Hlavní obsah stránky

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: TOP knihy: Fantasy literatura pro děti a mládež

Fantasy je v dnešní době dětmi hodně vyhledávaný a čtený žánr. Není proto divu, že této literatury vychází velké množství. Jak se však říká – fantazii se meze nekladou, a proto bychom v literární produkci mohli najít jak díla inspirovaná jinými, velkými příběhy, tak i nová a originální. Tak či tak, zpracování bývá často skvělé a čtivé.
 

RIORDAN, Rick Dcera hlubin

Překlad: Dana Chodilová. 1. vyd. Praha: Fragment, 2022. 318 s. ISBN 978-80-253-5564-0

Hned první kniha z našeho výběru je inspirována Verneho příběhem 20 000 mil pod mořem. Nejedná se však o vykrádání nebo suché převyprávění klasického příběhu do dnešní doby. Autor si jen vypůjčil motivy původního díla, aby hlavní hrdinka Ana Dakarová, potomek slavného kapitána Nema, mohla studovat oceánologii a zároveň i Vernův odkaz. Když je však její škola napadena nepřátelskou akademií, vyplouvá s přáteli na širé moře hledat ztracený tajuplný ostrov, protože jedině ten jim může zachránit život. Kniha hravě a poutavě propojuje klasická Verneova díla se světem dnešní mládeže a mohla by inspirovat děti k návratu k původním dílům tohoto literárního velikána.

Zdroj obrázku: https://obalkyknih.cz/view?isbn=978-80-253-5564-0

JAMES, Anna Stránky & spol.: Tily a knižní tuláci

Překlad: Anna Kučerová. 1. vyd. Praha: Fragment, 2022. 359 s., ISBN 978-80-253-5985-3

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo potkat své oblíbené knižní hrdiny i ve skutečném světě? Co byste jim řekli, jací by asi byli, myslíte, že by z vás mohli být přátelé? To se nedozvíte, dokud to sami nezkusíte. Přišel čas vypravit se do malého krámku Stránky & spol., kde knižní hrdinové ožívají a na krátké chvíle vystupují ze svých knih. Možná zde potkáte dívku Tily, jak se s Alenkou z Říše divů snaží vyřešit záhadu své ztracené mámy, nebo možná uvidíte Tilyina dědečka v živé debatě se Sherlockem Holmesem. A kdo ví – za dalším regálem může některá z postav čekat přímo na vás…

Zdroj obrázku: https://obalkyknih.cz/view?isbn=978-80-2535-985-3

STURM, Anca Magický expres

Překlad: Barbora Špundová. 1. vyd. Praha: Fragment, 2019. 350 s., ISBN 978-80-253-4409-5

Co přiměje člověka, aby noc co noc seděl na opuštěném vlakovém nádraží a čekal na vlak, který nejspíš nikdy nepřijede? V případě Flinn je to její dva roky ztracený bratr Jonte, po kterém zůstala jen říkanka psaná na divné pohlednici. Tedy, pohlednice sama o sobě příliš podivná nebyla, ale spíše na ní vyobrazený vlak, který nikdo kromě Flinn neviděl. Když se tento vlak jedné noci objeví, nemá Flinn čas na rozmýšlení a nastoupí. Tím začíná její dobrodružná jízda napříč světem, ze které může stejně jako Jonte posílat domů podivné magické pohlednice z nádraží nejrůznějších velkých měst. Ve kterém z nich ale Jonte vystoupil, když není ani ve vlaku?

Zdroj obrázku: https://obalkyknih.cz/view?isbn=978-80-253-4409-5

ROGERSON, Margaret Kouzla rodu Thornů

Překlad: Pavla Kubešová. 1. vyd. Praha: Fragment, 2021. 446 s., ISBN 978-80-253-5059-1

Jako spousta jiných vášnivých čtenářů, i my máme rádi, když se děj knihy odehrává v knihovně. Někdy se jedná o knihovny mírumilovné, jindy veselé, v některých se musí dodržovat přísná pravidla. Přesně ta se týkají i knihoven z Kroniky rodu Thornů, protože pokud je nedodržíte, mohou se knihy doslova urvat ze řetězů a zničit a zabít všechno, k čemu se dostanou. Nevěříte? Tak do těchto knihoven nakoukněte. Ale opatrně, hlavní hrdinka Elisabeth se právě pokouší dopadnout jeden z nejnebezpečnějších knižních grimoárů, který se proměněný v zuřivé monstrum prohání okolím knihovny a jeho řádění má katastrofické následky.

Zdroj obrázku: https://obalkyknih.cz/view?isbn=978-80-253-5059-1 


Vybral MATTY ČECHOVSKÝCH