Hlavní obsah stránky

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: Když má fantazie zelenou

PAVLÍNA LIŠOVSKÁ  cdc@kjm.cz

Asi nikoho z knihovníků nepřekvapí, když směle řeknu, že fantasy literatura tvoří velkou část knihovních fondů (obzvlášť v odděleních pro děti a mládež) a jedná se mezi dětmi a mládeží o jeden z nejpůjčovanějších žánrů – tedy v naší knihovně určitě – a věřím, že to jinde bude obdobné.

Děti milují únik do fantazie, snové i dobrodružné světy plné víl, monster, kouzel, vychytralých černokněžníků, elfů a dalších bytostí, které si získávají srdce jednoho čtenáře za druhým. Harry Potter a spol. už má stovky, ba i tisíce dalších spolubojovníků za spravedlnost v kouzelnickém světě, kteří mu směle konkurují, co se obliby týká. Není od věci se tedy zamyslet nad tím, co fantasy literatura přináší samotným dětem. Je to spíše příběh pro únik z tíživé reality vlastního života, oddechová literatura, ničitel realistického náhledu na svět, nebo snad nenápadný pomocník, který, i když to tak zdánlivě nevypadá, poskytuje mladému čtenáři nezřídka náhled na řešení důležitých momentů v lidském životě, jen poněkud originální formou? Vždy záleží na úhlu pohledu.

I ve fantasy literatuře jsou totiž vztahy, láska, důležité životní hodnoty jako čestnost, pokora, přátelství, věrnost a další. Čtenáři skrze oči postav v knihách vnímají tyto věci a ztotožňují se s nimi podle toho, jak jim připadá řešení situací vhodné či dobré, a naopak.

Ať už nás tedy svět z fantasy příběhu přenese do prostředí města, jiného historického období,  či nás bude bavit parodií či satirou směřovanou k našemu životu, dají se i zde nalézt hodnoty, které jsou dětem velmi nenápadně a funkčně předkládány a s nimiž musí mentálně pracovat.

V této příloze tentokrát naleznete tipy na čtyři fantasy příběhy, které nás v poslední době okouzlily. U jednoho z nich – Magický expres – pak ve středové části naleznete i pracovní list, který můžete využít pro lekci s dětmi nebo na čtenářském klubu. Postačí vám v tu chvíli mít k dispozici klidně jen úvodní dvě kapitoly z této knihy a otevřenou mysl pro vstup do světa fantazie, abyste se spolu s dětmi s úkoly popasovali. Na závěrečné straně přílohy najdete tipy na deskové hry, které se fantasy světů dotýkají.

Jste vášniví čtenáři fantasy? Nebo teprve tento svět odhalujete? Ať jste ta či ona skupina, vězte, že fantasy literatura má dar pohltit mysl čtenářů a vrátit ji rozvinutou o další vjemy. A to je zkrátka benefit, který stojí za to čtením získat.