Hlavní obsah stránky

JAK NA TO: Jak oživit literární soutěž – tři postřehy z praxe

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ katerina.foltankova@gmail.com

Ještě před několika lety porotci vaší literární soutěže nestíhali soutěžní povídky číst. Tyto zlaté časy jsou však již pryč. Příčiny klesajícího zájmu jsou obvykle dvě: nedostatečná propagace a malá atraktivita soutěže. V následujícím článku vám poradím, jak tyto překážky odstranit. Vycházím přitom ze své zkušenosti lektorky tvůrčího psaní a porotkyně literární soutěže.

Účinná propagace je základ

Lidé mají často chuť zkusit štěstí v literární soutěži. V tu chvíli ale obvykle žádnou konkrétní vyhlédnutou nemají. Proto začnou na internetu hledat seznamy literárních soutěží. Pohlídejte si, aby v nich našli i tu vaši.

Přestože jde o velmi oblíbený typ obsahu, většina internetových seznamů je nepřehledná a zastaralá. Proto jsem vytvořila vlastní rozsáhlý seznam, který pravidelně aktualizuji. Najdete ho na www.literarnialchymie.cz/literarni-souteze. Pokud pořádáte literární soutěž, stačí mi poslat informace na katerina.foltankova@gmail.com a já je ráda zveřejním.

Další možností, jak na soutěž bezplatně upozornit v online světě, je Facebook. Umístěte odkaz do skupiny s názvem Literární soutěže, ve které se sdružují začínající i zavedení autoři.

Internet je v dnešní době klíčovým zdrojem informací, ale nepodceňujte ani sílu klasických médií. Nezapomeňte poslat tiskovou zprávu do místních novin. Článek nechte také zveřejnit v radničním zpravodaji.

Sborník zvyšuje prestiž soutěže

Psaní soutěžní povídky je náročné a autoři si dobře vybírají, kam ji pošlou. Atraktivitu soutěže výrazně zvýšíte, pokud nejlepší práce otisknete ve sborníku. Vidět své dílo vytištěné je totiž pro každého autora ta nejlepší odměna. Knihovna má v podstatě tři možnosti.

1.  Vydání profesionálního sborníku

Pokud máte po ruce grafika a dostatek peněz na tisk brožury, vydejte sborník ve formátu A5 vlastním malým nákladem. Publikaci můžete opatřit i číslem ISBN. Tuto cestu volí například Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově, se kterou spolupracuji jako porotkyně soutěže.

2.  Vydání nízkonákladového sborníku

Méně náročnou variantou je „podomácku“ vyrobený sborník. Nepotřebujete grafika, protože si sborník sami sestavíte ve Wordu a vytisknete ho na formát A4.

Důležitá je atraktivní obálka. Požádejte výtvarně nadaného člověka o originální ilustraci. Naskenujte ji a do obrázku doplňte název a ročník. Na tyto úpravy se mi osvědčil bezplatný online program Piktochart.com. Umí používat českou diakritiku a práci v něm zvládne i běžný uživatel.

Po vytištění můžete sborník sešít sešívačkou, ale lépe vypadá kroužková vazba nebo plastová svorka. Pokud bude mít každý výtisk i pevný zadní list a průhlednou titulní fólii, komponenty na jeden sborník vyjdou přibližně na 18 korun plus náklady na tisk.

3.  Vydání elektronického sborníku

Jestliže nemáte peníze na tištěný sborník, vydejte ho alespoň elektronicky. Z vlastní zkušenosti vím, že soutěžící jsou velmi zvědaví na práce ostatních a rádi si je přečtou.

Sborník připravte stejně jako v druhé variantě.

K publikaci online dokumentů je vhodný web www.issuu.com. Sborník na něj ve formátu pdf nahrajete a vygenerujete si embed kód. Ten vložíte na web knihovny a zobrazí se vám tak elektronický sborník, kterým se dá listovat. Výsledek si můžete prohlédnout například na www.literarnialchymie.cz/kurz-2015.

Vybočte z řady zpětnou vazbou nebo workshopem

Fajn, skončil jsem čtvrtý. Co mám do příště zlepšit? Podobné otázky má snad každý účastník, ale ve většině soutěží na ně nikdy nedostane odpověď. Zkuste soutěžícím nabídnout zpětnou vazbu. Vybočíte tak z průměru, pomůžete autorům růst a zvýšíte atraktivitu soutěže. Zároveň však chci upozornit, že sepisování poznámek ke každé povídce zabere porotcům mnoho času. Vhodnou alternativou je například workshop tvůrčího psaní po vyhlášení výsledků. Zajímavý program navíc přiláká i účastníky ze vzdálenějších míst. Může ho vést člen poroty nebo místní spisovatel, který nad soutěží převzal patronát. Probere chyby, kterých se autoři často dopouštěli, a poradí jim, jak se jich vyvarovat. Závěrem může lektor doporučit příručky tvůrčího psaní z nabídky knihovny.