylo zřízeno samostatné dětské oddělení. Od roku 2002 jsme dvakrát získali dotace z grantových projektů Ministerstva kultury a se spoluúčastí zřizovatele města Velké Opatovice byla knihovna postupně vybavena pěti počítači a ostatní potřebnou počítačovou technikou, včetně knihovnického programu Lanius. Od července 2006 byla knihovna plně automatizována. V roce 2008 se staly zřizovatelem knihovny Služby města Velké Opatovice, s. r. o. Opět se podařilo získat grantovou dotaci Ministerstva kultury a byl zakoupen novější a modernější program Clavius. Po deseti letech dochází k dalším organizačním změnám a od roku 2018 se stává zřizovatelem knihovny opět město Velké Opatovice. Další grantovou dotaci Ministerstva kultury VISK 3 se podařilo získat v roce 2020 a od listopadu pracuje knihovna v automatizovaném knihovnickém systému Tritius.

Rekonstrukce budovy

Mateřská škola je v provozu od poloviny šedesátých let, a tak i tato budova byla již značně nevyhovující pro potřeby dnešní doby. S rokem 2021 začaly přípravy velké rekonstrukce elektrických rozvodů, odpadů, vody, nových podlah, omítek a sociálního zařízení v celé budově včetně knihovny. Současně se začal připravovat i projekt na nové vybavení knihovny. Stávající přestalo po více než čtyřicetiletém využívání splňovat určitá kritéria a vzhledově působilo zastarale. Tohoto úkolu se velice dobře zhostila designérka paní Iva Machová. Vše vyvrcholilo v květnu 2022, kdy se knihovna stěhuje do provizorních prostor bývalé zámecké vrátnice a zde od 1. 6. do 31. 12. vykonává svoji činnost. I přes stísněné prostory nám čtenáři zůstali věrni.

Stavební práce byly dokončeny po téměř půl roce a prostory knihovny se začínají plnit novým nábytkem. V novém kabátě se knihovna opět otevřela svým čtenářům 19. 1. 2023. Slavnostní otevření přilákalo spoustu návštěvníků, kteří byli mile překvapeni, jaký nám vznikl krásný prostor pro setkávání napříč generacemi, podporování rozvoje čtenářství, kreativní činnosti, možnosti příjemného trávení času, kulturních prožitků i celoživotního vzdělávání. Pevně věřím, že se nám podaří navyšovat počty aktivních čtenářů a že se knihovna stane centrem našeho města.

Činnost knihovny

Pro veřejnost je knihovna otevřena tři dny v týdnu, celkem 24 hodin. Knihovní fond tvoří cca 19 500 knižních svazků a k dispozici je 29 titulů periodik. Nedílnou součástí činnosti knihovny je spolupráce se zdejšími školami – mateřskou i základní. Pořádáme besedy, workshopy, tvořivé dílničky, zapojili jsme se do projektů Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka, Noc s Andersenem. Každoročně pasujeme prvňáčky do řádu čtenářského. Konají se akce pro širokou veřejnost v podobě besed, přednášek, výstav. Mezi ty pravidelné, do kterých se knihovna zapojuje, je Březen – měsíc čtenářůTýden knihoven.

Pod knihovnu také spadají čtyři obecní knihovny s dobrovolnými knihovníky. Od roku 2005 využívají všechny nabídku výměnných fondů z regionálního oddělení knihovny Boskovice, čímž je zajištěn přísun knižních novinek i do malých obcí.

Věřím, že knihovna bude v nových prostorách vyhledávaným místem. Vždyť to není jen místo pro půjčování knih, ale měl by to být prostor pro setkávání napříč generacemi, udržování paměti místa, podporování čtenářství a kreativní činnosti.

Foto: autorka