Hlavní obsah stránky

Anketa – 75 let časopisu Čtenář

Jak by měl podle vás vypadat ideální knihovnický časopis?

Jak hodnotíte zaměření a obsah časopisu Čtenář?

 

Ideální knihovnický časopis naplňuje ideálně potřeby svých čtenářů, tedy knihovníků. Jeho obsah však umí zaujmout také zřizovatele knihoven a návštěvníky knihoven. Je ideálním průvodcem po současném knihovnictví, předkládá příklady praxe, inspiruje, motivuje, vede, ukazuje knihovny budoucnosti. Je vyhledávaným zdrojem informací a podnětů. Autory příspěvků jsou vážené a uznávané knihovnické osobnosti. Má dostatečný počet odběratelů. Pravidelně se využívá na poradách knihovníků a příspěvky jsou zdrojem inspirací pro knihovny. Má atraktivní grafickou podobu. Nacházejí v něm inspiraci jak knihovníci z oddělení pro dospělé čtenáře, tak pro děti. Přináší literární tipy, doporučení na odborné knihovnické tituly i beletrii pro děti i pro dospělé od literárních teoretiků a kritiků. Neuzavírá se okolnímu světu, je to časopis s přesahem. Reflektuje v určité míře dění v příbuzných oborech, pokud má vazbu na čtenářství a na knihovny. Knihovníci přijímají každé číslo s radostným očekáváním nových podnětů, informací a inspirací.  

Časopis Čtenář je adresován již 75 let knihovnické komunitě a snaží se naplňovat její potřeby, ale současně také motivovat, vybízet, předkládat podněty ke zlepšení a k inovaci knihovnické práce, nově i k podobě knihoven. Je osvědčenou a spolehlivou platformou, která zprostředkovává současné trendy, inovace, zkušenosti. Má kvalitní grafické zpracování, velmi příznivá je cena časopisu. Časopis Čtenář má zavedené jméno a tradici. Prezentuje se svým podnázvem jako „měsíčník pro knihovny“. Tomu odpovídá i zaměření časopisu a jeho rubriky, které odrážejí aktuální knihovnická témata a usilují být zdrojem odborných informací pro knihovníky v knihovnách všech velikostí. Rozhovory přidávají časopisu osobní rozměr a jsou neocenitelným zdrojem informací o konkrétním odborníkovi i tématu, kterému se věnuje. Skvělým počinem bylo zavedení vložené přílohy, tipů a pracovních listů TOP. Každé číslo přináší spektrum informací, z nichž si vybere každý knihovník podle svého zájmu i zaměření. S časopisem Čtenář je velmi příjemné naplnit čas dvou hodin, které lze nově započítat do hodin odborného profesního vzdělávání. Ať se mu i nadále tak krásně daří!

MONIKA KRATOCHVÍLOVÁ, Moravská zemská knihovna Brno

 

Na mém pracovním stole leží aktuální číslo jednoho knihovnického časopisu. Až ho přečtu, dám ho kolegovi. Jeho tchyně pracovala celý život ve venkovské knihovně, ten časopis jí přirostl k srdci a těší se, až jí ho zeťák přinese. Když si v časopise něco najde ředitel velké knihovny i knihovnice z malé, zní to docela ideálně. Tak ať to tak vydrží! Na titulce má ten časopis napsáno ČTENÁŘ.

IVO KAREŠ, Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích