Hlavní obsah stránky

JAN SEKAL SE HLÁSÍ Z FRANCIE

Knihovna v Rennes

Rennes, hlavní město regionu Bretaň (Bretagne), je městem univerzitním. S nástupem decentralizace francouzské státní správy a s ní související větší samostatností zdůrazňuje svou bretonskou identitu mimo jiné také bilingvními názvy ulic.

Decentralizace tedy zvýšila samostatnost departementů a bylo zaměstnáno nemálo teritoriálních úředníků, kteří nahradili kolegy z centrálních institucí. Potíž byla v tom, že decentralizace měla přispět ke snížení počtu státních zaměstnanců, ti však na svých postech zůstali… Situaci stát zvolna řeší tím, že nový státní nebo teritoriální úředník může být přijat pouze po odchodu dvou až tří kolegů do důchodu.

Ke knihovně samotné: trojjediná stavba, jejímž autorem je francouzský architekt Christian de Portzamparc, se jmenuje Les Champs Libres – v překladu Volná pole (působnosti). Kromě knihovny je v budově i Muzeum Bretaně a planetárium. Byla zpřístupněna veřejnosti v březnu roku 2006. Původně se počítalo s 1500 denními návštěvníky, ale nakonec je jich mnohem víc – každoročně je to celkem přes milion lidí.

Knihovna se rozkládá v šesti patrech. V přízemí je možné se zaregistrovat či obnovit čtenářský průkaz. Pokud si chcete v knihovně jen počíst, průkaz nepotřebujete. Zároveň je v přízemí jedno z dětských oddělení, pro čtenáře do jedenácti let. Do vyšších pater jezdí výtah; půjdete-li ale pěšky, budete mít výstup zpestřen dočasnými výstavami. První patro je určeno adolescentům do čtrnácti let, v druhém patře se nachází hudební oddělení s možností využít jedno ze dvou pian. Třetí patro je věnováno vědě a můžete zde navštívit i zrekonstruovaný Kabinet kuriozit z 18. století. Čtvrté patro je jazykovědné a literární. „Espace Borges“ (Bogesův prostor) je určen nevidomým. Najdete tu čtecí stroje, tiskárnu slepeckého písma, speciální klávesnice, skener… Umění a společenské vědy naplňují patro páté i přilehlou projekční místnost. V šestém patře, odkud je nezapomenutelný výhled na město, jsou nabízeny referenční služby. Černobílé 

kopie historických dokumentů pocházejících z revolučních konfiskací jsou poskytovány zdarma. Zde si také můžete vybrat z bohatého fondu povinných výtisků, které dodávají krajské tiskárny. Nakladatelé posílají povinné výtisky do Národní knihovny a tiskaři pak dle regionální příslušnosti té které krajské knihovně. Z tohoto důvodu je knihovna v Rennes pravým rájem pro zájemce o krajské dějiny a národopis.

Knihovna je otevřena během celého školního roku od 12 do 19 hodin, o prázdninách od 10 do 19 hodin, v červenci a v srpnu od 13 do 19 hodin. Zavřená bývá v pondělí a o svátcích. A v neposlední řadě – v šestém patře najdeme Literární muzeum Henriho Pollese, francouzského spisovatele a bibliofila, jenž svou prapodivnou sbírku daroval městu Rennes.