Hlavní obsah stránky

Tým Virtuální národní fonotéky informuje

Milé kolegyně, milí kolegové,

v rámci projektu VISK 1 – Principy péče o zvukové dokumenty: mezinárodní standard a jeho aplikace v praxi v paměťových institucích České republiky se nám podařilo zajistit podmínky pro pořádání tematických seminářů ve vybraných krajských knihovnách. Rádi bychom vás na nich seznámili s problematikou péče o zvukové dokumenty, která je úzce spjata s projektem Virtuální národní fonotéka.

Cílem celého projektu, zaštítěného Moravskou zemskou knihovnou v Brně, je vytvoření ucelené metodické pomůcky k péči o zvukové dokumenty. Do vaší knihovny by se měl tento materiál dostat do konce tohoto roku.

 je vytvoření ucelené metodické pomůcky k péči o zvukové dokumenty. Do vaší knihovny by se měl tento materiál dostat do konce tohoto roku.

Někteří z vás se pravděpodobně s Virtuální národní fonotékou (www.narodnifonoteka.cz), která bude na seminářích blíže představena, již setkali. Je to platforma, která usiluje o vytvoření obdoby „souborného katalogu“ pro zvukové dokumenty, které pocházejí z území naší republiky. Nahrazuje tak dosud neexistující centrální evidenci těchto dokumentů. Bude také jejich hlavním propagačním nástrojem, a to nejen ve smyslu jejich zpřístupňování. Součástí projektu není jen sběr záznamů pro databázi Virtuální národní fonotéky, ale také řešení otázek a problémů souvisejících s dlouhodobou ochranou, digitalizací a archivací všech typů zvukových nosičů.

Chystané semináře jsou spolupořádány krajskými knihovnami. V případě jakéhokoliv dotazu se obraťte přímo na krajského metodika vaší knihovny. Více informací získáte rovněž na webových stránkách příslušných knihoven. Virtuální národní fonotéka bude prezentována v níže uvedených knihovnách, a to vždy ve stejnou dobu: 10–13 hod.

25. 10. 2016  Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně

26. 10. 2016  Vědecká knihovna v Olomouci

15. 11. 2016 – Krajská vědecká knihovna v Liberci

23. 11. 2016 – Středočeská vědecká knihovna v Kladně

2. 12. 2016 – Krajská knihovna Karlovy Vary

Na shledanou s vámi se těší tým Virtuální národní fonotéky.